Κατάλογος χημικών στοιχείων κατά ατομικό αριθμό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ατομικός αριθμός Όνομα Χημικό σύμβολο Μάζα mole Πυκνότητα στους 20oC Σημείο τήξης Θερμοκρασία βρασμού Έτος ανακάλυψης Ανακαλύφθηκε από
1 Υδρογόνο H 1,00794 g/mol 0,084 g/l -259,1 °C -252,9 °C 1766 Cavendish
2 Ήλιο He 4,002602 g/mol 0,17 g/l -272,2 °C -268,9 °C 1895 Ramsay και Cleve
3 Λίθιο Li 6,941 g/mol 0,53 g/cm³ 180,5 °C 1317 °C 1817 Arfvedson
4 Βηρύλλιο Be 9,012182 g/mol 1,85 g/cm³ 1278 °C 2970 °C 1797 Vauquelin
5 Βόριο B 10,811 g/mol 2,46 g/cm³ 2300 °C 2550 °C 1808 Davy u. Gay-Lussac
6 Άνθρακας C 12,011 g/mol 3,51 g/cm³ 3550 °C 4827 °C προϊστορικά άγνωστος
7 Άζωτο N 14,00674 g/mol 1,17 g/l -209,9 °C -195,8 °C 1772 Rutherford
8 Οξυγόνο O 15,9994 g/mol 1,33 g/l -218,4 °C -182,9 °C 1774 Priestley και Scheele
9 Φθόριο F 18,9984032 g/mol 1,58 g/l -219,6 °C -188,1 °C 1886 Moissan
10 Νέον Ne 20,1797 g/mol 0,84 g/l -248,7 °C -246,1 °C 1898 Ramsay και Travers
11 Νάτριο Na 22,989768 g/mol 0,97 g/cm³ 97,8 °C 892 °C 1807 Davy
12 Μαγνήσιο Mg 24,305 g/mol 1,74 g/cm³ 648,8 °C 1107 °C 1755 Black
13 Αργίλιο Al 26,981539 g/mol 2,70 g/cm³ 660,5 °C 2467 °C 1825 Oersted
14 Πυρίτιο Si 28,0855 g/mol 2,33 g/cm³ 1410 °C 2355 °C 1824 Berzelius
15 Φωσφόρος P 30,973762 g/mol 1,82 g/cm³ 44 (P4) °C 280 (P4) °C 1669 Brandt
16 Θείο S 32,066 g/mol 2,06 g/cm³ 113 °C 444,7 °C προϊστορικά άγνωστος
17 Χλώριο Cl 35,4527 g/mol 2,95 g/l -101 °C -34,6 °C 1774 Scheele
18 Αργό Ar 39,948 g/mol 1,66 g/l -189,4 °C -185,9 °C 1894 Ramsay και Rayleigh
19 Κάλιο K 39,0983 g/mol 0,86 g/cm³ 63,7 °C 774 °C 1807 Davy
20 Ασβέστιο Ca 40,078 g/mol 1,54 g/cm³ 839 °C 1487 °C 1808 Davy
21 Σκάνδιο Sc 44,95591 g/mol 2,99 g/cm³ 1539 °C 2832 °C 1879 Nilson
22 Τιτάνιο Ti 47,88 g/mol 4,51 g/cm³ 1660 °C 3260 °C 1791 Gregor και Klaproth
23 Βανάδιο V 50,9415 g/mol 6,09 g/cm³ 1890 °C 3380 °C 1801 del Rio
24 Χρώμιο Cr 51,9961 g/mol 7,14 g/cm³ 1857 °C 2482 °C 1797 Vauquelin
25 Μαγγάνιο Mn 54,93805 g/mol 7,44 g/cm³ 1244 °C 2097 °C 1774 Gahn
26 Σίδηρος Fe 55,847 g/mol 7,87 g/cm³ 1535 °C 2750 °C προϊστορικά άγνωστος
