Κατάλογος κρατών με πυρηνικά όπλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης κρατών με πυρηνικά όπλα.

Οκτώ κυρίαρχα κράτη έχουν ανακοινώσει δημόσια την επιτυχή δοκιμή πυρηνικών όπλων.[1] Πέντε θεωρούνται κράτη με πυρηνικά όπλα σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT). Για την απόκτηση πυρηνικών όπλων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία (ο διάδοχος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης), το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Κίνα.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η NPT το 1970, τρία κράτη που δεν ήταν συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη έχουν πραγματοποιήσει απροκάλυπτες πυρηνικές δοκιμές, δηλαδή η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα ήταν μέρος της NPT αλλά αποχώρησε το 2003.

Το Ισραήλ θεωρείται επίσης γενικά ότι έχει πυρηνικά όπλα,[2][3][4] αλλά δεν το αναγνωρίζει, διατηρώντας μια πολιτική σκόπιμης ασάφειας και δεν είναι οριστικά γνωστό αν έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή.[5] Το Ισραήλ εκτιμάται ότι έχει κάπου μεταξύ 75 και 400 πυρηνικών κεφαλών.[6] Ένα πιθανό κίνητρο για την πυρηνική ασάφεια είναι η αποτροπή με ελάχιστο πολιτικό κόστος.[7]

Κράτη που είχαν στο παρελθόν πυρηνικά όπλα είναι η Νότια Αφρική (ανέπτυξε πυρηνικά όπλα αλλά στη συνέχεια αποσυναρμολόγησε το οπλοστάσιό της πριν ενταχθεί στο NPT)[8] και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και της Ουκρανίας, των οποίων τα όπλα επαναπατρίστηκαν στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το συνολικό απόθεμα πυρηνικών όπλων παγκοσμίως από το 2021 ανήλθε σε 13.080. Περίπου το 30% αυτών αναπτύσσονται με επιχειρησιακές δυνάμεις,[9] και περισσότερο από το 90% ανήκουν είτε στη Ρωσία είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.[10][11]

Στατιστικά στοιχεία και διαμόρφωση δυνάμεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τα κράτη που έχουν παραδεχθεί την κατοχή πυρηνικών όπλων ή υποτίθεται ότι τα κατέχουν, ο κατά προσέγγιση αριθμός των κεφαλών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους και το έτος που δοκίμασαν το πρώτο τους όπλο και τη διάταξη των δυνάμεών τους. Αυτή η λίστα είναι ανεπίσημα γνωστή στην παγκόσμια πολιτική ως «Πυρηνική Λέσχη».[12] Με εξαίρεση τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (οι οποίες έχουν υποβάλει τις πυρηνικές τους δυνάμεις σε ανεξάρτητη επαλήθευση βάσει διαφόρων συνθηκών), αυτά τα στοιχεία είναι εκτιμήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά αναξιόπιστες εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, βάσει της Συνθήκης για τις στρατηγικές επιθετικές μειώσεις, χιλιάδες ρωσικές και αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές είναι ανενεργές σε αποθέματα που αναμένουν επεξεργασία. Το σχάσιμο υλικό που περιέχεται στις κεφαλές μπορεί στη συνέχεια να ανακυκλωθεί για χρήση σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Από το υψηλό των 70.300 ενεργών όπλων το 1986, όσον αφορά το 2019 υπάρχουν περίπου 3.750 ενεργές πυρηνικές κεφαλές και 13.890 συνολικά πυρηνικές κεφαλές στον κόσμο.[1] Πολλά από τα παροπλισμένα όπλα απλώς αποθηκεύτηκαν ή αποσυναρμολογήθηκαν μερικώς, δεν καταστράφηκαν.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι από την αυγή της Ατομικής Εποχής, οι μέθοδοι παράδοσης πυρηνικών όπλων των περισσότερων κρατών έχουν εξελιχθεί.

Χώρα Πυρηνικές κεφαλές Ημερομηνία πρώτης δοκιμής Τοποθεσία πρώτης δοκιμής Καθεστώς CTBT Μέθοδος παράδοσης Δοκιμές
Refs
Ανεπτυγμένες Σύνολο
Τα πέντε κράτη με πυρηνικά όπλα με βάση τη NPT
Flag of the United States.svg ΗΠΑ 1.357 5,550 16 Ιουλίου 1945 (Trinity) Αλαμογκόρντο, Νέο Μεξικό Υπογράφον μέλος[13] Πυρηνική τριάδα 1,054 [14]
Flag of Russian Federation.svg Ρωσία 1.456 6,257 29 Αυγούστου 1949 (RDS-1) Σεμέι, ΣΣΔ Καζακστάν Επικύρωση[13] Πυρηνική τριάδα 715 [14]
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 120 225 3 Οκτωβρίου 1952 (Hurricane) Νησιά Μόντε Μπέλο, Αυστραλία Επικύρωση[13] Με βάση τη θάλασσα[α] 45 [1][15][2]
Flag of France.svg Γαλλία 280 290 13 Φεβρουαρίου 1960 (Gerboise Bleue) Ρεγκάν, Γαλλική Αλγερία Επίκυρωση[13] Με βάση τη θάλασσα και τον αέρα 210 [1][15]
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα Άγνωστο 350 16 Οκτωβρίου 1964 (596) Λοπ Νουρ, Σιντζιάνγκ Υπογράφον μέλος[13] Πυρηνική τριάδα 45 [1][15][2]
Πυρηνικές δυνάμεις μη-NPT
Ινδία Ινδία Άγνωστο 160 18 Μαΐου 1974 (Smiling Buddha) Ποχράν, Ρατζαστάν Μη υπογράφον[13] Πυρηνική τριάδα[16][17][18] 6 [1][15][2]
Πακιστάν Πακιστάν 0 165 28 Μαΐου 1998 (Chagai-1) Λόφοι Ρας Κοχ, Μπαλοχιστάν Μη υπογράφον[13] Με βάση τη γη και τον αέρα[β] 6 [1][2]
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα 0 45 9 Οκτωβρίου 2006[20] Κίλτζου, Βόρεια Χαμγιόνγκ Μη υπογράφον[13] Με βάση τη γη και τη θάλασσα[21][22] 6 [1][15][2]
Μη ανακηρυγμένες πυρηνικές δυνάμεις
Flag of Israel.svg Ισραήλ 0 90 1960–1979[γ] Άγνωστο Υπογράφον μέλος[13] Πιθανόν πυρηνική τριάδα N/A [1][2]

Αναγνωρισμένα κράτη με πυρηνικά όπλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτά τα πέντε κράτη είναι γνωστό ότι έχουν πυροδοτήσει ένα πυρηνικό όπλο πριν από την 1η Ιανουαρίου 1967 και, ως εκ τούτου, είναι κράτη με πυρηνικά όπλα βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Τυχαίνει επίσης να είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) με δικαίωμα αρνησικυρίας σε ψηφίσματα του ΣΑΗΕ.

