Κατάλογος μεγαλύτερων σεισμών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτή η λίστα περιέχει τους μεγαλύτερους στην ιστορία σεισμούς σε μέγεθος και αριθμό των θυμάτων.

Επίκεντρα των 358 214 σεισμών, ανάμεσα στα 1963 και 1998

Λίστα των ισχυρότερων σεισμών στην ιστορία σε μέγεθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Περιοχή Μέγεθος
1 22 Μαΐου 1960 Βαλδίβια, Flag of Chile.svg Χιλή 9,5
2 26 Δεκεμβρίου 2004 Ινδικός ωκεανός, βόρεια της Σουμάτρας, Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 9,3
3 27 Μαρτίου 1964 Αλάσκα, Flag of the United States (Pantone).svg ΗΠΑ 9,2
4 4 Νοεμβρίου 1952 Καμτσάτκα και Κουρίλες, Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 9,0[1]
5 11 Μαρτίου 2011 Σεντάι, Flag of Japan.svg Ιαπωνία 9,0[2][3]
6 25 Νοεμβρίου 1833 Σουμάτρα, Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 8,8-9,2
7 31 Ιανουαρίου 1906 Flag of Colombia.svg Κολομβία και Flag of Ecuador.svg Ισημερινός 8,8
8 27 Φεβρουαρίου 2010 Μάουλε, Flag of Chile.svg Χιλή 8,8
9 26 Ιανουαρίου 1700 Κασκέιντ Όρη, Βόρεια Αμερική[4] 8,7-9,2
10 8 Ιουλίου 1730 Βαλπαραΐσο, Flag of Spain.svg 1701 Χιλή[5] 8,7-9,0
11 1 Νοεμβρίου 1755 Λισαβόνα, Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 8,7[6]
12 4 Φεβρουαρίου 1965 Νησιά των αρουραίων, Αλάσκα, Flag of the United States (Pantone).svg ΗΠΑ 8,7
13 28 Μαρτίου 2005 Σουμάτρα, Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 8,6-8,7
14 15 Αυγούστου 1950 Άσαμ, Θιβέτ Flag of India.svg ΙνδίαFlag of the People's Republic of China.svg Κίνα 8,6

Λίστα των πιο θανατηφόρων σεισμών στην ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Περιοχή Θύματα Μέγεθος
1 23 Ιανουαρίου 1556 Σαάνξι, Flag of the People's Republic of China.svg 1890 830.000 8,0
2 28 Ιουλίου 1976 Τανγκσάν, Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 242.419 8,2
3 21 Μαΐου 525 Αντιόχεια η Μεγάλη, Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg Βυζαντινή Αυτοκρατορία (τώρα είναι μέρος της Flag of Turkey.svg Τουρκίας) 250.000 8,0
4 16 Δεκεμβρίου 1920 Νινγκσιά, Κανσού, Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 240.000 7,8
5 26 Δεκεμβρίου 2004 Ινδικός ωκεανός, βόρεια της Σουμάτρας, Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 230.210 9,.
6 11 Οκτωβρίου 1138 Χαλέπι, Flag of Syria.svg Συρία 230.000 8,5
7 30 Σεπτεμβρίου 1139 Γκαντζά, Αρράν (τώρα είναι μέρος του Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν) 230.000 6,7
8 12 Ιανουαρίου 2010 Πορτ-ο-Πρενς, Flag of Haiti.svg Αϊτή 222.570 7
9 22 Δεκεμβρίου 856 Νταμγκάν, Περσία, τώρα Flag of Iran.svg Ιράν 200.000
10 23 Μαρτίου 893 Αρνταμπίλ, Περσία, τώρα Flag of Iran.svg Ιράν 150.000
11 1 Σεπτεμβρίου 1923 Καντό, Flag of Japan.svg Ιαπωνία 143.000 7,9
12 28 Δεκεμβρίου 1908 Μεσσήνη, Flag of Italy.svg Ιταλία 123.000 7,1
13 6 Οκτωβρίου 1948 Ασγκαμπάτ, Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ, τώρα στο Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 110.000 7,3
14 31 Δεκεμβρίου 1703 Έντο (τώρα Τόκιο), Flag of Japan.svg Ιαπωνία 108.800
15 27 Σεπτεμβρίου 1290 Νιντσέγκ, Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 100.000 6,8

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]