Κατάλογος πολιτικών κομμάτων της Κροατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτό το άρθρο παραθέτει τα πολιτικά κόμματα στην Κροατία.

Η Κροατία έχει ένα πολυκομματικό σύστημα, με πολλά κόμματα στα οποία ένα κόμμα σπάνια έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μόνο του την εξουσία και τα κόμματα πρέπει να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Μεταξύ του Ιανουαρίου του 1990 (όταν τα πολιτικά κόμματα νομιμοποιήθηκαν στην Κροατία) και του Μαρτίου του 2015, είχαν εγγραφεί 264 πολιτικά κόμματα, εκ των οποίων τα 118 έχουν πια διαγραφεί.[1]

Σύγχρονα κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα με εκλεγμένη εκπροσώπηση σε εθνικό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Συντομογραφία Ιδεολογία Πολιτική Θέση Θέσεις στο Κοινοβούλιο
Κροατική Δημοκρατική ΈνωσηHrvatska demokratska zajednica HDZ ΧριστιανοδημοκρατίαΦιλελεύθερος συντηρητισμός

Φιλοευρωπαϊσμός [2]

Κεντροδεξία
61 / 151
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της ΚροατίαςSocijaldemokratska partija SDP Σοσιαλδημοκρατία[3]Προοδευτισμός

Φιλοευρωπαϊσμός

Κεντροδεξιά
34 / 151
Κίνημα για την Πατρίδα

Domovinski pokret

DP Κροατικός ΕθνικισμόςΕθνικός συντηρητισμός

Κοινωνικός συντηρητισμός

Ευρωσκεπτικισμός[4][5]

Δεξιά - ακροδεξιά
10 / 151
Γέφυρα Ανεξαρτήτων Λιστών

Most nezavisnih lista

Most Οικονομικός συντηρητισμός

Φιλελεύθερος συντηρητισμός

Πολυσυλλεκτικότητα

Κέντρο - κεντροαριστερά
7 / 151
Μπορούμε!Možemo! Možemo! ΠροοδευτισμόςΟικοσοσιαλισμός

Πράσινος δημοτικισμός

Αριστερά
4 / 151
Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Σερβικό ΚόμμαSamostalna demokratska srpska stranka SDSS Σερβική μειονοτική πολιτική

Φιλελεύθερη δημοκρατία

Σοσιαλδημοκρατία

Αντιφασισμός

Κεντροαριστερά
3 / 151
Ιστιακή Δημοκρατική ΣυνέλευσηIstarski demokratski sabor IDS-DDI ΡεζιοναλισμόςΦιλελευθερισμός

Αντιφασισμός

Φιλοευρωπαϊσμός

Κεντροαριστερά
3 / 151
Κροατικό Κοινωνικό Φιλελεύθερο ΚόμμαHrvatska socijalno-liberalna stranka HSLS Συντηρητικός Φιλελευθερισμός Κέντρο - κεντροδεξιά
2 / 151
Κροατικό Αγροτικό ΚόμμαHrvatska seljačka stranka HSS ΑγροτισμόςΠράσινος Φιλελευθερισμός

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός Φιλοευρωπαϊσμός[6]

Κέντρο - κεντροαριστερά
2 / 151
Κροατικό Συντηρητικό ΚόμμαHrvatska konzervativna stranka HKS Κροατικός Εθνικισμός

Συντηρητισμός

Οικονομικός φιλελευθερισμός

Ευρωσκεπτικισμός

Εθνικός συντηρητισμός

Δεξιός Λαϊκισμός

Δεξιά
2 / 151
ΚέντροCentar Centar Οικονομικός φιλελευθερισμόςΠροοδευτισμός

Κοσμικισμός

Κέντρο
2 / 151
Εργατικό Μέτωπο

Radnička fronta

RF Δημοκρατικός σοσιαλισμόςΠροοδευτισμός

Αριστερός Λαϊκισμός

Αριστερά
1 / 151
Νέα Αριστερά

Nova ljevica

NL Δημοκρατικός σοσιαλισμόςΣοσιαλδημοκρατία

Οικολογισμός

Αριστερά
1 / 151
Κροατικό Λαϊκό Κόμμα – Φιλελεύθεροι ΔημοκράτεςHrvatska narodna stranka - Liberalni demokrati HNS-LD ΦιλελευθερισμόςΚοινωνικός φιλελευθερισμός

ΚεντρισμόςΦιλοευρωπαϊσμός[7][8]

Κέντρο - κεντροαριστερά
1 / 151
Πολιτική Φιλελεύθερη ΣυμμαχίαGrađansko-liberalni savez GLAS ΠροοδευτισμόςΚοινωνικός φιλελευθερισμός

Αντιφασισμός

Φιλοευρωπαϊσμός

Κεντροαριστερά
1 / 151
Κροατικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα

Hrvatska demokršćanska stranka

HDS ΧριστιανοδημοκρατίαΕθνικός συντηρητισμός Κεντροδεξιά
1 / 151
Κροατικό Κόμμα ΣυνταξιούχωνHrvatska stranka umirovljenika HSU Δικαιώματα συνταξιούχων Κεντροαριστερά
1 / 151
Λαϊκό Κόμμα - Μεταρρυθμιστές

Narodna stranka - Reformisti

NS-R Οικονομικός φιλελευθερισμός Κέντρο
1 / 151
HRAST - Κίνημα για Επιτυχημένη Κροατία

