Αντρέ-Λουί Ντεμπιέρν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αντρέ-Λουί Ντεμπιέρν
Debierne.jpg
Γέννηση 14  Ιουλίου 1874
Τόπος γέννησης Παρίσι
Θάνατος 31  Αυγούστου 1949
Τόπος θανάτου Παρίσι
Υπηκοότητα Γαλλία
Σπουδές ESPCI ParisTech
Διδακτορικός καθηγητής Μαρία Κιουρί
Επάγγελμα/
ιδιότητες
χημικός και φυσικός

Ο Αντρέ-Λουί Ντεμπιέρν (γαλλικά: André-Louis Debierne, 14 Ιουλίου 187431 Αυγούστου 1949) ήταν Γάλλος χημικός και θεωρείται ως αυτός που ανακάλυψε το χημικό στοιχείο ακτίνιο.

Ο Ντεμπιέρν σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Φυσικοχημείας στο Παρίσι. Ήταν μαθητής του Σαρλ Φριντέλ, στενός φίλος των Πιερ Κιουρί και Μαρίας Κιουρί με των οποίων τη δουλειά συσχετιζόταν και ο ίδιος. Το 1899 ανακάλυψε το ραδιενεργό στοιχείο ακτίνιο, ως αποτέλεσμα συνέχειας της εργασίας των Κιουρί πάνω στο ορυκτό ουρανινίτης.

Μετά τον θάνατο του Πιερ Κιουρί το 1906,ο Ντεμπιέρν βοήθησε τη Μαρία Κιουρί να συνεχίσει και εργάστηκε μαζί της στη διδασκαλία και την έρευνα.

Το 1910, αυτός και η Μαρία Κιουρί κατάφεραν να απομονώσουν το ράδιο σε μεταλλική μορφή και σε ορατή ποσότητα. Όμως δεν το διατήρησαν σε μεταλλική μορφή. Έχοντας αποδείξει την ύπαρξη του μετάλλου ως προϊόν επιστημονικής περιέργειας, το μετέτρεψαν εκ νέου στην αρχική του μορφή, πάνω στην οποία συνέχισαν τις έρευνες τους.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Andre-Luis Debierne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).