27 Κοβάλτιο Co 58,9332 g/mol 8,89 g/cm³ 1495 °C 2870 °C 1735 Brandt
28 Νικέλιο Ni 58,69 g/mol 8,91 g/cm³ 1453 °C 2732 °C 1751 Cronstedt
29 Χαλκός Cu 63,546 g/mol 8,92 g/cm³ 1083,5 °C 2595 °C προϊστορικά άγνωστος
30 Ψευδάργυρος Zn 65,39 g/mol 7,14 g/cm³ 419,6 °C 907 °C προϊστορικά άγνωστος
31 Γάλλιο Ga 69,723 g/mol 5,91 g/cm³ 29,8 °C 2403 °C 1875 Lecoq de Boisbaudran
32 Γερμάνιο Ge 72,61 g/mol 5,32 g/cm³ 937,4 °C 2830 °C 1886 Winkler
33 Αρσενικό As 74,92159 g/mol 5,72 g/cm³ 613 °C 613 (sublimiert) °C περί το 1250 Albertus Magnus
34 Σελήνιο Se 78,96 g/mol 4,82 g/cm³ 217 °C 685 °C 1817 Berzelius
35 Βρώμιο Br 79,904 g/mol 3,14 g/cm³ -7,3 °C 58,8 °C 1826 Balard
36 Κρυπτό Kr 83,8 g/mol 3,48 g/l -156,6 °C -152,3 °C 1898 Ramsay και Travers
37 Ρουβίδιο Rb 85,4678 g/mol 1,53 g/cm³ 39 °C 688 °C 1861 Bunsen και Kirchhoff
38 Στρόντιο Sr 87,62 g/mol 2,63 g/cm³ 769 °C 1384 °C 1790 Crawford
39 Ύτριο Y 88,90585 g/mol 4,47 g/cm³ 1523 °C 3337 °C 1794 Gadolin
40 Ζιρκόνιο Zr 91,224 g/mol 6,51 g/cm³ 1852 °C 4377 °C 1789 Klaproth
41 Νιόβιο Nb 92,90638 g/mol 8,58 g/cm³ 2468 °C 4927 °C 1801 Hatchet
42 Μολυβδένιο Mo 95,94 g/mol 10,28 g/cm³ 2617 °C 5560 °C 1778 Scheele
43 Τεχνήτιο Tc 98,9063 g/mol 11,49 g/cm³ 2172 °C 5030 °C 1937 Perrier και Segrè
44 Ρουθήνιο Ru 101,07 g/mol 12,45 g/cm³ 2310 °C 3900 °C 1844 Claus
45 Ρόδιο Rh 102,9055 g/mol 12,41 g/cm³ 1966 °C 3727 °C 1803 Wollaston
46 Παλλάδιο Pd 106,42 g/mol 12,02 g/cm³ 1552 °C 3140 °C 1803 Wollaston
47 Άργυρος Ag 107,8682 g/mol 10,49 g/cm³ 961,9 °C 2212 °C προϊστορικά άγνωστος
48 Κάδμιο Cd 112,411 g/mol 8,64 g/cm³ 321 °C 765 °C 1817 Stromeyer και Hermann
49 Ίνδιο In 114,82 g/mol 7,31 g/cm³ 156,2 °C 2080 °C 1863 Reich και Richter
50 Κασσίτερος Sn 118,71 g/mol 7,29 g/cm³ 232 °C 2270 °C προϊστορικά άγνωστος
51 Αντιμόνιο Sb 121,75 g/mol 6,69 g/cm³ 630,7 °C 1750 °C προϊστορικά άγνωστος
52 Τελλούριο Te 127,6 g/mol 6,25 g/cm³ 449,6 °C 990 °C 1782 von Reichenstein
53 Ιώδιο I 126,90447 g/mol 4,94 g/cm³ 113,5 °C 184,4 °C 1811 Courtois
54 Ξένο Xe 131,29 g/mol 4,49 g/l -111,9 °C -107 °C 1898 Ramsay και Travers
55 Καίσιο Cs 132,90543 g/mol 1,90 g/cm³ 28,4 °C 690 °C 1860 Kirchhoff και Bunsen
