Κατάλογος ακραίων θερμοκρασιών στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η παρακάτω λίστα περιέχει τα επίσημα στοιχεία υψηλότερων και χαμηλότερων θερμοκρασιών που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, διαχρονικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η Ελλάδα κατέχει το επίσημο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ευρώπη με 48,0°C στην Ελευσίνα και Τατόι της μητροπολιτικής Αθήνας. [1]

Υψηλότερες θερμοκρασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος ακραίων θερμοκρασιών στην Ελλάδα is located in Greece
48.0°C
48.0°C
47.5°C
47.5°C
47.5°C
47.5°C
48.0°C
48.0°C
47.2°C
47.2°C
47.1°C
47.1°C
46.1°C
46.1°C
46.5°C
46.5°C
46.4°C
46.4°C
46.3°C
46.3°C
46.2°C
46.2°C
46.1°C
46.1°C
46.0°C
46.0°C
46.0°C
46.0°C
46.0°C
46.0°C
46.2°C
46.2°C
Περιοχές όπου η θερμοκρασία έφτασε ή ξεπέρασε τους 46,0 °C (114,8 °F)
Η Ελευσίνα κατέχει το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ελλάδα και Ευρώπη με 48,0 °C (118,4 °F)


Θερμοκρασία Περιοχή Ημερομηνία
48,0 °C (118,4 °F)[2][3] Ελευσίνα (Αθήνα) 10 Ιουλίου 1977
48,0 °C (118,4 °F)[2] Τατόι (Αθήνα) 10 Ιουλίου 1977
47,5 °C (117,5 °F) [4] Ασπρόπυργος (Αθήνα) 26 Ιουνίου 2007
47,5 °C (117,5 °F)[2] Νέα Φιλαδέλφεια (Αθήνα) 26 Ιουνίου 2007
47,2 °C (117,0 °F) [5][6] Τρίκαλα (Θεσσαλία) 23 Αυγούστου 1958
47,1 °C (116,8 °F) [7] Λαγκαδάς (Μακεδονία) 3 Αυγούστου 2021
46,5 °C (115,7 °F)[2] Λαμία (Στερεά Ελλάδα) 19 Ιουλίου 1973
46,4 °C (115,5 °F)[2] Άργος (Πελοπόννησος) 26 Ιουνίου 2007
46,4 °C (115,5 °F)[2] [8] Ελευσίνα (Αθήνα) 19 Ιουλίου 1973
46,3 °C (115,3 °F) [9] Άργος (Πελοπόννησος) 3 Αυγούστου 2021
46,3 °C (115,3 °F) [10] Μακρακώμη (Στερεά Ελλάδα) 2 Αυγούστου 2021
46,2 °C (115,2 °F) [2] Νέα Αγχίαλος (Θεσσαλία) 19 Ιουλίου 1973
46,2 °C (115,2 °F) [2] Νέα Φιλαδέλφεια (Αθήνα) 26 Ιουνίου 2007
46,2 °C (115,2 °F) [7] Μακρακώμη (Στερεά Ελλάδα) 3 Αυγούστου 2021
46,2 °C (115,2 °F) [11] Παλαιόχωρα (Κρήτη) Άγνωστη
46,2 °C (115,2 °F) [2] [12] Νέα Φιλαδέλφεια (Αθήνα) 25 Ιουλίου 2007
46,1 °C (115,0 °F) [7] Αρφαρά (Πελοπόννησος) 3 Αυγούστου 2021
46,1 °C (115,0 °F) [13] Φιλοθέη (Αθήνα) 3 Αυγούστου 2021
46,0 °C (114,8 °F) [2] Τανάγρα (Στερεά Ελλάδα) 19 Ιουλίου 1973
46,0 °C (114,8 °F) [2] [12] Άργος (Πελοπόννησος) 25 Ιουλίου 2007
46,0 °C (114,8 °F) [5] Άστρος (Πελοπόννησος) 26 Ιουνίου 2007
46,0 °C (114,8 °F) [11] Σπάρτη (Πελοπόννησος) 24 Αυγούστου 1924
45,9 °C (114,6 °F) [7] Στυλίδα (Στερεά Ελλάδα) 3 Αυγούστου 2021
45,9 °C (114,6 °F) [14] Μοίρες (Κρήτη) 1 Ιουλίου 2017
45,9 °C (114,6 °F) [2] Ίλιον (Αθήνα) 26 Ιουνίου 2007
45,8 °C (114,4 °F) [7] Κρανίδι (Πελοπόννησος) 3 Αυγούστου 2021
45,8 °C (114,4 °F) [2] [15] Ελευσίνα (Aθήνα) 24 Ιουνίου 2007

