Κατάλογος εδαφικών οντοτήτων όπου τα Ρουμανικά είναι επίσημη γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι κατάλογος χωρών, επικρατειών και οργανισμών όπου τα Ρουμανικά είναι επίσημη γλώσσα:

Languages of MoldovaLanguages of RomaniaLanguages of VojvodinaVlach language (Serbia)Mount AthosLanguages of IsraelLanguages of UkraineRomanian diasporaRomanian diasporaRomanian diasporaRomanian diasporaRomanian diasporaRomanian diasporaRomanian diasporaRomanian diasporaLanguages of the European UnionLanguages of the European UnionLanguages of the European UnionLanguages of the European UnionLanguages of the European Union
Χάρτης του ρουμανόφωνου κόσμου (ευαίσθητος χάρτης)
  Μόνη επίσημη γλώσσα και γλώσσα της πλειοψηφίας
  Επίσημη γλώσσα αλλά ομιλείται από μειοψηφία

Χώρες όπου τα Ρουμανικά είναι επίσημη γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Πληθυσμός Μητρικοί ομιλητές της ρουμανικής Συνολικοί ομιλητές Καθεστώς των ρουμανικών Περισσότερες πληροφορίες
Flag of Moldova.svg Μολδαβία 3.461.380 (2014)[1] 70.2% 2.560.000[2] Ανακήρυξη Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας[3] Γλώσσες της Μολδαβίας
Flag of Romania.svg Ρουμανία 21.640.168 (2014)[1] 90.7% 19.900.000[2] Σύνταγμα της Ρουμανίας, άρθρο 13[4] Γλώσσες της Ρουμανίας

Περιοχές όπου τα Ρουμανικά είναι επίσημη γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχή Χώρα Καθεστώς Πληθυσμός Μητρικοί ομιλητές της ρουμανικής Καθεστώς των ρουμανικών More info
Flag of Gagauzia.svg Γκαγκαουζία Flag of Moldova.svg Μολδαβία Αυτόνομη επαρχία 155.646 (2004) 3.9% Καταστατικό της Γκαγκαουζίας, άρθρο 3§1[5] Γλώσσες της Γκαγκαουζίας
Flag of Transnistria.svg Υπερδνειστερία Ντε φάκτο ανεξάρτητη 555.347 (2004) 32.10% Καταστατικό των Οικισμών από την Αριστερή Όχθη (Υπερδνειστερία), άρθρο 6§1 (Λατινικό) [6]Σύνταγμα της Υπερδνειστερίας, άρθρο 12 (Κυριλλικό)[7] Γλώσσες της Υπερδνειστερίας
Flag of Vojvodina.svg Βοϊβοντίνα Flag of Serbia.svg Σερβία Αυτόνομη επαρχία 1.931.809 (2011) 1.45% Καταστατικό της Αυτόνομης Επαρχίας της Βοϊβοντίνα, άρθρο 26[8] Επίσημο καθεστώς της ρουμανικής γλώσσας στη Βοϊβοντίνα
Flag of Chernivtsi Oblast.svg Χέρτσα, Περιφέρεια Τσερνίβτσι Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Επαρχία 32.316 (2001) 93.8% Νομοθεσία γλωσσών της Ουκρανίας Languages of Ukraine
Flag of Transcarpathian Oblast.svg Τιατσίβ, Περιφέρεια Υπερκαρπαθίων Επαρχία 171.850 (2001) 12.4%

Οργανισμοί με τα ρουμανικά ως επίσημη γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργανισμός Μέλη Καθεστώς των ρουμανικών Περισσότερες πληροφορίες
Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση Ρουμανία

και άλλα 27 κράτη

Ρύθμιση 1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[9] Γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Λατινική Ένωση Μολδαβία, Ρουμανία

και άλλα 34 κράτη

Σύμβαση της Μαδρίτης, 1954 Ρομανικές γλώσσες
Όρος Άθως Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία

και άλλες Ανατολικές Ορθόδοξες εκκλησίες

Γλώσσα θρησκευτικής υπηρεσίας

Χώρες όπου τα ρουμανικά διδάσκονται στα σχολεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Countries in the world (ranked by 2014 population)». Worldometers. 
  2. 2,0 2,1 «Romanian». Ethnologue. 
  3. «Hotărâre Nr. 36 din 05.12.2013 privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituţie în corelaţie cu Preambulul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova (Sesizările nr. 8b/2013 şi 41b/2013)» (στα Romanian). Constitutional Court of Moldova. http://constcourt.md/download.php?file=cHVibGljL2NjZG9jL2hvdGFyaXJpL3JvLWhfMzZfMjAxM19yby5wZGY%3D. Ανακτήθηκε στις 2013-12-20. «124. [...] Prin urmare, Curtea consideră că prevederea conţinută în Declaraţia de Independenţă referitoare la limba română ca limbă de stat a Republicii Moldova prevalează asupra prevederii referitoare la limba moldovenească conţinute în articolul 13 al Constituţiei.» 
  4. http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=1#t1c0s0a13
  5. http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=311656&lang=1
  6. http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=313004&lang=1
  7. http://mfa-pmr.org/index.php?newsid=644
  8. http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Strana.aspx?s=statut&j=RO
  9. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1958R0001:20070101:EN:PDF
  10. «Grupe realizate - Belgia». Institutul Limbii Române (στα Romanian). CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  11. «Grupe realizate - Irlanda». Institutul Limbii Române (στα Romanian). CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  12. «Proiectul LCCR - Italia» (PDF). Institutul Limbii Române (στα Romanian). CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  13. «Portugalia». Institutul Limbii Române (στα Romanian). CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  14. «Grupe realizate 10.11.2016 - Spania» (PDF). Institutul Limbii Române (στα Romanian). CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)