Ηνωμένες Πολιτείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα πρώιμο στάδιο στην έκρηξη «Τρίνιτι», η πρώτη πυρηνική έκρηξη, 1945

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν τα πρώτα πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά ως μέρος του Προγράμματος Μανχάταν, από το φόβο ότι η ναζιστική Γερμανία θα τα αναπτύξει πρώτη. Δοκίμασε το πρώτο πυρηνικό όπλο στις 16 Ιουλίου 1945 («Trinity») στις 5:30 π.μ. και παραμένει η μόνη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε πόλεμο, καταστρέφοντας τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Το κόστος του προγράμματος μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1945 φέρεται να ήταν $1.845-$2 δισεκατομμύρια, σε ονομαστικούς όρους,[24][25] περίπου το 0,8 τοις εκατό του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 1945 και ισοδυναμεί με περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήμα το 2020.[26]

Ήταν το πρώτο κράτος που ανέπτυξε τη βόμβα υδρογόνου, δοκιμάζοντας ένα πειραματικό πρωτότυπο το 1952 («Ivy Mike») και ένα αναπτυσσόμενο όπλο το 1954 («Castle Bravo»). Καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου συνέχισε να εκσυγχρονίζει και να διευρύνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά από το 1992 και μετά συμμετείχε κυρίως σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης αποθεμάτων.[27][28][29] Το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ περιείχε 31.175 κεφαλές στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου (το 1966).[30] Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκεύασαν περίπου 70.000 πυρηνικές κεφαλές, περισσότερες από όλες τις άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα μαζί.[31][32]

Ρωσία (διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποθέματα πυρηνικών όπλων ΗΠΑ και ΕΣΣΔ/Ρωσίας, 1945–2014

Η Σοβιετική Ένωση δοκίμασε το πρώτο της πυρηνικό όπλο («RDS-1») το 1949. Αυτό το έργο αναπτύχθηκε εν μέρει με πληροφορίες που ελήφθησαν μέσω κατασκοπείας κατά τη διάρκεια και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Σοβιετική Ένωση ήταν το δεύτερο κράτος που ανέπτυξε και δοκίμασε ένα πυρηνικό όπλο. Το άμεσο κίνητρο για την ανάπτυξη σοβιετικών όπλων ήταν η επίτευξη ισορροπίας δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Δοκίμασε την πρώτη βόμβα υδρογόνου εμβέλειας μεγατόνων («RDS-37») το 1955. Η Σοβιετική Ένωση δοκίμασε επίσης το πιο ισχυρό εκρηκτικό που πυροδοτήθηκε ποτέ από ανθρώπους, («Βόμβα Τσαρ»), με θεωρητική απόδοση 100 μεγατόνων, που μειώθηκε σκόπιμα στους 50 όταν πυροδοτήθηκε. Μετά τη διάλυσή της το 1991, τα σοβιετικά όπλα περιήλθαν επίσημα στην κατοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.[33] Το σοβιετικό πυρηνικό οπλοστάσιο περιείχε περίπου 45.000 κεφαλές στο απόγειό του (το 1986). Η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε περίπου 55.000 πυρηνικές κεφαλές από το 1949.[32]

Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας πύραυλος Trident που εκτοξεύτηκε από ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Vanguard, του Βασιλικού Ναυτικού

Το Ηνωμένο Βασίλειο δοκίμασε το πρώτο του πυρηνικό όπλο (« Τυφώνας») το 1952. Το ΗΒ είχε δώσει σημαντική ώθηση και αρχική έρευνα για την πρώιμη σύλληψη της ατομικής βόμβας, με τη βοήθεια Αυστριακών, Γερμανών και Πολωνών φυσικών που εργάζονταν σε βρετανικά πανεπιστήμια που είτε είχαν διαφύγει είτε αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στη ναζιστική Γερμανία ή σε ελεγχόμενα από τους Ναζί εδάφη. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάστηκε στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Μανχάταν, αλλά έπρεπε να αναπτύξει τη δική του μέθοδο για την κατασκευή και την έκρηξη μιας βόμβας καθώς η μυστικότητα των ΗΠΑ αυξήθηκε μετά το 1945. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η τρίτη χώρα στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση, που ανέπτυξε και δοκίμασε ένα πυρηνικό όπλο. Το πρόγραμμά της είχε κίνητρο να έχει ένα ανεξάρτητο αποτρεπτικό μέσο κατά της Σοβιετικής Ένωσης, διατηρώντας παράλληλα το καθεστώς της ως μεγάλης δύναμης. Δοκίμασε την πρώτη βόμβα υδρογόνου το 1957 (Επιχείρηση Grapple), καθιστώντας την την τρίτη χώρα που το έκανε μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση.[34][35]

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γαλλία δοκίμασε το πρώτο της πυρηνικό όπλο το 1960 («Gerboise Bleue»), βασισμένη κυρίως στη δική της έρευνα. Υποκινήθηκε από τη διπλωματική ένταση της κρίσης του Σουέζ σε σχέση τόσο με τη Σοβιετική Ένωση όσο και με τους συμμάχους της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν επίσης σημαντικό να διατηρηθεί το καθεστώς της μεγάλης δύναμης, παράλληλα με το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια του μετα-αποικιακού Ψυχρού Πολέμου. Η Γαλλία δοκίμασε την πρώτη της βόμβα υδρογόνου το 1968 («Επιχείρηση Canopus»). Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Γαλλία αφόπλισε 175 κεφαλές με τη μείωση και τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου της που έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα διπλό σύστημα που βασίζεται σε υποβρύχιους βαλλιστικούς πυραύλους (SLBMs) και πυραύλους αέρος-εδάφους μεσαίου βεληνεκούς (μαχητικά Rafale - βομβαρδιστικά).

Η Γαλλία προσχώρησε στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων το 1992. Τον Ιανουάριο του 2006, ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι μια τρομοκρατική ενέργεια ή η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής κατά της Γαλλίας θα οδηγούσε σε πυρηνική αντεπίθεση. Τον Φεβρουάριο του 2015, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε την ανάγκη για ένα πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο σε «έναν επικίνδυνο κόσμο». Περιέγραψε επίσης τη γαλλική αποτροπή ως «λιγότερες από 300» πυρηνικές κεφαλές, τρία σετ 16 βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχιο και 54 πυραύλους αέρος-εδάφους μεσαίου βεληνεκούς και προέτρεψε τα άλλα κράτη να επιδείξουν παρόμοια διαφάνεια.[36]

Κίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύννεφο μανιτάρι από την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Κίνας, Πρόγραμμα 596

Η Κίνα δοκίμασε την πρώτη της πυρηνική βόμβα («596») το 1964 στο χώρο δοκιμών Λοπ Νουρ. Το όπλο αναπτύχθηκε ως αποτρεπτικό μέσο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης. Δύο χρόνια αργότερα, η Κίνα είχε μια βόμβα σχάσης ικανή να τοποθετηθεί σε πυρηνικό πύραυλο. Δοκίμασε την πρώτη του βόμβα υδρογόνου («Δοκιμή Νο. 6») το 1967, 32 μήνες μετά τη δοκιμή του πρώτου πυρηνικού του όπλου (η συντομότερη ανάπτυξη σχάσης σε σύντηξη γνωστή στην ιστορία).[37] Η Κίνα είναι το μόνο κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα που παρέχει μια ανεπιφύλακτη αρνητική διασφάλιση ασφάλειας με την πολιτική της «μη πρώτης χρήσης».[38][39] Η Κίνα προσχώρησε στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων το 1992. Από το 2016, η Κίνα έβαλε SLBM στα υποβρύχια JL-2.[40] Τον Μάιο του 2021, η Κίνα έχει εκτιμώμενο συνολικό απόθεμα 350 κεφαλών.[41]

Κράτη που δηλώνουν κατοχή πυρηνικών όπλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλο απόθεμα με παγκόσμια εμβέλεια (σκούρο μπλε), μικρότερο απόθεμα με παγκόσμια εμβέλεια (μεσαίο μπλε), μικρό απόθεμα με τοπική εμβέλεια (ανοιχτό μπλε)

Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ινδία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Η Ινδία υιοθέτησε την πολιτική «μη πρώτης χρήσης» το 1998. Η Ινδία δοκίμασε αυτό που ονομάζεται «ειρηνικό πυρηνικό εκρηκτικό» το 1974 (το οποίο έγινε γνωστό ως «Χαμογελαστός Βούδας»). Η δοκιμή ήταν η πρώτη δοκιμή που αναπτύχθηκε μετά τη δημιουργία της NPT και δημιούργησε νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς η μη στρατιωτική πυρηνική τεχνολογία θα μπορούσε να εκτραπεί κρυφά σε οπλικά συστήματα (τεχνολογία διπλής χρήσης). Η μυστική ανάπτυξη της Ινδίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και οργή, ιδιαίτερα από τα έθνη που είχαν προμηθεύσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της για ειρηνικές ανάγκες και ανάγκες παραγωγής ενέργειας, όπως ο Καναδάς.[42]

Ινδοί αξιωματούχοι απέρριψαν τη NPT τη δεκαετία του 1960 με το σκεπτικό ότι δημιούργησε έναν κόσμο «εχόντων» και «μη εχόντων» πυρηνικά, υποστηρίζοντας ότι περιόριζε άσκοπα την «ειρηνική δραστηριότητα» (συμπεριλαμβανομένων των «ειρηνικών πυρηνικών εκρηκτικών») και ότι η Ινδία δεν θα προσχωρούσε στον διεθνή έλεγχο των πυρηνικών της εγκαταστάσεων εκτός εάν όλες οι άλλες χώρες εμπλακούν σε μονομερή αφοπλισμό των δικών τους πυρηνικών όπλων. Η ινδική θέση έχει επίσης υποστηρίξει ότι η NPT είναι από πολλές απόψεις ένα νεο-αποικιακό καθεστώς που έχει σχεδιαστεί για να αρνηθεί την ασφάλεια στις μετα-αποικιακές δυνάμεις.[43] Ακόμη και μετά τη δοκιμή της το 1974, η Ινδία υποστήριξε ότι η πυρηνική της ικανότητα ήταν κυρίως «ειρηνική», αλλά μεταξύ 1988 και 1990 προφανώς εξόπλισε δύο δωδεκάδες πυρηνικά όπλα για παράδοση από τον αέρα.[44] Το 1998 η Ινδία δοκίμασε οπλισμένες πυρηνικές κεφαλές («Επιχείρηση Shakti»), συμπεριλαμβανομένης μιας θερμοπυρηνικής συσκευής.[45]

Τον Ιούλιο του 2005, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ ανακοίνωσαν σχέδια για τη σύναψη μιας μη στρατιωτικής πυρηνικής συμφωνίας Ινδίας-ΗΠΑ.[46] Αυτό επετεύχθη μέσω μιας σειράς βημάτων που περιελάμβαναν το ανακοινωθέν σχέδιο της Ινδίας να χωρίσει τα πολιτικά και στρατιωτικά πυρηνικά της προγράμματα τον Μάρτιο του 2006,[47] την ψήφιση της Πολιτικής Πυρηνικής Συμφωνίας Ινδίας-Ηνωμένων Πολιτειών από το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2006, τη σύναψη συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας τον Ιούλιο του 2007,[48] έγκριση από τον ΔΟΑΕ μιας ειδικής συμφωνίας διασφαλίσεων για την Ινδία,[49] συμφωνία από την Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών για παραίτηση από περιορισμούς εξαγωγών για την Ινδία,[50] έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ[51] και κορυφώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ινδίας για πολιτική πυρηνική συνεργασία[52] τον Οκτώβριο του 2008. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι κατέστησε «πολύ σαφές ότι δεν θα αναγνωρίσουμε την Ινδία ως κράτος με πυρηνικά όπλα». Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται από τον νόμο Χάιντ με την Ινδία και ενδέχεται να διακόψουν κάθε συνεργασία με την Ινδία εάν η Ινδία πυροδοτήσει έναν πυρηνικό εκρηκτικό μηχανισμό. Οι ΗΠΑ είχαν επίσης δηλώσει ότι δεν προτίθενται να βοηθήσουν την Ινδία στο σχεδιασμό, την κατασκευή ή τη λειτουργία ευαίσθητων πυρηνικών τεχνολογιών μέσω της μεταφοράς αντικειμένων διπλής χρήσης. Καθιερώνοντας μια εξαίρεση για την Ινδία, η Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να διαβουλεύεται για τυχόν μελλοντικά ζητήματα που θα μπορούσαν να την προβληματίσουν.[53] Όσον αφορά τον Μάιο του 2021, η Ινδία εκτιμήθηκε ότι είχε απόθεμα περίπου 160 κεφαλών.[54]

Πακιστάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πακιστάν επίσης δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Το Πακιστάν ανέπτυσε κρυφά πυρηνικά όπλα για δεκαετίες, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το Πακιστάν ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την πυρηνική ενέργεια μετά την ίδρυση του πρώτου του πυρηνικού σταθμού κοντά στο Καράτσι με εξοπλισμό και υλικά που προμήθευαν κυρίως δυτικά έθνη στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο υποσχέθηκε το 1971 ότι εάν η Ινδία μπορούσε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, τότε το Πακιστάν θα κατασκευάσει επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο: «Θα αναπτύξουμε πυρηνικά αποθέματα, ακόμα κι αν πρέπει να φάμε χόρτα».[55]

Πιστεύεται ότι το Πακιστάν έχει πυρηνικά όπλα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να πιστοποιούν ότι το Πακιστάν δεν κατείχε τέτοια όπλα μέχρι το 1990, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις βάσει της Τροποποίησης Πρέσλερ, που απαιτούσε διακοπή της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Πακιστάν.[56] Το 1998, το Πακιστάν πραγματοποίησε τις πρώτες έξι πυρηνικές δοκιμές του στους λόφους Ρας Κοχ ως απάντηση στις πέντε δοκιμές που διεξήγαγε η Ινδία λίγες εβδομάδες πριν.

Όσον αφορά τις αρχές του 2013, το Πακιστάν εκτιμήθηκε ότι είχε απόθεμα περίπου 140 κεφαλών[57] και τον Νοέμβριο του 2014 προβλέφθηκε ότι μέχρι το 2020 το Πακιστάν θα είχε αρκετό σχάσιμο υλικό για 200 κεφαλές.[58]

Βόρεια Κορέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βόρεια Κορέα ήταν συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά ανακοίνωσε την αποχώρηση στις 10 Ιανουαρίου 2003, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες την κατηγόρησαν ότι είχε μυστικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και διέκοψε την ενεργειακή βοήθεια βάσει του Συμφωνημένου Πλαισίου του 1994. Τον Φεβρουάριο του 2005, η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι κατείχε λειτουργικά πυρηνικά όπλα, αν και η έλλειψη δοκιμής εκείνη την εποχή οδήγησε πολλούς ειδικούς να αμφισβητήσουν τον ισχυρισμό. Τον Οκτώβριο του 2006, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι, ως απάντηση στον αυξανόμενο εκφοβισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πραγματοποιούσε πυρηνική δοκιμή για να επιβεβαιώσει το πυρηνικό της καθεστώς. Η Βόρεια Κορέα ανέφερε μια επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή στις 9 Οκτωβρίου 2006. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ πίστευαν ότι η δοκιμή ήταν πιθανώς μόνο εν μέρει επιτυχής με απόδοση μικρότερη από ένα κιλότονο.[59][60] Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια δεύτερη δοκιμή υψηλότερης απόδοσης στις 25 Μαΐου 2009 και μια τρίτη δοκιμή με ακόμη υψηλότερη απόδοση στις 12 Φεβρουαρίου 2013.

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου στις 5 Ιανουαρίου 2016, αν και οι μετρήσεις των σεισμικών διαταραχών δείχνουν ότι η έκρηξη δεν ήταν σύμφωνη με μια βόμβα υδρογόνου.[61] Στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, η Βόρεια Κορέα πυροδότησε μια συσκευή, η οποία προκάλεσε σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών, σύμφωνα με μια χαμηλής ισχύος θερμοπυρηνική έκρηξη. Η NORSAR υπολογίζει την απόδοση σε 250 κιλοτόνους[62] TNT. Το 2018, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε τη διακοπή των δοκιμών πυρηνικών όπλων και δεσμεύτηκε υπό όρους για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.[63][64] Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2019, δήλωσε ότι δεν θεωρούσε πλέον τον εαυτό της δεσμευμένο από το μορατόριουμ.[65]

Κράτη που υποδεικνύεται ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ισραήλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ισραήλ πιστεύεται ευρέως ότι ήταν η έκτη χώρα στον κόσμο που ανέπτυξε πυρηνικά όπλα, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει τις πυρηνικές του δυνάμεις. Είχε «στοιχειώδη, αλλά παραδοτέα» πυρηνικά όπλα διαθέσιμα ήδη από το 1966.[66][67][68][69][70][71][72] Το Ισραήλ δεν είναι μέρος της NPT. Το Ισραήλ επιδεικνύει στρατηγική ασάφεια, λέγοντας ότι δεν θα ήταν η πρώτη χώρα που θα «εισαγάγει» πυρηνικά όπλα στην περιοχή, αλλά αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει διαφορετικά ένα πρόγραμμα ή οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων. Αυτή η πολιτική της «πυρηνικής αδιαφάνειας» έχει ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια να αποκομιστούν τα οφέλη της αποτροπής με ελάχιστο πολιτικό κόστος.[73][7]

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων και την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, το Ισραήλ πιθανότατα κατέχει περίπου 75-200 πυρηνικά όπλα.[74] Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης εκτιμά ότι το Ισραήλ διαθέτει περίπου 80 άθικτα πυρηνικά όπλα, εκ των οποίων τα 50 προορίζονται για παράδοση με βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Jericho II και τα 30 είναι βόμβες βαρύτητας για παράδοση με αεροσκάφη. Το SIPRI αναφέρει επίσης ότι υπήρξαν εκ νέου εικασίες το 2012 ότι το Ισραήλ μπορεί επίσης να έχει αναπτύξει πυραύλους κρουζ εκτοξευόμενους από υποβρύχιο με πυρηνικές κεφαλές.[75]

Εξουσία εκτόξευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απόφαση για χρήση πυρηνικών όπλων περιορίζεται πάντα σε ένα μόνο άτομο ή μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία απαιτούν από τους αντίστοιχους προέδρους τους να εγκρίνουν τη χρήση πυρηνικών όπλων. Στις ΗΠΑ, την Προεδρική Βαλίτσα Έκτακτης Ανάγκης διαχειρίζεται πάντα ένας κοντινός βοηθός, εκτός εάν ο Πρόεδρος βρίσκεται κοντά σε κέντρο διοίκησης. Η απόφαση ανήκει στον μονάρχη και τον πρωθυπουργό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πληροφορίες από την Κίνα είναι ασαφείς, αλλά «η εκτόξευση πυρηνικών όπλων συνήθως πιστεύεται ότι ανήκει στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής». Η Ρωσία παραχωρεί τέτοιες εξουσίες στον Πρόεδρο, αλλά μπορεί επίσης να απαιτήσει την έγκριση του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Τα όπλα μπορούν επίσης να εκτοξευθούν χρησιμοποιώντας το αυτοματοποιημένο σύστημα Νεκρό Χέρι. Ο Ανώτατος Ηγέτης έχει εξουσία στη Βόρεια Κορέα. Η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ έχουν επιτροπές για μια τέτοια απόφαση.[76]

Κράτος Εξουσία Σημειώσεις
Flag of the United States.svg ΗΠΑ Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Δείτε την Προεδρική Θήκη Έκτακτης Ανάγκης.[76][77]
Flag of Russian Federation.svg Ρωσία Πρόεδρος της Ρωσίας Χαρτοφύλακες μπορούν να χορηγούνται και στον Υπουργό Άμυνας και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.[76][78][79][77]
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Ο Βρετανός μονάρχης Ο Πρωθυπουργός ασκεί το βασιλικό προνόμιο να διευθύνει την αμυντική δύναμη.[76][77]
Flag of France.svg Γαλλία Πρόεδρος της Γαλλίας [76][77]
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή [76][77]
Ινδία Ινδία Πρωθυπουργός της Ινδίας Η Αρχή Διοίκησης Πυρηνικών περιλαμβάνει ένα Εκτελεστικό Συμβούλιο και ένα Πολιτικό Συμβούλιο.[76][77]
Πακιστάν Πακιστάν Εθνική Αρχή Διοίκησης Απαιτεί συναίνεση των μελών του συμβουλίου.[76][77]
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα Ανώτατος ηγέτης [76]
Flag of Israel.svg Ισραήλ πρωθυπουργός Απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.[76]

Κοινή χρήση πυρηνικών όπλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ σε άλλες χώρες[80]
Χώρα Αεροπορική βάση Φύλακας Κεφαλές
Flag of Turkey.svg Τουρκία Ιντσιρλίκ 39η πτέρυγα αεροπορικής βάσης 50
Flag of Italy.svg Ιταλία Αβιάνο 31η Πτέρυγα Μάχης 40
Γκέντι Τόρε 52η Πτέρυγα Μάχης
Flag of Germany.svg Γερμανία Μπούχελ 20
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Φόλκελ 20
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Κλάιν Μπρόχελ 20
Σύνολο 150

Στο πλαίσιο της κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν πυρηνικά όπλα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία για ανάπτυξη και αποθήκευση.[81] Αυτό περιλαμβάνει πιλότους και άλλο προσωπικό των «μη πυρηνικών» κρατών του ΝΑΤΟ που χειρίζονται και παραδίδουν τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες και προσαρμόζουν μη αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα για να παραδίδουν αμερικανικές πυρηνικές βόμβες. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ προστατεύονται, τα κράτη υποδοχής δεν μπορούν εύκολα να οπλίσουν τις βόμβες χωρίς κωδικούς εξουσιοδότησης από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.[82] Ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας Φραντσέσκο Κόσιγκα αναγνώρισε την παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ιταλία.[83] Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν επίσης στον Καναδά από το 1963 έως το 1984 καθώς και στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο Καναδάς απέσυρε τρία από τα τέσσερα πυρηνικά οπλικά συστήματα μέχρι το 1972. Το ενιαίο σύστημα που διατηρήθηκε, το AIR-2 Genie, είχε απόδοση 1,5 κιλοτόνων, σχεδιάστηκε για να χτυπήσει εχθρικά αεροσκάφη σε αντίθεση με επίγειους στόχους και μπορεί να μην είχε χαρακτηριστεί ως όπλο μαζικής καταστροφής δεδομένης της περιορισμένης απόδοσής του.[84] Στην Ελλάδα οι πυρηνικές κεφαλές βρίσκονταν στην αεροπορική βάση του Αράξου μέχρι το 2001, οπότε και οι πυρηνικές κεφαλές απομακρύνθηκαν μετά από τέσσερις δεκαετίες παρουσίας πυρηνικών όπλων στη χώρα.[84]

Μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων κάλεσαν όλες τις χώρες να «απέχουν από την ανταλλαγή πυρηνικών για στρατιωτικούς σκοπούς υπό κάθε είδους ρυθμίσεις ασφαλείας».[85] Το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Ισλαμαμπάντ (ISSI) επέκρινε τη ρύθμιση για φερόμενη παραβίαση των άρθρων I και II της NPT, υποστηρίζοντας ότι «αυτά τα άρθρα δεν επιτρέπουν στα πυρηνικά κράτη να αναθέτει τον έλεγχο των πυρηνικών τους όπλων άμεσα ή έμμεσα σε άλλους». Το ΝΑΤΟ έχει υποστηρίξει ότι η κοινή χρήση όπλων είναι σύμφωνη με τη NPT επειδή «τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που εδρεύουν στην Ευρώπη βρίσκονται στην αποκλειστική κατοχή και υπό συνεχή και πλήρη φύλαξη και έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών».[86]

Από τον Απρίλιο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούσαν περίπου 150 πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, όπως αντικατοπτρίζεται στον συνοδευτικό πίνακα.[80]

Κράτη που είχαν στο παρελθόν πυρηνικά όπλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πυρηνικά όπλα ήταν παρόντα σε πολλά έθνη. Ωστόσο, σε μία μόνο περίπτωση ένα έθνος εγκατέλειψε τα πυρηνικά όπλα αφού τα έχει τον πλήρη έλεγχο. Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης άφησε πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να κατέχουν πυρηνικά όπλα, αν και όχι επιχειρησιακό έλεγχο, ο οποίος εξαρτιόταν από τους ηλεκτρονικούς επιτρεπτικούς συνδέσμους δράσης που ελέγχονταν από τη Ρωσία και το ρωσικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου.[87][88]

Νότια Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νότια Αφρική παρήγαγε έξι πυρηνικά όπλα τη δεκαετία του 1980, αλλά τα διέλυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το 1979, εντοπίστηκε μια υποτιθέμενη μυστική πυρηνική δοκιμή στον Ινδικό Ωκεανό, που ονομάζεται περιστατικό Vela. Εδώ και καιρό εικάζεται ότι ήταν μια δοκιμή από το Ισραήλ, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Νότιας Αφρικής, αν και αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Η Νότια Αφρική δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει μια τέτοια πυρηνική βόμβα μέχρι τον Νοέμβριο του 1979, δύο μήνες μετά το περιστατικό της «διπλής λάμψης».[89]

Η Νότια Αφρική προσχώρησε στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων το 1991.[90]

Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Λευκορωσία είχε 81 πυραύλους μεμονωμένης κεφαλής σταθμευμένους στο έδαφός της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Όλοι μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μέχρι το 1996. Τον Μάιο του 1992, η Λευκορωσία προσχώρησε στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).[91] Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, η Λευκορωσία διεξήγαγε συνταγματικό δημοψήφισμα, στο οποίο απέσυρε το «μη πυρηνικό» καθεστώς της, ενόψει της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022.[92]
  • Το Καζακστάν είχε 1.400 πυρηνικά όπλα της σοβιετικής εποχής στο έδαφός του και τα μετέφερε όλα στη Ρωσία μέχρι το 1995, μετά την προσχώρηση του Καζακστάν στη NPT.[93]
  • Η Ουκρανία είχε «έως και 3.000» πυρηνικά όπλα που είχαν αναπτυχθεί στο έδαφός της όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, ισοδύναμο με το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Την εποχή που η Ουκρανία προσχώρησε στη NPT τον Δεκέμβριο του 1994, η Ουκρανία είχε συμφωνήσει να διαθέτει όλα τα πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Οι κεφαλές αφαιρέθηκαν από την Ουκρανία μέχρι το 1996 και αποσυναρμολογήθηκαν στη Ρωσία.[94] Παρά την επακόλουθη και διεθνώς αμφισβητούμενη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Ουκρανία επιβεβαίωσε την απόφασή της το 1994 να προσχωρήσει στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων ως κράτος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Σε σχέση με την προσχώρησή τους στη NPT, και οι τρεις χώρες έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική τους ακεραιότητα θα γίνουν σεβαστές, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης για τις Διασφαλίσεις Ασφαλείας.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρόγραμμα UK Trident. Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τη δεκαετία του 1990, η Βασιλική Αεροπορεία διατηρούσε τη δυνατότητα να παραδόσει πυρηνικά με τον στόλο των V bomber.
  2. Με βάση τη θάλασσα έχει ελεγχθεί αλλά δεν είναι λειτουργικά.[19]
  3. Τα στοιχεία περιλαμβάνει το περιστατικό Vela στις 22 Σεπτεμβρίου 1979.[23]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 «World Nuclear Forces, SIPRI yearbook 2020». Stockholm International Peace Research Institute. Stockholm International Peace Research Institute. Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 «Nuclear Weapons: Who Has What at a Glance». Arms Control Association. Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2020. India, Israel, and Pakistan never signed the NPT and possess nuclear arsenals. 
  3. Rosen, Armin (10 Νοεμβρίου 2014). «Israel's Nuclear Arsenal Might Be Smaller And More Strategic Than Everyone Thinks». Business Insider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2017. The country possesses some of the most powerful weaponry on earth, along with delivery systems that give it the ability to strike far beyond its borders. 
  4. «Israel». Nuclear Threat Initiative. Μαΐου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2017. While experts generally agree that Israel possesses nuclear weapons, no such current open source consensus exists on the status of Israel's offensive chemical or biological weapons programs. 
  5. Harding, Luke (12 December 2006). «Calls for Olmert to resign after nuclear gaffe Israel and the Middle East». The Guardian (London). https://www.theguardian.com/israel/Story/0,,1970616,00.html. Ανακτήθηκε στις 15 May 2009. 
  6. There are a wide range of estimates as to the size of the Israeli nuclear arsenal. For a compiled list of estimates, see Avner Cohen, The Worst-Kept Secret: Israel's bargain with the Bomb (Columbia University Press, 2010), Table 1, page xxvii and page 82.
  7. 7,0 7,1 Avner Cohen (2010). The Worst-Kept Secret: Israel's bargain with the Bomb. Columbia University Press. 
  8. Arms Control and Global Security, Paul R. Viotti – 2010, p 312
  9. Ahronheim, Anna (14 June 2021). «SIPRI: Number of fatalities caused by armed conflict falls in 2020». The Jerusalem Post. https://www.jpost.com/international/sipri-number-of-fatalities-caused-by-armed-conflict-falls-in-2020-670945/amp. Ανακτήθηκε στις 14 June 2021. 
  10. Reichmann, Kelsey (16 June 2019). «Here's how many nuclear warheads exist, and which countries own them». Defense News. https://www.defensenews.com/global/2019/06/16/heres-how-many-nuclear-warheads-exist-and-which-countries-own-them/. 
  11. «Global Nuclear Arsenal Declines, But Future Cuts Uncertain Amid U.S.-Russia Tensions». Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). 17 June 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 July 2019. https://web.archive.org/web/20190702194556/https://www.rferl.org/a/nuclear-weapons-russia-start-inf-warheads/30003088.html. Ανακτήθηκε στις 23 July 2019. 
  12. "Nuclear club", Oxford English Dictionary: "nuclear club n. the nations that possess nuclear weapons." The term's first cited usage is from 1957.
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 13,6 13,7 13,8 «Status of Signature and Ratification of the Comprehensive Test Ban Treaty». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2012. 
  14. 14,0 14,1 «Nuclear Weapons: Who Has What at a Glance». Arms Control Association. Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2020. India, Israel, and Pakistan never signed the NPT and possess nuclear arsenals. , Last reviewed January 2022. For other credible sources with slightly different numbers and earlier dates, see «FAS World Nuclear Forces». Federation of American Scientists. Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2020. , current date 2021-10-07, and «World Nuclear Forces, SIPRI yearbook 2020». Stockholm International Peace Research Institute. Stockholm International Peace Research Institute. Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2020. , current date: 2020.
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 «FAS World Nuclear Forces». Federation of American Scientists. Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2020. 
  16. «Now, India has a nuclear triad». The Hindu. 18 October 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 December 2016. https://web.archive.org/web/20161221185205/http://www.thehindu.com/news/national/Now-India-has-a-nuclear-triad/article16074127.ece. Ανακτήθηκε στις 24 December 2016. 
  17. Peri, Dinakar (12 June 2014). «India's Nuclear Triad Finally Coming of Age». The Diplomat. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 April 2015. https://web.archive.org/web/20150409012807/https://thediplomat.com/2014/06/indias-nuclear-triad-finally-coming-of-age/. Ανακτήθηκε στις 10 March 2015. 
  18. «Nuclear triad weapons ready for deployment: DRDO». 7 Ιουλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2015. 
  19. «Pakistan fires 'first submarine-launched nuclear-capable missile'» (στα αγγλικά). Reuters. 10 January 2017. https://www.reuters.com/article/us-pakistan-missiles-idUSKBN14T1EL. Ανακτήθηκε στις 13 May 2020. 
  20. «U.S.: Test Points to N. Korea Nuke Blast». The Washington Post. 13 October 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 December 2016. https://web.archive.org/web/20161227130708/http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/10/13/AR2006101300576.html. Ανακτήθηκε στις 3 September 2017. 
  21. Kristensen, Hans M.; Norris, Robert S. (2 January 2018). «North Korean nuclear capabilities, 2018» (στα αγγλικά). Bulletin of the Atomic Scientists 74 (1): 41–51. doi:10.1080/00963402.2017.1413062. ISSN 0096-3402. Bibcode2018BuAtS..74a..41K. 
  22. «New North Korean submarine capable of carrying three SLBMs: South Korean MND | NK News – North Korea News» (στα Αγγλικά). 31 Ιουλίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2019. 
  23. *Hersh, Seymour (1991). The Samson option: Israel's Nuclear Arsenal and American Foreign Policy. Random House. ISBN 978-0-394-57006-8. , page 271
  24. Nichols 1987.
  25. «Atomic Bomb Seen as Cheap at Price». Edmonton Journal: σελ. 1. 7 August 1945. https://news.google.com/newspapers?id=yuVkAAAAIBAJ&pg=5621%2C2841878. Ανακτήθηκε στις 1 January 2012. 
  26. «The Inflation Calculator». westegg.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  27. Hansen, Chuck (1988). U.S. nuclear weapons: The secret history. Arlington, TX: Aerofax. ISBN 978-0-517-56740-1. 
  28. Hansen, Chuck (1995). The Swords of Armageddon: U.S. nuclear weapons development since 1945. Sunnyvale, CA: Chukelea Publications. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2016. 
  29. Stephen I. Schwartz, ed., Atomic Audit: The Costs and Consequences of U.S. Nuclear Weapons Since 1940 (Washington, D.C.: Brookings Institution Press, 1998).
  30. «Fact Sheet: Increasing Transparency in the U.S. Nuclear Weapons Stockpile» (PDF). U.S. Department of Defense. 3 Μαΐου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 11 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2013. 
  31. «Policy Library». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2016. 
  32. 32,0 32,1 Robert S. Norris and Hans M. Kristensen, "Global nuclear stockpiles, 1945–2006," Bulletin of the Atomic Scientists 62, no. 4 (July/August 2006), 64–66...
  33. Holloway, David (1994). Stalin and the bomb: The Soviet Union and atomic energy, 1939–1956. New Haven, CT: Yale University Press. ISBN 978-0-300-06056-0. 
  34. Gowing, Margaret (1974). Independence and deterrence: Britain and atomic energy, 1945–1952. London: Macmillan. ISBN 978-0-333-15781-7. 
  35. Arnold, Lorna (2001). Britain and the H-bomb. Basingstoke: Palgrave. ISBN 978-0-312-23518-5. 
  36. «Nuclear deterrent important in 'dangerous world', says Hollande». spacedaily.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2016. 
  37. John Wilson Lewis and Xue Litai, China Builds the Bomb (Stanford, Calif.: Stanford University Press, 1988). (ISBN 0-8047-1452-5)
  38. «No-First-Use (NFU)». Nuclear Threat Initiative. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2010. 
  39. Statement on security assurances issued on 5 April 1995 by the People's Republic of China. United Nations. 6 April 1995. S/1995/265. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 August 2007. https://web.archive.org/web/20070824160751/http://www.undemocracy.com/. Ανακτήθηκε στις 20 September 2012. 
  40. Kristensen, Hans M.; Korda, Matt (4 July 2019). «Chinese nuclear forces, 2019» (στα αγγλικά). Bulletin of the Atomic Scientists 75 (4): 171–178. doi:10.1080/00963402.2019.1628511. ISSN 0096-3402. Bibcode2019BuAtS..75d.171K. 
  41. «SIPRI: Number of fatalities caused by armed conflict falls in 2020». The Jerusalem Post. https://www.jpost.com/international/sipri-number-of-fatalities-caused-by-armed-conflict-falls-in-2020-670945/amp. Ανακτήθηκε στις 14 June 2021. 
  42. «18 MAY 1974 – SMILING BUDDAH». CTBTO. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018. 
  43. George Perkovich, India's Nuclear Bomb: The Impact on Global Proliferation (Berkeley: University of California Press, 1999), 120–121, and 7.
  44. George Perkovich, India's Nuclear Bomb: The Impact on Global Proliferation (Berkeley: University of California Press, 1999), 293–297.
  45. «India's Nuclear Weapons Program: Operation Shakti». 1998. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2006. 
  46. «Joint Statement Between President George W. Bush and Prime Minister Manmohan Singh». whitehouse.gov. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2009. 
  47. «Implementation of the India-United States Joint Statement of July 18, 2005: India's Separation Plan» (PDF). 3 Σεπτεμβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Σεπτεμβρίου 2006. 
  48. «U.S.- India Civil Nuclear Cooperation Initiative – Bilateral Agreement on Peaceful Nuclear Cooperation». 27 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2019. 
  49. «IAEA Board Approves India-Safeguards Agreement». Iaea.org. 31 Ιουλίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2009. 
  50. «Statement on Civil Nuclear Cooperation with India» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2008. 
  51. «Congressional Approval of the U.S.-India Agreement for Cooperation Concerning Peaceful Uses of Nuclear Energy (123 Agreement)». 2 Οκτωβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2019. 
  52. «Secretary of State Condoleezza Rice and Indian Minister of External Affairs Pranab Mukherjee At the Signing of the U.S.-India Civilian Nuclear Cooperation Agreement». 10 Οκτωβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2019. 
  53. «ACA: Final NSG Statement» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 20 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2008. 
  54. «SIPRI: Number of fatalities caused by armed conflict falls in 2020». The Jerusalem Post. https://www.jpost.com/international/sipri-number-of-fatalities-caused-by-armed-conflict-falls-in-2020-670945/amp. Ανακτήθηκε στις 14 June 2021. 
  55. Sublettle, Carey (15 Οκτωβρίου 1965). «Historical Background: Zulfikar Ali Bhutto». Nuclear weapons archives. Federation of American Scientists (FAS). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  56. «Case Studies in Sanctions and Terrorism: Pakistan». Iie.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2009. 
  57. «Status of World Nuclear Forces». Federation of American Scientists. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018. 
  58. «Pakistan to Have 200 Nuke Weapons by 2020: US Think Tank». The Times of india. November 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 November 2014. https://web.archive.org/web/20141127141607/http://timesofindia.indiatimes.com/world/pakistan/Pakistan-to-have-200-nuclear-weapons-by-2020-US-think-tank/articleshow/45250170.cms. Ανακτήθηκε στις 28 November 2014. 
  59. Gladstone, Rick; Jacquette, Rogene (18 February 2017). «How the North Korean Nuclear Threat Has Grown». The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2017/02/17/world/asia/north-korea-nuclear-threat.html. Ανακτήθηκε στις 18 April 2021. 
  60. Reuters Staff (25 May 2009). «TIMELINE:North Korea: climbdowns and tests». Reuters. https://www.reuters.com/article/us-korea-north-nuclear-timeline-sb-idUSTRE54O0K020090525. Ανακτήθηκε στις 18 April 2021. 
  61. «North Korea Test Shows Technical Advance». The Wall Street Journal CCLXVII (5): σελ. A6. 7 January 2016. 
  62. «The nuclear explosion in North Korea on 3 September 2017: A revised magnitude assessment». NORSAR.no. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2017. 
  63. «North Korea has Begun Dismantlement of the Punggye-ri Nuclear Test Site'». 38north.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 August 2018. https://web.archive.org/web/20180803213550/https://www.38north.org/2018/05/punggye051418/. Ανακτήθηκε στις 3 August 2018. 
  64. «'Destruction at North Korea's Nuclear Test Site: A Review in Photos'». 38north.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 August 2018. https://web.archive.org/web/20180814103301/https://www.38north.org/2018/05/punggye052518/. Ανακτήθηκε στις 3 August 2018. 
  65. Sang-Hun, Choe (31 December 2019). «North Korea Is No Longer Bound by Nuclear Test Moratorium, Kim Says» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2019/12/31/world/asia/north-korea-kim-speech.html. Ανακτήθηκε στις 18 June 2020. 
  66. Cohen 1998a, σελ. 349.
  67. ElBaradei, Mohamed (27 Ιουλίου 2004). «Transcript of the Director General's Interview with Al-Ahram News». International Atomic Energy Agency. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2007. 
  68. «Nuclear Overview». Israel. NTI. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (profile) στις 2 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2009. 
  69. My Promised Land, by Ari Shavit, (London 2014), page 188
  70. Nuclear Proliferation International History Project (28 Ιουνίου 2013). «Israel's Quest for Yellowcake: The Secret Argentina-Israel Connection, 1963–1966». Woodrow Wilson International Center for Scholars. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2017. 
  71. John Pike. «Nuclear Weapons». globalsecurity.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2017. 
  72. «Nuclear Weapons». fas.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2015. 
  73. NTI Israel Profile Αρχειοθετήθηκε 28 July 2011 στο Wayback Machine. Retrieved 12 July 2007.
  74. There are a wide range of estimates as to the size of the Israeli nuclear arsenal. For a compiled list of estimates, see Avner Cohen, The Worst-Kept Secret: Israel's bargain with the Bomb (Columbia University Press, 2010), Table 1, page xxvii and page 82.
  75. «Israel». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2015. 
  76. 76,0 76,1 76,2 76,3 76,4 76,5 76,6 76,7 76,8 76,9 Union of Concerned Scientists https://www.ucsusa.org/sites/default/files/attach/2017/11/Launch-Authority.pdf Accessed 21 February 2021
  77. 77,0 77,1 77,2 77,3 77,4 77,5 77,6 Union of Concerned Scientists https://www.ucsusa.org/resources/whose-finger-button Accessed 30 January 2021
  78. Mikhail Tsypkin (September 2004). «Adventures of the "Nuclear Briefcase"». Strategic Insights 3 (9). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 September 2004. https://web.archive.org/web/20040923072304/http://www.ccc.nps.navy.mil/si/2004/sep/tsypkinSept04.asp. 
  79. Alexander Golts (20 May 2008). «A 2nd Briefcase for Putin». Moscow Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 June 2011. https://web.archive.org/web/20110604040029/http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/a-2nd-briefcase-for-putin/362896.html. 
  80. 80,0 80,1 Kristensen, Hans M.; Korda, Matt (4 May 2019). «United States nuclear forces, 2019» (στα αγγλικά). Bulletin of the Atomic Scientists 75 (3): 122–134. doi:10.1080/00963402.2019.1606503. ISSN 0096-3402. Bibcode2019BuAtS..75c.122K. 
  81. «Berlin Information-center for Transatlantic Security: NATO Nuclear Sharing and the N.PT – Questions to be Answered». Bits.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2009. 
  82. «Nuclear Command and Control». Security Engineering: A Guide to Building Dependable Distributed Systems. Ross Anderson, University of Cambridge Computing Laboratory.  Η παράμετρος |access-date= χρειάζεται |url= (βοήθεια)
  83. «Cossiga: "In Italia ci sono bombe atomiche Usa"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2015. 
  84. 84,0 84,1 Hans M. Kristensen (February 2005). U.S. Nuclear Weapons in Europe. Natural Resources Defense Council. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 July 2014. https://web.archive.org/web/20140723003003/http://www.nrdc.org/nuclear/euro/euro.pdf. Ανακτήθηκε στις 23 May 2006. 
  85. Statement on behalf of the non-aligned state parties to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, 2 May 2005
  86. «NATO's Positions Regarding Nuclear Non-Proliferation, Arms Control and Disarmament and Related Issues» (PDF). NATO. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2013. 
  87. William C. Martel (1998). «Why Ukraine gave up nuclear weapons : nonproliferation incentives and disincentives». Στο: Barry R. Schneider, William L. Dowdy. Pulling Back from the Nuclear Brink: Reducing and Countering Nuclear Threats. Psychology Press. σελίδες 88–104. ISBN 9780714648569.  Η παράμετρος |access-date= χρειάζεται |url= (βοήθεια)
  88. Alexander A. Pikayev (Spring–Summer 1994). «Post-Soviet Russia and Ukraine: Who can push the Button?». The Nonproliferation Review 1 (3): 31–46. doi:10.1080/10736709408436550. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 May 2014. https://web.archive.org/web/20140521083227/http://cns.miis.edu/npr/pdfs/pikaye13.pdf. Ανακτήθηκε στις 6 August 2014. 
  89. McGreal, Chris (24 May 2010). «Revealed: how Israel offered to sell South Africa nuclear weapons». The Guardian (Washington, D.C.). https://www.theguardian.com/world/2010/may/23/israel-south-africa-nuclear-weapons. Ανακτήθηκε στις 6 February 2022. 
  90. Von Wielligh, N. & von Wielligh-Steyn, L. (2015). The Bomb – South Africa's Nuclear Weapons Programme. Pretoria: Litera.
  91. «Belarus Special Weapons». Federation of American Scientists. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2015. 
  92. «Belarus votes to give up non-nuclear status». www.aljazeera.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2022. 
  93. «Kazakhstan Special Weapons». Federation of American Scientists. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2015. 
  94. «Ukraine Special Weapons». Federation of American Scientists. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]