Κατάλογος κάστρων στο νομό Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Κάστρα & Φρούρια Νομού Αρκαδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομασία Κάστρου Ξενική Ονομασία - άλλες ονομασίες – τοποθεσία – υψόμετρο - πρόσβαση - είσοδος - συντεταγμένες Περιφερειακή Ενότητα - Νομός - Δήμος - Δημοτική Ενότητα - Κοινότητα- Οικισμός Εποχή - Χρονολογία κατασκευής - Χαρακτηρισμός Κάστρου - Εποχές Χρονολογική κατοχή Κάστρου Τύπος Κάστρου - Σημερινή Κατάσταση - Είδος Μνημείου - Φορέας Προστασίας Τοποθεσία
Κάστρο Άκοβας
ή Κάστρο της Άκοβας
ή Κάστρο της Μονοβύζας
ή Κάστρο της Κυράς
& Άκοβα
Κάστρο Άκοβας ή Κάστρο της Μονοβύζας ή Κάστρο της Κυράς. Οι Φράγκοι ονόμασαν το φρούριο Ματεγκριφόν ή Ματαγκριφόν (Mategriffon ή Mathegriffon)
Τοποθεσία: Βυζίκι Τροπαίων Γορτυνίας
Υψόμετρο: ≈ 720 μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Γορτυνίας
πρώην Δήμος Τροπαίων
Βυζίκι Αρκαδίας
Άκοβα
Χρονολογία κατασκευής:
1250
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Φραγκική κτήση
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Όχι καλή κατάσταση κάστρου
Φορέας προστασίας:

37°42′55.75″N 21°59′20.84″E / 37.7154861°N 21.9891222°E / 37.7154861; 21.9891222
Κάστρο Αράκλωβου
ή Κάστρο Αράκλοβου
Κάστρο Αρακλόβου
ή Κάστρο του Βουτσαρά
ή Κάστρο της Άλβενας
ή Κάστρο του Ερεόκλοβου
ή Κάστρο του Ορεόκλοβου
ή Αρβανόκαστρο
ή Κάστρο στο Χρυσούλι
ή Κάστρο της Ωριάς
Κάστρο Αράκλοβου ή Κάστρο του Βουτσαρά ή Κάστρο της Άλβενας ή Κάστρο του Ερεόκλοβου ή Κάστρο του Ορεόκλοβου ή Αρβανόκαστρο
Τοποθεσία: Όρος Χρυσούλι, στα σύνορα μεταξύ Ηλείας & Αρκαδίας, ανατολικά του χωριού Μίνθη Ηλείας ή Μίνθη Φιγάλειας (παλαιότερη ονομασία Άλβενα) και κοντά στο Παλαιόκαστρο Αρκαδίας
Υψόμετρο: ≈ 970μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή (≈600μ.).
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Νομός Ηλείας
Δήμος Ζαχάρως
πρώην Δήμος Ζαχάρως (πρόγραμμα Καποδίστριας)
Δ.δ. Μίνθης
Μίνθη Ηλείας επίσης
Πελοπόννησος
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Μεγαλόπολης
πρώην Δήμος Γόρτυνος
Δημοτική ενότητα Γόρτυνος
Τοπική Κοινότητα Σαρακινίου Αρκαδίας
Παλαιόκαστρο Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
12ος αιώνας
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση:
Μισο-ερειπωμένο Κάστρο - διακρίνεται μόνο το σωζόμενο τείχος της βάσεώς του

Οι συγκεχυμένες ιστορικές αναφορές για το Κάστρο οδήγησαν ως πρόσφατα στη διεκδίκηση και από την Αρκαδία και από την Ηλεία. Η θέση του πλέον είναι γνωστή. Αλλά η αναφορά γίνεται πλέον και στους δύο νομούς, αφού βρίσκεται στα όριά τους.
Φορέας προστασίας:


37°29′48.07″N 21°47′22.32″E / 37.4966861°N 21.7895333°E / 37.4966861; 21.7895333
Αργυρόκαστρο (κάστρο) Αργυρόκαστρο ή Γορτυνιακό δυναμάρι (αγγλικά: Argyrokastro Castle ή "silver castle")
Τοποθεσία: Σε βουνοκορφή πάνω από τα Μαγούλιανα Βυτίνας
Υψόμετρο: ≈ 1450μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Γορτυνίας
πρώην Δήμος Βυτίνας Βυτίνας
Δ.δ. Μαγουλιάνων
Μαγούλιανα Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
13ος αιώνας
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Φραγκική κτήση
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Όχι καλή κατάσταση κάστρου
Φορέας προστασίας:
Argirokastro kastro.JPG