56 Βάριο Ba 137,327 g/mol 3,65 g/cm³ 725 °C 1640 °C 1808 Davy
57 Λανθάνιο La 138,9055 g/mol 6,16 g/cm³ 920 °C 3454 °C 1839 Mosander
58 Δημήτριο Ce 140,115 g/mol 6,77 g/cm³ 798 °C 3257 °C 1803 von Hisinger και Berzelius
59 Πρασινοδύμιο Pr 140,90765 g/mol 6,48 g/cm³ 931 °C 3212 °C 1895 von Welsbach
60 Νεοδύμιο Nd 144,24 g/mol 7,00 g/cm³ 1010 °C 3127 °C 1895 von Welsbach
61 Προμήθειο Pm 146,9151 g/mol 7,22 g/cm³ 1080 °C 2730 °C 1945 Marinsky και Glendenin
62 Σαμάριο Sm 150,36 g/mol 7,54 g/cm³ 1072 °C 1778 °C 1879 Lecoq de Boisbaudran
63 Ευρώπιο Eu 151,965 g/mol 5,25 g/cm³ 822 °C 1597 °C 1901 Demaçay
64 Γαδολίνιο Gd 157,25 g/mol 7,89 g/cm³ 1311 °C 3233 °C 1880 de Marignac
65 Τέρβιο Tb 158,92534 g/mol 8,25 g/cm³ 1360 °C 3041 °C 1843 Mosander
66 Δυσπρόσιο Dy 162,5 g/mol 8,56 g/cm³ 1409 °C 2335 °C 1886 Lecoq de Boisbaudran
67 Όλμιο Ho 164,93032 g/mol 8,78 g/cm³ 1470 °C 2720 °C 1878 Soret
68 Έρβιο Er 167,26 g/mol 9,05 g/cm³ 1522 °C 2510 °C 1842 Mosander
69 Θούλιο Tm 168,93421 g/mol 9,32 g/cm³ 1545 °C 1727 °C 1879 Cleve
70 Υττέρβιο Yb 173,04 g/mol 6,97 g/cm³ 824 °C 1193 °C 1878 de Marignac
71 Λουτήτιο Lu 174,967 g/mol 9,84 g/cm³ 1656 °C 3315 °C 1907 Urbain
72 Άφνιο Hf 178,49 g/mol 13,31 g/cm³ 2150 °C 5400 °C 1923 Coster και vón Hevesy
73 Ταντάλιο Ta 180,9479 g/mol 16,68 g/cm³ 2996 °C 5425 °C 1802 Ekeberg
74 Βολφράμιο W 183,85 g/mol 19,26 g/cm³ 3407 °C 5927 °C 1783 Gebrüder de Elhuyar
75 Ρήνιο Re 186,207 g/mol 21,03 g/cm³ 3180 °C 5627 °C 1925 Noddack, Tacke και Berg
76 Όσμιο Os 190,2 g/mol 22,61 g/cm³ 3045 °C 5027 °C 1803 Tenant
77 Ιρίδιο Ir 192,22 g/mol 22,65 g/cm³ 2410 °C 4130 °C 1803 Tenant
78 Λευκόχρυσος Pt 195,08 g/mol 21,45 g/cm³ 1772 °C 3827 °C 1557 Scaliger
79 Χρυσός Au 196,96654 g/mol 19,32 g/cm³ 1064,4 °C 2940 °C προϊστορικά άγνωστος
80 Υδράργυρος Hg 200,59 g/mol 13,55 g/cm³ -38,9 °C 356,6 °C προϊστορικά άγνωστος
81 Θάλλιο Tl 204,3833 g/mol 11,85 g/cm³ 303,6 °C 1457 °C 1861 Crookes
82 Μόλυβδος Pb 207,2 g/mol 11,34 g/cm³ 327,5 °C 1740 °C προϊστορικά άγνωστος
83 Βισμούθιο Bi 208,98037 g/mol 9,80 g/cm³ 271,4 °C 1560 °C 1540 Agricola
