Βυζαντινό Κάστρο του Διδυμοτείχου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Πύλη της Γέφυρας (Καλιόπορτα) στο Κάστρο του Διδυμοτείχου.

To Κάστρο του Διδυμοτείχου βρίσκεται επάνω στην κορυφή του λόφου και είναι ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα των Βαλκανίων. Αποτελούσε σημαντικό ορόσημο από τους αρχαίους χρόνους λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης και του ισχυρότατου οχυρωματικού περιβόλου που το περιέβαλλε.

Υπολείμματα του βυζαντινού τείχους του Κάστρου του Διδυμοτείχου.

Tο κάστρο διατηρείται στο μεγαλύτερο μήκος του, τα βυζαντινά τείχη του, έχουν μήκος 1 χ.λ.μ και το ύψος τους φτάνει τα 12 μέτρα, με τους πύργους του 24 στο σύνολο, κάποιοι από τους οποίους φέρουν μονογράμματα βυζαντινών προσωπικοτήτων ή διακοσμητικά και συμβολικά μοτίβα.

Μέσα στο κάστρο υπάρχουν διασκορπισμένες λαξευμένες σπηλιές οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως τμήματα κατοικιών. Κατά τον ιστορικό Προκόπιο, η ανακατασκευή των τειχών του Διδυμοτείχου έγινε επί Ιουστινιανού και η μετέπειτα ενίσχυσή τους, επί Κωνσταντίνου Ε’ το 751. Ο Κωνσταντίνος Ταρχανειώτης, ενίσχυσε εκ' νέου τα τείχη το 1303.

Ο Πύργος της Βασιλοπούλας.
Τμήμα του Κάστρου του Διδυμοτείχου και ο ορθόδοξος ναός του Σωτήρος Χριστού.

Στο Κάστρο διατηρούνται σήμερα 24 πύργοι και μεταβυζαντινοί ναοί. Σε κάποιος πύργους υπάρχουν μονογράμματα Bυζαντινών Aυτοκρατόρων και διακοσμητικά μοτίβα. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν διασκορπισμένες λαξευμένες σπηλιές οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως τμήματα κατοικιών. [1]

Το κάστρο συνοδεύουν αρκετοί μύθοι, ένας από τους πιο ξακουστούς είναι αυτός των Σαράντα Καμάρων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διδυμότειχο: Η πόλη μας - Ιστορικά στοιχεία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2012. 

Συντεταγμένες: 41°21′04″N 26°29′17″E / 41.351°N 26.488°E / 41.351; 26.488