37°41′3.42″N 22°7′54.16″E / 37.6842833°N 22.1317111°E / 37.6842833; 22.1317111 37°18′52″N 22°45′58″E

Κάστρο της Αρτίκαινας Κάστρο της Αρτίκαινας
Τοποθεσία: Ορεινό Κορακοβούνι, κοντά στο Κορακοβούνι Αρκαδίας
Υψόμετρο: ≈ 770 μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Κορακοβούνι Αρκαδίας
Ορεινό Κορακοβούνι Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
Βυζαντινή περίοδος
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Μισο-ερειπωμένο Κάστρο
Φορέας προστασίας:
37°18′52″N 22°45′58″E / 37.314510°N 22.766129°E / 37.314510; 22.766129
Κάστρο Παραλίου Άστρους
ή Κάστρο των Ζαφειρόπουλων
Κάστρο Παράλιου Άστρους ή Κάστρο των Ζαφειρόπουλων
Τοποθεσία: Παράλιο Άστρος Αρκαδίας
Υψόμετρο: ≈ 70 μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή. Πρόσβαση με αυτοκίνητο από το Παράλιο Άστρος.
Είσοδος στο Κάστρο: Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 8.30-15.00. Είσοδος ελεύθερη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Κοινότητα Παραλίου Άστρους
Παράλιο Άστρος Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
1256
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Φραγκική κτήση
Τύπος Κάστρου: Επάκτιο Φρούριο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Μέτρια κατάσταση Κάστρου
Φορέας προστασίας:
Kastro Paraliou Astrous 2.jpg

37°25′06″N 22°46′01″E / 37.418392°N 22.767044°E / 37.418392; 22.767044

Κάστρο Βελιγοστής
ή Κάστρο του Σαμαρά
Κάστρο Βελιγοστής
Τοποθεσία: Βελιγοστή Αρκαδίας ή κατά την παλαιότερη ονομασία Σαμαράς Αρκαδίας (ο)
Υψόμετρο: ≈ 440μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Μεγαλόπολης
πρώην Δήμος Φαλαισίας
Βελιγοστής
Βελιγοστή Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
Βυζαντινή περίοδος
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Μόνο ιστορικές αναφορές για το Κάστρο
Φορέας προστασίας:
.
37°18′44″N 22°07′24″E / 37.3122°N 22.1233°E / 37.3122; 22.1233
Κάστρο Βαλτεσινίκου
ή Κάστρο Βαλτών
ή Βαλτεσινίκο
Κάστρο Βαλτεσινίκου ή Βαλτεσινίκο ή Παλαιόκαστρο
Τοποθεσία: Βάλτες Αρκαδίας κατά την Φραγκοκρατία ή Βαλτεσινίκο Αρκαδίας σήμερα, σε πλαγιά βόρεια του βουνού Μαίναλο
Υψόμετρο: ≈ 1364μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή. Ορειβατική διαδρομή, αλλά η υψομετρική διαφορά από το χωριό είναι μικρή (≈200μ.).
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Γορτυνίας
πρώην Δήμος Κλείτορος
Δ.δ. Βαλτεσινίκου
Βαλτεσινίκο Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
13ος αιώνας
'Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Βυζαντινή περίοδος
Φραγκική κτήση
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Όχι καλή κατάσταση κάστρου
Φορέας προστασίας:

37°41′34.06″N 22°5′20.93″E / 37.6927944°N 22.0891472°E / 37.6927944; 22.0891472
Κάστρο Βλαχερνών Αρκαδίας
ή Κάστρο Μπεζενίκου
Κάστρο Μπεζενίκου ή Κάστρο Βλαχερνών Αρκαδίας
Τοποθεσία: Βλαχέρνα Αρκαδίας στο βουνό Μαίναλο
Υψόμετρο: ≈ 1110 μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Τρίπολης
πρώην Δήμος Λεβιδίου
Δ.δ. Βλαχέρνης
Βλαχέρνα Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
1400
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Μισο-ερειπωμένο Κάστρο
Φορέας προστασίας:
Κάστρο Μπεζενίκου Ολική.jpg

