Κατάλογος ακραίων θερμοκρασιών στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η παρακάτω λίστα περιέχει τα επίσημα στοιχεία υψηλότερων και χαμηλότερων θερμοκρασιών που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, διαχρονικά

Υψηλότερες θερμοκρασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θερμοκρασία Περιοχή Ημερομηνία
48,0 °C (118,4 °F)[1][2] Ελευσίνα (Αθήνα) 10 Ιουλίου 1977
48,0 °C (118,4 °F)[1] Τατόι (Αθήνα) 10 Ιουλίου 1977
47,5 °C (117,5 °F) [3] Ασπρόπυργος (Αθήνα) 26 Ιουνίου 2007
47,5 °C (117,5 °F)[1] Νέα Φιλαδέλφεια (Αθήνα) 26 Ιουνίου 2007
47,2 °C (117,0 °F) [4][5] Τρίκαλα (Θεσσαλία) 23 Αυγούστου 1958
47,1 °C (116,8 °F) [6] Λαγκαδάς (Μακεδονία) 3 Αυγούστου 2021
46,5 °C (115,7 °F)[1] Λαμία (Στερεά Ελλάδα) 19 Ιουλίου 1973
46,4 °C (115,5 °F)[1] Άργος (Πελοπόννησος) 26 Ιουνίου 2007
46,4 °C (115,5 °F)[1] [7] Ελευσίνα (Αθήνα) 19 Ιουλίου 1973
46,3 °C (115,3 °F) [8] Άργος (Πελοπόννησος) 3 Αυγούστου 2021
46,3 °C (115,3 °F) [9] Μακρακώμη (Στερεά Ελλάδα) 2 Αυγούστου 2021
46,2 °C (115,2 °F) [1] Νέα Αγχίαλος (Θεσσαλία) 19 Ιουλίου 1973
46,2 °C (115,2 °F) [1] Νέα Φιλαδέλφεια (Αθήνα) 26 Ιουνίου 2007
46,2 °C (115,2 °F) [6] Μακρακώμη (Στερεά Ελλάδα) 3 Αυγούστου 2021
46,2 °C (115,2 °F) [10] Παλαιόχωρα (Κρήτη) Άγνωστη
46,2 °C (115,2 °F) [1] Νέα Φιλαδέλφεια (Αθήνα) Άγνωστη (ΑΜΣ)
46,1 °C (115,0 °F) [6] Αρφαρά (Πελοπόννησος) 3 Αυγούστου 2021
46,1 °C (115,0 °F) [11] Φιλοθέη (Αθήνα) 3 Αυγούστου 2021
46,0 °C (114,8 °F) [1] Τανάγρα (Στερεά Ελλάδα) 19 Ιουλίου 1973
46,0 °C (114,8 °F) [1] Άργος (Πελοπόννησος) Άγνωστη
46,0 °C (114,8 °F) [4] Άστρος (Πελοπόννησος) 26 Ιουνίου 2007
46,0 °C (114,8 °F) [10] Σπάρτη (Πελοπόννησος) 24 Αυγούστου 1924
45,9 °C (114,6 °F) [6] Στυλίδα (Στερεά Ελλάδα) 3 Αυγούστου 2021
45,9 °C (114,6 °F) [12] Μοίρες (Κρήτη) 1 Ιουλίου 2017
45,9 °C (114,6 °F) [1] Ίλιον (Αθήνα) 26 Ιουνίου 2007
45,8 °C (114,4 °F) [6] Κρανίδι (Πελοπόννησος) 3 Αυγούστου 2021
45,8 °C (114,4 °F) [1] [13] Ελευσίνα (Aθήνα) 24 Ιουνίου 2007

Χαμηλότερες Θερμοκρασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θερμοκρασία Περιοχή Ημερομηνία
−27,8 °C (−18,0 °F) [4] Πτολεμαΐδα (Μακεδονία) 27 Ιανουαρίου 1963
−25,1 °C (−13,2 °F) [14] Φλώρινα (Μακεδονία) 18 Ιανουαρίου 2012
−25,0 °C (−13,0 °F) [4] Καβάλα (Μακεδονία) 27 Ιανουαρίου 1954
−23,0 °C (−9,4 °F) [4] Φλώρινα (Μακεδονία) 4 Φεβρουαρίου 1929
−23,0 °C (−9,4 °F) [4] Σέρρες (Μακεδονία) 27 Ιανουαρίου 1963
−23,0 °C (−9,4 °F) [4] Καστοριά (Μακεδονία) 19 Δεκεμβρίου 2001
−21,6 °C (−6,9 °F) [4] Λάρισα (Θεσσαλία) 15 Ιανουαρίου 1968
−21,0 °C (−5,8 °F) [4] Τρίκαλα (Θεσσαλία) 19 Δεκεμβρίου 2001

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 «Summer 2017» (PDF). H.N.M.S. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2022. 
  2. «World Meteorological Organization's World Weather & Climate Extremes Archive». wmo.asu.edu. 
  3. Mavrakis, Anastasios; Spanou, Anastasia; Pantavou, Katerina; Katavoutas, George; Theoharatos, George; Christides, Anastasios; Verouti, Eleni (2012). «Biometeorological and air quality assessment in an industrialized area of eastern Mediterranean: The Thriassion Plain, Greece». International Journal of Biometeorology 56 (4): 737–747. doi:10.1007/s00484-011-0475-9. PMID 21826464. Bibcode2012IJBm...56..737M. https://www.researchgate.net/publication/51556837. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 «Meteorologist Book» (PDF). H.N.M.S. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2022. 
  5. «Καύσωνας – Ο «Εωσφόρος» δοκιμάζει την Ιταλία». ΤΑ ΝΕΑ. 12 Αυγούστου 2021. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 «Ξεπέρασε τους 47 βαθμούς η θερμοκρασία τη Τρίτη 03/08 - Σε 205 περιοχές ήταν μεγαλύτερη των 40 βαθμών». Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2022. 
  7. «Από τον φονικό καύσωνα του 1987 μέχρι την καταστροφική ξηρασία του 1993». www.naftemporiki.gr. 13 Ιουλίου 2019. 
  8. https://web.archive.org/web/20210804064952/http:/www.hnms.gr/emy/el/observation/yesterday_weather
  9. https://meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1851
  10. 10,0 10,1 «Καύσωνες στην Ελλάδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2022. 
  11. https://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/istorikos-kafsonas-2021
  12. https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=345
  13. https://www.tovima.gr/2008/11/25/politics/ektakta-metra-kai-treis-nekroi/
  14. Group), Radiotileoptiki S. A. (OPEN Digital (1 Ιανουαρίου 1980). «-27,8 βαθμοί: Η περιοχή με τη χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της Ελλάδας τον «χειμώνα των πάγων»». ΕΘΝΟΣ.