HRAST - Pokret za uspješnu Hrvatsku

HRAST Πολιτικός καθολικισμός Δεξιά
1 / 151
Το Ζάγκρεμπ είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣZeleno–lijeva koalicija Z! Πράσινος Δημοτικισμός

Αντιφασισμός

Οικοσοσιαλισμός

Αριστερά
1 / 151

Πολιτικά κόμματα με εκλεγμένη εκπροσώπηση σε εθνικό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συμμαχία των Primorje-Gorski Kotar ( Primorsko-goranski savez ή PGS) - κέρδισε 1 έδρα το 1992 (τότε ονομαζόταν Δημοκρατική Ένωση Rijeka ή RiDS) - κέρδισε 1 έδρα το 1995 · 2 έδρες το 2000 · 1 έδρα το 2003
  • Κροατική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (Hrvatska kršćanska demokratska unija ή HKDU) - κέρδισε 1 έδρα το 1995, 1 έδρα το 2000
  • Κροατικό πολιτικό κόμμα ( Hrvatska građanska stranka ή HGS) - κέρδισε 3 έδρες το 2011
  • Κροατικό Δημοκρατικό Αγροτικό Κόμμα ( Hrvatska demokratska seljačka stranka ή HDSS) - κέρδισε 1 έδρα το 2003
  • Εργάτες της Κροατίας - Εργατικό Κόμμα ( Hrvatski laburisti - Stranka rada) - κέρδισε 6 έδρες το 2011 · 3 έδρες το 2015
  • Κροατικό Κόμμα Δικαιωμάτων ( Hrvatska stranka prava ή HSP) - κέρδισε 5 έδρες το 1992 · 4 έδρες το 1995 και το 2000 · 8 έδρες το 2003 · 1 έδρα το 2007
  • Κροατικό Κόμμα Δικαιωμάτων Δρ. Άντε Στάρκεβιτς ( Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević ή HSP AS) - κέρδισε 1 έδρα το 2011 · 3 έδρες το 2015
  • Σερβικό Λαϊκό Κόμμα (Srpska narodna stranka / Српска народна странка ή SNS / CHC) - κέρδισε 3 έδρες το 1992 · 2 έδρες το 1995 · 1 έδρα το 2000

Άλλα κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κόμμα κατά της διαφθοράς, ανάπτυξης και διαφάνειας (Stranka antikorupcije, razvoja i transparentnosti ή START)
  • Αυτόχθον Κροατικό Κόμμα Δικαιωμάτων ( Autohtona-Hrvatska stranka prava ή A-HSP)
  • Ομάδα συνταξιούχοι μαζί ( Blok umirovljenici zajedno ή BUZ)
  • Λίστα για την Ριέκα ( Lista za Rijeku / Lista per Fiume, RI ή LZR)
  • Εργατικό Κόμμα της Κροατίας ( Hrvatska radnička stranka ή HRS)
  • Κροατικό Κόμμα Δικαιωμάτων 1861 ( Hrvatska stranka prava 1861 ή HSP 1861)
  • Κροατικό Αγνό Κόμμα Δικαιωμάτων ( Hrvatska čista stranka prava ή HČSP)
  • Κροατική Δημοκρατική Ένωση ( Hrvatska republikanska zajednica ή HRZ)
  • Δημοκρατική Συμμαχία Σέρβων ( Demokratski savez Srba / Демократски caвeз Cpбa ή DSS / ДСC)
  • Δημοκρατικό Κόμμα του Ζαγόρτζε ( Zagorska demokratska stranka ή ZDS)
  • Για την Πόλη ( Za grad ή ZG)
  • Πράσινη Συμμαχία - Πράσινοι ( Zeleni savez - Zeleni )
  • Σοσιαλδημοκρατικό Φόρουμ της Ίστρια (Istarski socijaldemokratski forum ή ISDF)
  • Αριστερά της Κροατίας ( Ljevica Hrvatske )
  • Κόμμα Μετζιμούριε (Međimurska stranka)
  • Κόμμα Σέρβων του Δούναβη ( Partija podunavskih Srba / Партија подунавских Срба ή PPS / ППС)
  • Πειρατικό κόμμα ( Piratska stranka )
  • Κέντρο ( Centar )
  • Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Κροατίας ( Socijalistička radnička partija Hrvatske ή SRP)
  • Αειφόρος ανάπτυξη της Κροατίας - ORaH ( Održivi razvoj Hrvatske ή ORaH)
  • Το χωριστό Κόμμα (Splitska stranka)
  • Γυναικείο Δημοκρατικό Κόμμα ( Demokratska stranka žena ή DSŽ)
  • Δράση για τη νεολαία ( Akcija mladih ή AM)
  • Κόμμα Ζαγκόργιε ( Zagorska stranka ή ZS)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Posljednjih pet godina osnovane 63 stranke» [In the last five years 63 parties founded]. Večernji list (στα Κροατικά). 11 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2015. 
  2. «STATUT HDZ (pdf)» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2021. 
  3. STATUT SDP (pdf)
  4. https://apps.derstandard.de/privacywall/story/2000117755482/kroatischer-premier-will-pandemie-fuer-vorgezogene-wahlen-nutzen
  5. https://www.reuters.com/article/us-croatia-election-idUSKBN22Q2P3
  6. «RADIKALNI POLITIČKI ZAOKRET BELJAKOVOG HSS-a, STRANKA IMA NOVU STRATEGIJU 'Zbogom demokršćanstvu, mi smo progresivni liberali'». 
  7. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2015. 
  8. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2015.