37°42′57.88″N 22°15′20.34″E / 37.7160778°N 22.2556500°E / 37.7160778; 22.2556500

Κάστρο του Γαρδικιού Αρκαδίας
ή Κάστρο της Ωριάς
& Ακρόπολη Αμφείας
Κάστρο του Γαρδικιού Αρκαδίας (Στα φράγκικα: Gradisco που εκ παραφθοράς προφέρονταν από τους Έλληνες Γαρδίκι και Γαρδικίη) ή Κάστρο της Ωριάς ή Κάστρο Αμφείας & Ακρόπολη Αμφείας
Τοποθεσία: Σε απόκρημνο λόφο, 4 χιλιόμετρα από το χωριό Τουρκολέκας Αρκαδίας
Υψόμετρο: ≈ 790μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Μεγαλόπολης
πρώην Δήμος Φαλαισίας
Τουρκολέκας Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
13ος αιώνας
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Φραγκική κτήση
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση:
Μισο-ερειπωμένο Κάστρο.
Φορέας προστασίας:

37°36′49″N 22°27′54″E / 37.61361°N 22.46500°E / 37.61361; 22.46500
Κάστρο Δαβιάς
ή Κάστρο Ταβίας
ή Ακρόπολη Ελλισόνας
Κάστρο Δαβιάς ή Κάστρο Ταβίας
Τοποθεσία: Άνω Δαβιά Αρκαδίας ή Δαβιά Αρκαδίας, πάνω από τη γέφυρα του ποταμού Ελισσώνα και κοντά στην περιοχή που βρισκόταν η Ελλισών (αρχαία πόλη)
Υψόμετρο: ≈ 850μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή. Απέχει 21 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Πρόσβαση από το επαρχιακό δίκτυο Τριπόλεως, από το σημείο που βρίσκεται η γέφυρα του Ελλισσώνα. Απαιτείται μικρή πεζοπορική ανάβαση.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Τρίπολης
πρώην Δήμος Φαλάνθου
Δ.δ. Τσελεπάκου
Δαβιά Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
Διάφορες περίοδοι
Χαρακτηρισμός Ακρόπολης:
Ακρόπολη
Αρχαίος οικισμός
Χαρακτηρισμός Κάστρου: Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ακρόπολη - Ορεινό Κάστρο - Καστροπολιτεία
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Μισο-ερειπωμένο Κάστρο
Φορέας προστασίας:

37°32′42.50″N 22°16′21.94″E / 37.5451389°N 22.2727611°E / 37.5451389; 22.2727611
Κάστρο της Δημάτρας Κάστρο της Δημάτρας
Τοποθεσία: Στον «δρόγγω των Σκορτών», ανάμεσα σε Τρίπολη και Σπάρτη, στο χωριό Καστρί Αρκαδίας (παλαιότερα: Άγιος Νικόλαος)
Υψόμετρο: ≈ 960μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Άγνωστη.
Είσοδος στο Κάστρο: Άγνωστη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Τοπική Κοινότητα Καστρίου Αρκαδίας
Καστρί Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
Ανάμεσα στο 1285 - 1287
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Φραγκική κτήση
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση:
Μόνο ιστορικές αναφορές - Δεν διασώζονται ούτε ερείπια.

37°21′43.74″N 22°32′20.28″E / 37.3621500°N 22.5389667°E / 37.3621500; 22.5389667
Κάστρο Καμάρας Κάστρο Καμάρας Αρκαδίας ή Μεσαιωνικό Κάστρο Καμάρας
Τοποθεσία: Καμάρα Αρκαδίας
Υψόμετρο: ≈ 560μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Μεγαλόπολης
πρώην Δήμος Φαλαισίας
Καμάρας
Καμάρα Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
14ος αιώνας
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Τελείως ερειπωμένο Κάστρο - διασώζονται ερείπια - δυσδιάκριτο
Φορέας προστασίας:

37°14′31″N 22°10′52″E / 37.241871°N 22.181021°E / 37.241871; 22.181021
Κάστρο Καρύταινας
ή Κάστρο Καρύταινας
ή Κάστρο Καριταίνης
ή Ακρόπολη Βρένθης
Κάστρο Καριταίνης,[1] (Caraintaine), Ακρόπολη Βρένθης
Τοποθεσία: Καρύταινα Αρκαδίας και αρχαία Βρένθη
Υψόμετρο:
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Μεγαλόπολης
πρώην Δήμος Γόρτυνος
Καριταίνης
Καρύταινα ή Καρίταινα
Χρονολογία κατασκευής:
Διάφορες περίοδοι
Χαρακτηρισμός Ακρόπολης:
Ακρόπολη
Αρχαίος οικισμός
Αρχαιότητα & Φραγκική περίοδος,13ος αιώνας
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Φραγκική κτήση
Τύπος Κάστρου: Ακρόπολη - Ορεινό Φρούριο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Πολύ καλή κατάσταση Κάστρου
Φορέας προστασίας:
25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (25η ΕΒΑ)
Karitena4.JPG37°28′59.21″N 22°2′23.52″E / 37.4831139°N 22.0398667°E / 37.4831139; 22.0398667
Κάστρο της Καστάνιτσας ή Πύργος του Καψαμπέλη
Κάστρο της Καστάνιτσας ή Πύργος του Καψαμπέλη
Τοποθεσία: Καστάνιτσα Αρκαδίας, κοντά στο όρος Πάρνωνα
Υψόμετρο: ≈ 850μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Καστάνιτσα Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
14ος αιώνας
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Όχι καλή κατάσταση κάστρου
Φορέας προστασίας:

37°15′59″N 22°38′56″E / 37.266406°N 22.648936°E / 37.266406; 22.648936
Κάστρο Λεονταρίου Κάστρο Λεονταρίου
Τοποθεσία: Λεοντάρι Αρκαδίας ή Λεοντάριον Αρκαδίας
Υψόμετρο: ≈ μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Μεγαλόπολης
πρώην Δήμος Φαλαισίας
Δ.δ. Λεονταρίου
Λεοντάρι Αρκαδίας
ή Λεοντάριον Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
Mεταξύ 1283 και 1333
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Όχι καλή κατάσταση κάστρου
Φορέας προστασίας:

37°19′22.80″N 22°8′35.11″E / 37.3230000°N 22.1430861°E / 37.3230000; 22.1430861
Κάστρο Μουχλί Κάστρο Μουχλί ή Κάστρο Μουχλίου ή Μουχλί ή Μούχλι ή Παλαιομούχλι ή Ακρόπολη Μουχλίου ή Καστροπολιτεία Μουχλίου
Τοποθεσία: Αγιωργίτικα Αρκαδίας (στροφές Αχλαδόκαμπου ή στροφές Κολωσούρτη)
Υψόμετρο: ≈ 690μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή. Τα ερείπια είναι πάνω στο δρόμο της παλιάς Εθν. Οδού Άργους Τριπόλεως, τέσσερα χιλιόμετρα (4 Km) μετά τον Αχλαδόκαμπο.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη. Δεν τίθεται θέμα εισόδου μιας και πρόκειται για λόφο με διάσπαρτα ερείπια.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Τρίπολης
πρώην Δήμος Κορυθίου
Δημοτική ενότητα Κορυθίου
Τοπική Κοινότητα Αγιωργιτίκων
Αγιωργίτικα Αρκαδίας (τα)
Χρονολογία κατασκευής:
1295
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Καστροπολιτεία
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Μισο-ερειπωμένο Κάστρο
Φορέας προστασίας:
Μητρόπολη Μουχλίου.jpg

37°29′57.00″N 22°28′36.07″E / 37.4991667°N 22.4766861°E / 37.4991667; 22.4766861

Κάστρο Ορίοντα
ή Κάστρο Ρέοντα
Κάστρο Ορίοντα ή Κάστρο Ρέοντα
Τοποθεσία: Στo όρος Οριόντας, στο οροπέδιο Παλαιόχωρα Αρκαδίας
Υψόμετρο: ≈ 1191μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη. Δεν τίθεται θέμα εισόδου μιας και πρόκειται για όρος με διάσπαρτα ερείπια.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Νότιας Κυνουρίας
πρώην Δήμος Τυρού
Tυρός Αρκαδίας
Παλαιόχωρα Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
Βυζαντινή περίοδος
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Όχι καλή κατάσταση κάστρου
Φορέας προστασίας:

