Κατάλογος ακραίων θερμοκρασιών στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η παρακάτω λίστα περιέχει τα επίσημα στοιχεία υψηλότερων και χαμηλότερων θερμοκρασιών που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, διαχρονικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η Ελλάδα κατέχει το επίσημο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην ηπειρωτική Ευρώπη με 48,0°C στην Ελευσίνα και Τατόι της μητροπολιτικής Αθήνας. [1] Ταυτόχρονα κατέχει το ρεκόρ υψηλότερης ελάχιστης θερμοκρασίας στην ηπειρωτική Ευρώπη με 35,9°C στην Μονεμβασιά.[2][3] Στις 10 Ιουλίου 1977 σημειώθηκαν επίσης 49,0 °C στον Αλμυρό Βόλου και 48,0 °C στον Βόλο, Βελεστίνο και Μεσσαρά [4] [5] ενώ ο δεύτερος σταθμός στο Τατόι από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέγραψε 48,7 °C.[6] Αυτές οι καταγραφές δεν έχουν επιβεβαιωθεί για την ορθότητα τους. [6]

Στις 11 Ιανουαρίου 2021 η Φαλάσαρνα κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία νύχτας 28.3 °C με ισχυρούς θερμούς καταβατικούς ανέμους ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία 24 ώρου ήταν 22.6 °C, πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία νύχτας Ιανουαρίου και υψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία Ιανουαρίου που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. [7] [8][9]

Υψηλότερες θερμοκρασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος ακραίων θερμοκρασιών στην Ελλάδα is located in Greece
48.0°C
48.0°C
47.5°C
47.5°C
47.5°C
47.5°C
48.0°C
48.0°C
47.2°C
47.2°C
46.2°C
46.2°C
46.1°C
46.1°C
46.1°C
46.1°C
46.5°C
46.5°C
46.4°C
46.4°C
46.3°C
46.3°C
46.2°C
46.2°C
46.1°C
46.1°C
46.0°C
46.0°C
46.0°C
46.0°C
46.0°C
46.0°C
46.2°C
46.2°C
Περιοχές όπου η θερμοκρασία έφτασε ή ξεπέρασε τους 46,0 °C (114,8 °F)
Η Ελευσίνα κατέχει το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ελλάδα με 48,0 °C (118,4 °F)


Θερμοκρασία Περιοχή Ημερομηνία
48,0 °C (118,4 °F)[10][11] Ελευσίνα (Αθήνα) 10 Ιουλίου 1977
48,0 °C (118,4 °F)[10] Τατόι (Αθήνα) 10 Ιουλίου 1977
47,5 °C (117,5 °F) [12] Ασπρόπυργος (Αθήνα) 26 Ιουνίου 2007
47,5 °C (117,5 °F)[10] Νέα Φιλαδέλφεια (Αθήνα) 26 Ιουνίου 2007
47,2 °C (117,0 °F) [13][14] Τρίκαλα (Θεσσαλία) 23 Αυγούστου 1958
46,5 °C (115,7 °F)[10] Λαμία (Στερεά Ελλάδα) 19 Ιουλίου 1973
46,4 °C (115,5 °F)[10] Άργος (Πελοπόννησος) 26 Ιουνίου 2007
46,4 °C (115,5 °F)[10] [15] Ελευσίνα (Αθήνα) 19 Ιουλίου 1973
46,3 °C (115,3 °F) [16] Άργος (Πελοπόννησος) 3 Αυγούστου 2021
46,3 °C (115,3 °F) [17] Μακρακώμη (Στερεά Ελλάδα) 2 Αυγούστου 2021
46,2 °C (115,2 °F) [18] Αυλώνας (Αττική) 26 Ιουλίου 2023
46,2 °C (115,2 °F) [10] Νέα Αγχίαλος (Θεσσαλία) 19 Ιουλίου 1973
46,2 °C (115,2 °F) [10] Νέα Φιλαδέλφεια (Αθήνα) 26 Ιουνίου 2007
46,2 °C (115,2 °F) [19] Μακρακώμη (Στερεά Ελλάδα) 3 Αυγούστου 2021
46,2 °C (115,2 °F) [6] Παλαιόχωρα (Κρήτη) Άγνωστη
46,2 °C (115,2 °F) [10] [20] Νέα Φιλαδέλφεια (Αθήνα) 25 Ιουλίου 2007
46,1 °C (115,0 °F) [21] Αγία Τριάδα Φθιώτιδας (Στερεά Ελλάδα) 26 Ιουλίου 2023
46,1 °C (115,0 °F) [19] Αρφαρά (Πελοπόννησος) 3 Αυγούστου 2021
46,1 °C (115,0 °F) [22] Φιλοθέη (Αθήνα) 3 Αυγούστου 2021
46,0 °C (114,8 °F) [10] Τανάγρα (Στερεά Ελλάδα) 19 Ιουλίου 1973
46,0 °C (114,8 °F) [10] [20] Άργος (Πελοπόννησος) 25 Ιουλίου 2007
46,0 °C (114,8 °F) [13] Άστρος (Πελοπόννησος) 26 Ιουνίου 2007
46,0 °C (114,8 °F) [6] Σπάρτη (Πελοπόννησος) 24 Αυγούστου 1924
45,9 °C (114,6 °F) [23] Άμφισσα (Στερεά Ελλάδα) 23 Ιουλίου 2023
45,9 °C (114,6 °F) [24] Κρανίδι (Πελοπόννησος) 23 Ιουλίου 2023
45,9 °C (114,6 °F) [19] Στυλίδα (Στερεά Ελλάδα) 3 Αυγούστου 2021
45,9 °C (114,6 °F) [25] Μοίρες (Κρήτη) 1 Ιουλίου 2017
45,9 °C (114,6 °F) [10] Ίλιον (Αθήνα) 26 Ιουνίου 2007
45,8 °C (114,4 °F) [19] Κρανίδι (Πελοπόννησος) 3 Αυγούστου 2021
45,8 °C (114,4 °F) [10] [26] Ελευσίνα (Aθήνα) 24 Ιουνίου 2007

Χαμηλότερες Θερμοκρασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος ακραίων θερμοκρασιών στην Ελλάδα is located in Greece
-27.8°C
-27.8°C
-25.1°C
-25.1°C
-23.0°C
-23.0°C
-23.0°C
-23.0°C
-21.0°C
-21.0°C
-21.6°C
-21.6°C
-25.0°C
-25.0°C
Περιοχές όπου η θερμοκρασία έπεσε από τους −21,0 °C (−5,8 °F) και κάτω
Θερμοκρασία Περιοχή Ημερομηνία
−27,8 °C (−18,0 °F) [13] Πτολεμαΐδα (Μακεδονία) 27 Ιανουαρίου 1963
−25,1 °C (−13,2 °F) [27] Φλώρινα (Μακεδονία) 18 Ιανουαρίου 2012
−25,0 °C (−13,0 °F) [13] Καβάλα (Μακεδονία) 27 Ιανουαρίου 1954
−23,0 °C (−9,4 °F) [13] Φλώρινα (Μακεδονία) 4 Φεβρουαρίου 1929
−23,0 °C (−9,4 °F) [13] Σέρρες (Μακεδονία) 27 Ιανουαρίου 1963
−23,0 °C (−9,4 °F) [13] Καστοριά (Μακεδονία) 19 Δεκεμβρίου 2001
−22,2 °C (−8,0 °F) [28] Φλώρινα (Μακεδονία) 16 Ιανουαρίου 2012
−21,6 °C (−6,9 °F) [13] Λάρισα (Θεσσαλία) 15 Ιανουαρίου 1968
−21,4 °C (−6,5 °F) [29] Φλώρινα (Μακεδονία) 9 Ιανουαρίου 1990
−21,0 °C (−5,8 °F) [13] Τρίκαλα (Θεσσαλία) 19 Δεκεμβρίου 2001

Υψηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχή Θερμοκρασία Ημερομηνία
37,0 °C (98,6 °F) [30] [31] Κύθηρα 4 Ιουλίου, 1998
36,2 °C (97,2 °F) [32] Κύθηρα 26 Ιουνίου, 2007
36,0 °C (96,8 °F) [33] Κύθηρα 27 Ιουνίου, 2007
35,9 °C (96,6 °F) [34] [35] Μονεμβασιά 27 Ιουνίου, 2007
35,8 °C (96,4 °F) [36] Παλαιοχώρα 27 Ιουνίου, 2007
35,2 °C (95,4 °F) [37] [38] Πλακιάς 3 Αυγούστου, 2021
35,2 °C (95,4 °F) [39][40] Παλαιοχώρα 4 Αυγούστου, 2021

Υψηλότερες θερμοκρασίες ανα μήνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μήνας
Περιοχή Θερμοκρασία Ημερομηνία
Ιανουάριος Βρύσες Αποκορώνου Χανίων [41] [42] 30,4 °C (87 °F) 1 Ιανουαρίου, 2010
Φεβρουάριος Βρύσες Αποκορώνου Χανίων [43] [44] [45] 32,1 °C (90 °F) 20 Φεβρουαρίου, 2010
Μάρτιος Λάρισα [43] 34,8 °C (95 °F) 27 Μαρτίου, 2001
Απρίλιος Ηράκλειο [43] 37,5 °C (100 °F) 22 Απριλίου, 2008
Μάιος Πλώρα Ηρακλείου [43] 41,8 °C (107 °F) 16 Μαίου, 2020
Ιούνιος Νέα Φιλαδέλφεια [10] και Ασπρόπυργος [46] 47,5 °C (117 °F) 26 Ιουνίου, 2007
Ιούλιος Ελευσίνα and Τατόι [10] [47] 48,0 °C (118 °F) 10 Ιουλίου, 1977
Αύγουστος Τρίκαλα [13] [48] 47,2 °C (117 °F) 23 Αυγούστου, 1958
Σεπτέμβριος Σίβας Πυργιωτίσσης και Λάρισα [49] 41,9 °C (107 °F) 5 και 7 Σεπτεμβρίου, 2015
Οκτώβριος Σούδα Χανίων [43] 40,0 °C (104 °F) 19 Οκτωβρίου, 1979
Νοέμβριος Σίσι Λασιθίου [50] [51] [52] 35,1 °C (95 °F) 4 Νοεμβρίου, 2023
Δεκέμβριος Ηράκλειο και Βρύσες Αποκορώνου Χανίων [43] 29,6 °C (85 °F) 1 και 2 Δεκεμβρίου, 2010

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «World Meteorological Organization's World Weather & Climate Extremes Archive». wmo.asu.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2022. 
  2. «June 2007 climatological summary Monemvasia NOA». National Observatory of Athens. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. https://www.meteoclub.gr/themata/statistika-metstathmon/7510-klimatika-dedomena-peiraias-emy
  4. «Yesterday's temperatures». RIZOSPASTIS. σελ. 9. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  5. «Greece turned into Sahara on Sunday». MACEDONIA. σελ. 1. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 «Καύσωνες στην Ελλάδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2022. 
  7. «Current Weather Conditions in Falasarna». web.archive.org. 10 Ιανουαρίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2024. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. «Meteo search». National Observatory of Athens. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2024. 
  9. «January 2021 climatological summary Falasarna NOA». National Observatory of Athens. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2024. 
  10. 10,00 10,01 10,02 10,03 10,04 10,05 10,06 10,07 10,08 10,09 10,10 10,11 10,12 10,13 10,14 «Summer 2017» (PDF). H.N.M.S. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2022. 
  11. «World Meteorological Organization's World Weather & Climate Extremes Archive». wmo.asu.edu. 
  12. Mavrakis, Anastasios; Spanou, Anastasia; Pantavou, Katerina; Katavoutas, George; Theoharatos, George; Christides, Anastasios; Verouti, Eleni (2012). «Biometeorological and air quality assessment in an industrialized area of eastern Mediterranean: The Thriassion Plain, Greece». International Journal of Biometeorology 56 (4): 737–747. doi:10.1007/s00484-011-0475-9. PMID 21826464. Bibcode2012IJBm...56..737M. https://www.researchgate.net/publication/51556837. 
  13. 13,00 13,01 13,02 13,03 13,04 13,05 13,06 13,07 13,08 13,09 «Meteorologist Book» (PDF). H.N.M.S. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2022. 
  14. «Καύσωνας – Ο «Εωσφόρος» δοκιμάζει την Ιταλία». ΤΑ ΝΕΑ. 12 Αυγούστου 2021. 
  15. «Από τον φονικό καύσωνα του 1987 μέχρι την καταστροφική ξηρασία του 1993». www.naftemporiki.gr. 13 Ιουλίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2022. 
  16. https://web.archive.org/web/20210804064952/http:/www.hnms.gr/emy/el/observation/yesterday_weather
  17. https://meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1851
  18. «Avlonas met station». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  19. 19,0 19,1 19,2 19,3 «Ξεπέρασε τους 47 βαθμούς η θερμοκρασία τη Τρίτη 03/08 - Σε 205 περιοχές ήταν μεγαλύτερη των 40 βαθμών». Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2022. 
  20. 20,0 20,1 «History of Nea Filadelfeia met stations». Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2022. 
  21. «Agia Triada met station». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  22. https://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/istorikos-kafsonas-2021
  23. «Amfissa NOA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  24. «Kranidi NOA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  25. https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=345
  26. https://www.tovima.gr/2008/11/25/politics/ektakta-metra-kai-treis-nekroi/
  27. Group), Radiotileoptiki S. A. (OPEN Digital (1 Ιανουαρίου 1980). «-27,8 βαθμοί: Η περιοχή με τη χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της Ελλάδας τον «χειμώνα των πάγων»». ΕΘΝΟΣ. 
  28. https://web.archive.org/web/20130113184621/http://penteli.meteo.gr/stations/florina/NOAAPRYR.TXT
  29. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2023. 
  30. «Extreme hitte in de zomer van 1998». KNMI. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2024. CS1 maint: Unfit url (link)
  31. «HNMS open data». HNMS. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2024. 
  32. «Kythira 36.2C Min». Infoclimat. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2024. 
  33. https://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=16743&ano=2007&mes=6&day=27&hora=12&min=0&ndays=1
  34. https://meteosearch.meteo.gr/data/index.cfm
  35. «June 2007 climatological summary Monemvasia NOA». National Observatory of Athens. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024. CS1 maint: Unfit url (link)
  36. https://web.archive.org/web/20200802210000/http://meteosearch.meteo.gr/data/paleochora/2007-06.txt
  37. https://meteosearch.meteo.gr/data/index.cfm
  38. «August 2021 climatological summary NOA Plakias». National Observatory of Athens. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2024. 
  39. https://meteosearch.meteo.gr/data/index.cfm
  40. «August 2021 climatological summary Paleochora NOA». National Observatory of Athens. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2024. 
  41. «Meteo.gr: Τα δύο ακραία πρόσωπα του καιρού στην Ευρώπη το Σ/Κ 9-10 Ιανουαρίου 2021». 
  42. «30.4C January record Vrysses NOA». Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2024. 
  43. 43,0 43,1 43,2 43,3 43,4 43,5 «Heat records of Greece». Meteoclub. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2023. 
  44. «32.1C February record Vryses NOA». Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2024. CS1 maint: Unfit url (link)
  45. «NOA February 2010 climate bulletins» (PDF). Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2024. 
  46. Mavrakis, Anastasios; Spanou, Anastasia; Pantavou, Katerina; Katavoutas, George; Theoharatos, George; Christides, Anastasios; Verouti, Eleni (2012). «Biometeorological and air quality assessment in an industrialized area of eastern Mediterranean: The Thriassion Plain, Greece». International Journal of Biometeorology 56 (4): 737–747. doi:10.1007/s00484-011-0475-9. PMID 21826464. Bibcode2012IJBm...56..737M. https://www.researchgate.net/publication/51556837. 
  47. «World Meteorological Organization's World Weather & Climate Extremes Archive». wmo.asu.edu. 
  48. «Καύσωνας – Ο "Εωσφόρος" δοκιμάζει την Ιταλία». ΤΑ ΝΕΑ. 12 Αυγούστου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2022. 
  49. http://stratus.meteo.noa.gr/data/bulletins/deltio_noa092015.pdf?CFID=375c8478-b5b2-46d8-b47a-bb8d8b0cff70&CFTOKEN=0
  50. https://web.archive.org/web/20231104105727/https://penteli.meteo.gr/stations/sisi/
  51. https://web.archive.org/web/20231105083816/https://meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2999
  52. «Last month was by far the world's hottest November on record». Yale climate connections. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2024.