Χαμηλότερες Θερμοκρασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος ακραίων θερμοκρασιών στην Ελλάδα is located in Greece
-27.8°C
-27.8°C
-25.1°C
-25.1°C
-23.0°C
-23.0°C
-23.0°C
-23.0°C
-21.0°C
-21.0°C
-21.6°C
-21.6°C
-25.0°C
-25.0°C
Περιοχές όπου η θερμοκρασία έπεσε από τους −21,0 °C (−5,8 °F) και κάτω
Θερμοκρασία Περιοχή Ημερομηνία
−27,8 °C (−18,0 °F) [5] Πτολεμαΐδα (Μακεδονία) 27 Ιανουαρίου 1963
−25,1 °C (−13,2 °F) [16] Φλώρινα (Μακεδονία) 18 Ιανουαρίου 2012
−25,0 °C (−13,0 °F) [5] Καβάλα (Μακεδονία) 27 Ιανουαρίου 1954
−23,0 °C (−9,4 °F) [5] Φλώρινα (Μακεδονία) 4 Φεβρουαρίου 1929
−23,0 °C (−9,4 °F) [5] Σέρρες (Μακεδονία) 27 Ιανουαρίου 1963
−23,0 °C (−9,4 °F) [5] Καστοριά (Μακεδονία) 19 Δεκεμβρίου 2001
−22,2 °C (−8,0 °F) [17] Φλώρινα (Μακεδονία) 16 Ιανουαρίου 2012
−21,6 °C (−6,9 °F) [5] Λάρισα (Θεσσαλία) 15 Ιανουαρίου 1968
−21,4 °C (−6,5 °F) [18] Φλώρινα (Μακεδονία) 9 Ιανουαρίου 1990
−21,0 °C (−5,8 °F) [5] Τρίκαλα (Θεσσαλία) 19 Δεκεμβρίου 2001

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «World Meteorological Organization's World Weather & Climate Extremes Archive». wmo.asu.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2020. 
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 «Summer 2017» (PDF). H.N.M.S. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2022. 
  3. «World Meteorological Organization's World Weather & Climate Extremes Archive». wmo.asu.edu. 
  4. Mavrakis, Anastasios; Spanou, Anastasia; Pantavou, Katerina; Katavoutas, George; Theoharatos, George; Christides, Anastasios; Verouti, Eleni (2012). «Biometeorological and air quality assessment in an industrialized area of eastern Mediterranean: The Thriassion Plain, Greece». International Journal of Biometeorology 56 (4): 737–747. doi:10.1007/s00484-011-0475-9. PMID 21826464. Bibcode2012IJBm...56..737M. https://www.researchgate.net/publication/51556837. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 5,8 «Meteorologist Book» (PDF). H.N.M.S. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2022. 
  6. «Καύσωνας – Ο «Εωσφόρος» δοκιμάζει την Ιταλία». ΤΑ ΝΕΑ. 12 Αυγούστου 2021. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 «Ξεπέρασε τους 47 βαθμούς η θερμοκρασία τη Τρίτη 03/08 - Σε 205 περιοχές ήταν μεγαλύτερη των 40 βαθμών». Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2022. 
  8. «Από τον φονικό καύσωνα του 1987 μέχρι την καταστροφική ξηρασία του 1993». www.naftemporiki.gr. 13 Ιουλίου 2019. 
  9. https://web.archive.org/web/20210804064952/http:/www.hnms.gr/emy/el/observation/yesterday_weather
  10. https://meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1851
  11. 11,0 11,1 «Καύσωνες στην Ελλάδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2022. 
  12. 12,0 12,1 «History of Nea Filadelfeia met stations». Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2022. 
  13. https://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/istorikos-kafsonas-2021
  14. https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=345
  15. https://www.tovima.gr/2008/11/25/politics/ektakta-metra-kai-treis-nekroi/
  16. Group), Radiotileoptiki S. A. (OPEN Digital (1 Ιανουαρίου 1980). «-27,8 βαθμοί: Η περιοχή με τη χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της Ελλάδας τον «χειμώνα των πάγων»». ΕΘΝΟΣ. 
  17. https://web.archive.org/web/20130113184621/http://penteli.meteo.gr/stations/florina/NOAAPRYR.TXT
  18. https://climexp.knmi.nl/data/neca931.dat