84 Πολώνιο Po 208,9824 g/mol 9,20 g/cm³ 254 °C 962 °C 1898 Marie και Pierre Curie
85 Άστατο At 209,9871 g/mol 302 °C 337 °C 1940 Corson und MacKenzie
86 Ραδόνιο Rn 222,0176 g/mol 9,23 g/l -71 °C -61,8 °C 1900 Dorn
87 Φράνκιο Fr 223,0197 g/mol 27 °C 677 °C 1939 Perey
88 Ράδιο Ra 226,0254 g/mol 5,50 g/cm³ 700 °C 1140 °C 1898 Marie και Pierre Curie
89 Ακτίνιο Ac 227,0278 g/mol 10,07 g/cm³ 1047 °C 3197 °C 1899 Debierne
90 Θόριο Th 232,0381 g/mol 11,72 g/cm³ 1750 °C 4787 °C 1829 Berzelius
91 Πρωτακτίνιο Pa 231,0359 g/mol 15,37 g/cm³ 1554 °C 4030 °C 1917 Soddy, Cranston und Hahn
92 Ουράνιο U 238,0289 g/mol 18,97 g/cm³ 1132,4 °C 3818 °C 1789 Klaproth
93 Ποσειδώνιο Np 237,0482 g/mol 20,48 g/cm³ 640 °C 3902 °C 1940 McMillan και Abelson
94 Πλουτώνιο Pu 244,0642 g/mol 19,74 g/cm³ 641 °C 3327 °C 1940 Seaborg
95 Αμερίκιο Am 243,0614 g/mol 13,67 g/cm³ 994 °C 2607 °C 1944 Seaborg
96 Κιούριο Cm 247,0703 g/mol 13,51 g/cm³ 1340 °C 1944 Seaborg
97 Μπερκέλιο Bk 247,0703 g/mol 13,25 g/cm³ 986 °C 1949 Seaborg
98 Καλιφόρνιο Cf 251,0796 g/mol 15,1 g/cm³ 900 °C 1950 Seaborg
99 Αϊνσταΐνιο Es 252,0829 g/mol 860 °C 1952 Seaborg
100 Φέρμιο Fm 257,0951 g/mol 1952 Seaborg
101 Μεντελέβιο Md 258,0986 g/mol 1955 Seaborg
102 Νομπέλιο No 259,1009 g/mol 1958 Seaborg
103 Λωρένσιο Lr 260,1053 g/mol 1961 Ghiorso
104 Ραδερφόρντιο Rf 261,1087 g/mol 1964/69 Flerow oder Ghiorso
105 Ντούμπνιο Db 262,1138 g/mol 1967/70 Flerow oder Ghiorso
106 Σιμπόργκιο Sg 263,1182 g/mol 1974 Oganessian
107 Μπόριο Bh 262,1229 g/mol 1976 Oganessian
108 Χάσιο Hs 265 g/mol 1984 Γερμανικό εθνικό εργαστήριο βαρέων ιόντων
109 Μαϊτνέριο Mt 266 g/mol 1982 Γερμανικό εθνικό εργαστήριο βαρέων ιόντων
110 Νταρμστάντιο Ds 269 g/mol 1994 Γερμανικό εθνικό εργαστήριο βαρέων ιόντων
111 Ρεντγκένιο Rg 272 g/mol 1994 Γερμανικό εθνικό εργαστήριο βαρέων ιόντων
112 Κοπερνίκιο Cn 277 g/mol 1996 Γερμανικό εθνικό εργαστήριο βαρέων ιόντων
113 Ουνούντριο Uut, Ανεπιβεβαίωτη ανακάλυψη
114 Φλερόβιο Fl
115 Ουνουνπέντιο Uup, Ανεπιβεβαίωτη ανακάλυψη
116 Λιβερμόριο Lv
117 Ουνουνσέπτιο Δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί
118 Ουνουνόκτιο Δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί