Κατάλογος κάστρων της Θράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Νομού Έβρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομασία Χρονολόγηση Υψόμετρο Τύπος Περιοχή Τοποθεσία
Κάστρο Άβαντα [1][2][3]

Άλλες ονομασίες:
Κάστρο του Άβαντα
ή Κάστρο Μποζ-Τεπέ

14ος αιώνας 180 μ. Ορεινό Κάστρο Άβας Έβρου
Τα ερείπια του κάστρου Άβαντα έξω από την πόλη της Αλεξανδρούπολης.
40°56′17.83″N 25°54′33.54″E / 40.9382861°N 25.9093167°E / 40.9382861; 25.9093167
Κάστρο Πόταμου [1][4][5]

Άλλες ονομασίες:
Κάστρο Άβαντα B’
ή Κάστρο Περιστεριάς

13ος αιώνας 170 μ. Ορεινό Κάστρο Άβας Έβρου 40°54′21.49″N 25°54′3.80″E / 40.9059694°N 25.9010556°E / 40.9059694; 25.9010556
Κάστρο Διδυμοτείχου [6]
ή Καλές Διδυμοτείχου
ή Βυζαντινό Κάστρο του Διδυμοτείχου
ή Κάστρο του Διδυμοτείχου
6ος αιώνας
65 μ. Ορεινό Κάστρο Λόφος Καλέ, Διδυμότειχο
Η Πύλη της Γέφυρας (Καλιόπορτα) στο Κάστρο του Διδυμοτείχου.
41°21′2.84″N 26°29′17.00″E / 41.3507889°N 26.4880556°E / 41.3507889; 26.4880556
Κάστρο της Γκίμπραινας [7][8]

Άλλες ονομασίες:
Κάστρο Γκίμπρενας
ή Κάστρο Γκιούμπρας

ή Φρούριο της Ισγίπερας

6ος αιώνας
620 μ. Ορεινό Κάστρο Δάσος της Δαδιάς, Δαδιά Έβρου 41°6′39.00″N 26°11′26.00″E / 41.1108333°N 26.1905556°E / 41.1108333; 26.1905556
Κάστρο Πυθίου [9][10][11][12]

Άλλες ονομασίες:
Εμπύθιον

1330 - 1340 20 μ. Ορεινό Κάστρο Πύθιο Έβρου 41°23′2.70″N 26°36′41.55″E / 41.3840833°N 26.6115417°E / 41.3840833; 26.6115417
Κάστρο Σαμοθράκης [13][14][15]

Άλλες ονομασίες:
Κάστρο Χώρας Σαμοθράκης
ή Κάστρο των Γατελούζων
ή Καστροπολιτεία Σαμοθράκης

10ος αιώνας 240 μ. Ορεινό Κάστρο Χώρα Σαμοθράκης, Σαμοθράκη
Η χώρα Σαμοθράκης - πάνω αριστερά διακρίνονται οι Πύργοι των Γατελούζων.
40°28′34.52″N 25°31′33.64″E / 40.4762556°N 25.5260111°E / 40.4762556; 25.5260111
Πύργος του Φονιά [16][17] 1431 0 Παράκτιος Πύργος Εκβολές ποταμού Φονιά, στην βορειοανατολική Σαμοθράκη. 40°29′33.60″N 25°39′26.03″E / 40.4926667°N 25.6572306°E / 40.4926667; 25.6572306

Νομού Ξάνθης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομασία Χρονολόγηση Υψόμετρο Τύπος Περιοχή Τοποθεσία
Κάστρο Ξάνθης [18][19][20]

Άλλες ονομασίες:
Κάστρο της Ξανθειάς
ή Κάστρο της Ξανθίππης
ή Βυζαντινό κάστρο της Ξάνθης

Βυζαντινή περίοδος 255 μ. Ορεινό Κάστρο Μονή Ταξιαρχών Ξάνθης
Πανοραμική εικόνα Ξάνθης - ο ποταμός Κόσυνθος.
41°9′0.50″N 24°53′1.23″E / 41.1501389°N 24.8836750°E / 41.1501389; 24.8836750

Νομού Ροδόπης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομασία Χρονολόγηση Υψόμετρο Τύπος Περιοχή Τοποθεσία
Φρούριο Γρατινής [21][22]