37°15′16.50″N 22°45′26.54″E / 37.2545833°N 22.7573722°E / 37.2545833; 22.7573722
Κάστρο Ξηροκάμπιου Αρκαδίας
ή Κάστρο Αγίου Ιωάννη Μαλεβού
ή Κάστρο της Ωριάς
Κάστρο της Ωριάς Αρκαδίας ή Κάστρο στο Ξηροκάμπι ή Κάστρο Αγίου Ιωάννη Μαλεβού
Τοποθεσία: Περιοχή Ξηροκάμπι, Άγιος Ιωάννης Κυνουρίας Αρκαδίας
Υψόμετρο: ≈ 970μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή. Η υψομετρική διαφορά από το χωριό είναι μικρή ( ≈350μ.).
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Δημοτικό διαμέρισμα Άστρους Αρκαδίας
Άγιος Ιωάννης Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
13ος αιώνας
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Φραγκική κτήση
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Μισο-ερειπωμένο Κάστρο
Φορέας προστασίας:
.
37°20′18.55″N 22°37′24.95″E / 37.3384861°N 22.6235972°E / 37.3384861; 22.6235972
Πύργος Παλαιοπαναγιάς
ή Κάστρο Γλυππίας
Πύργος Παλαιοπαναγιάς ή Κάστρο Γλυππίας
Τοποθεσία: Πλάτανος Αρκαδίας στο όρος Πάρνωνα
Υψόμετρο: ≈ 800μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Τοπική Κοινότητα Πλατάνου Αρκαδίας
Πλάτανος Αρκαδίας ή Πλατανάκι Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
Μεσαίωνας
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Φραγκική κτήση
Τύπος Κάστρου: Πυργόσπιτο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Μέτρια κατάσταση Κάστρου
Φορέας προστασίας:

37°10′31.59″N 22°40′59.54″E / 37.1754417°N 22.6832056°E / 37.1754417; 22.6832056
Κάστρο Πουλίθρων
& Ακρόπολη Πολίχνης
Κάστρο Πουλίθρων & Ακρόπολη Πολίχνης
Τοποθεσία: Πούλιθρα Αρκαδίας
Υψόμετρο: ≈ Μηδενικό υψόμετρο (0μ.)
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Νότιας Κυνουρίας
πρώην Δήμος Λεωνιδίου
Πουλίθρων
Πούλιθρα Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
Διάφορες περίοδοι
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Ακρόπολη
Αρχαίος οικισμός
Εποχές: Αρχαία Ελλάδα - Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία - Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Μεσαίωνας - Οθωμανική αυτοκρατορία - Ελλάδα
Τύπος Κάστρου: Ακρόπολη
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Μέτρια κατάσταση Κάστρου
Φορέας προστασίας:

37°6′50″N 22°53′45″E / 37.11389°N 22.89583°E / 37.11389; 22.89583
Κάστρο Τρίπολης
ή Κάστρο Τριπολιτσάς
ή Κάστρο Υδρομπολιτζάς
ή Κάστρο της Τροπολιτσάς
ή Καστροπολιτεία Τρίπολης
Κάστρο Τρίπολης ή Κάστρο Τριπολιτσάς ή Κάστρο Υδρομπολιτζάς ή Κάστρο της Τροπολιτσάς ή Καστροπολιτεία Τρίπολης
Τοποθεσία: Τρίπολη Αρκαδίας
Υψόμετρο: ≈ 660μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στην Καστροπολιτεία: Προσβάσιμη και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Τρίπολης
πρώην Δήμος Τρίπολης
Τρίπολης
Τρίπολη Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
14ος αιώνας
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Καστροπολιτεία - Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Τελείως ερειπωμένο Κάστρο - διασώζονται ερείπια - δυσδιάκριτη η οχύρωση της καστροπολιτείας
Φορέας προστασίας:
Siege of Tripolitsa.jpg

37°30′30″N 22°22′30″E / 37.5083°N 22.375°E / 37.5083; 22.375

Κάστρο Τσηπιανά Κάστρο Τσηπιανά ή Κάστρο Τσιπιανών ή Κάστρο του Γουλά ή Κάστρο της Νεστάνης
Τοποθεσία: Νεστάνη Αρκαδίας (πρώην Τσιπιανά)
Υψόμετρο: ≈ 680μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Δήμος Τρίπολης
πρώην Δήμος Μαντινείας
Νεστάνη Αρκαδίας
Χρονολογία κατασκευής:
13ος αιώνας
Χαρακτηρισμός Κάστρου:
Φραγκική κτήση
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση:
Μισο-ερειπωμένο Κάστρο.
Φορέας προστασίας:

37°36′49″N 22°27′54″E / 37.61361°N 22.46500°E / 37.61361; 22.46500

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αριθμός Υπουργικής Απόφασης, Αριθμός ΦΕΚ: ΒΔ 25-2-1922, ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922 Κάστρο Καριταίνης