Άλλες ονομασίες:
Καστροπολιτεία Γρατιανούπολης

14ος αιώνας 170 μ. Ορεινό Κάστρο Γρατινή Ροδόπης
20100419 Gratinh Zwodoxou Phgh Ekklhsia Oxyrwma Thrace Greece 2.jpg
41°8′49.07″N 25°31′59.64″E / 41.1469639°N 25.5332333°E / 41.1469639; 25.5332333
Φρούριο Κομοτηνής [23]

Άλλες ονομασίες:
Βυζαντινό Τείχος Κομοτηνής
ή Τείχη Κομοτηνής
ή Καστροπολιτεία Κομοτηνής

4ος αιώνας 30 μ. Ορεινό Κάστρο Κομοτηνή, Ροδόπη
Το Φρούριο Κομοτηνής χρονολογείται από τον 4 αι. μ.Χ.
41°7′12.41″N 25°24′1.91″E / 41.1201139°N 25.4005306°E / 41.1201139; 25.4005306
Φρούριο Νυμφαίας [24] 14ος αιώνας 360 μ. Ορεινό Κάστρο Νυμφαία Ροδόπης
Νότια πλευρά οχύρωσης - η οποία σώζεται σήμερα.
41°11′12″N 25°25′43″E / 41.18667°N 25.42861°E / 41.18667; 25.42861
Κάστρο Περιθεωρίου [25]

Άλλες ονομασίες:
Αναστασιούπολις – Περιθεώριον

ή Κάστρο Μπουρού Καλέ
ή Τείχη Αναστασιουπόλεως
ή Καστροπολιτεία Αναστασιουπόλεως

1341 0 Περιτειχισμένη πόλη Αναστασιούπολις – Περιθεώριον
Πύργος στην Αναστασιούπολη - Περιθεώριο.
41°6′7.00″N 25°5′24.00″E / 41.1019444°N 25.0900000°E / 41.1019444; 25.0900000

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Κάστρα Άβαντα και Ποταμού - Terrabook». 
  2. «Κάστρο Άβαντα - MeetGreece». 
  3. «Κάστρο Άβαντα - Κάστρα της Ελλάδας». 
  4. «Κάστρο Πόταμου ή Κάστρο Άβαντα B' ή Κάστρο Περιστεριάς - MeetGreece». 
  5. «Κάστρα Άβαντα - Ποτάμου - e-evros.gr». 
  6. «Κάστρο Διδυμοτείχου - Κάστρα της Ελλάδας». 
  7. «Κάστρο της Γκίμπραινας - MeetGreece». 
  8. «Κάστρο της Γκίμπραινας - Κάστρα της Ελλάδας». 
  9. «Κάστρο του Πυθίου - ΥΠΠΟ». 
  10. «Κάστρο του Πυθίου - Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων». 
  11. «Κάστρο Πυθίου, Διδυμότειχο - VisitEvros». 
  12. «Κάστρο Πυθίου - MeetGreece». 
  13. «Κάστρο Χώρας - MeetGreece». 
  14. «Επισκευάζεται και το «σπίτι» της Νίκης της Σαμοθράκης - Ελευθεροτυπία». 
  15. «Κάστρο Σαμοθράκης - Κάστρα της Ελλάδας». 
  16. «Πύργος του Φονιά - ΥΠΠΟ». 
  17. «Πύργος του Φονιά - Terrabook». 
  18. «Το Κάστρο της Ξανθίππης «Καλέ» - agro-tour.net». 
  19. «Στον καθαρισμό του κάστρου της Ξανθίππης προχωρά άμεσα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης - Δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης». 
  20. «Κάστρο Ξάνθης - Κάστρα της Ελλάδας». 
  21. «Κάστρο Γρατινής - της Αικατερίνης Μπάλλα, Ι.Π.Ε.Τ.». 
  22. «Φρούριο Γρατινής - Κάστρα της Ελλάδας». 
  23. «Τείχη Κομοτηνής - Κάστρα της Ελλάδας». 
  24. «Φρούριο Νυμφαίας - Κάστρα της Ελλάδας». 
  25. «Κάστρο Περιθεωρίου - Κάστρα της Ελλάδας».