Καστελλαμμάρε ντι Στάμπια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°41′41″N 14°28′49″E / 40.69472°N 14.48028°E / 40.69472; 14.48028

Καστελλαμμάρε ντι Στάμπια

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καστελλαμμάρε ντι Στάμπια
40°41′41″N 14°28′49″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΜητροπολιτική Πόλη της Νάπολης
ΠροστάτηςCatellus of Castellammare
Έκταση17,81 km²[1]
Υψόμετρο6 μέτρα
Πληθυσμός62.772 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.80053
Τηλ. κωδ.081
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Καστελλαμμάρε ντι Στάμπια (ιταλικά: Castellammare di Stabia, ναπολιτάνικα: Castiellammare 'e Stabbia) είναι πόλη (κοινότητα) στη Μητροπολιτική Πόλη της Νάπολης, στην περιοχή της Καμπανίας, στη νότια Ιταλία. Βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης περίπου 30 χλμ. νοτιοανατολικά της Νάπολης, στη διαδρομή προς το Σορέντο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καστελαμάρε ντι Στάμπια βρίσκεται δίπλα στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Σταβίαι (Stabiae), η οποία καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Το κάστρο της πόλης, από το οποίο πήρε η πόλη το όνομά της, κτίστηκε γύρω στον 9ο αι. σε ένα λόφο, που δεσπόζει στη νότια πλευρά του κόλπου της Νάπολης. Αποκαταστάθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φρειδερίκου Β΄ των Χοενστάουφεν και διευρύνθηκε από τον βασιλιά Κάρολο Α΄ του Ανζού.

Η κοινότητα, που προηγουμένως ονομαζόταν Castellamare, έλαβε το όνομα Castellammare στις 22 Ιανουαρίου 1863 και το σημερινό όνομα στις 31 Μαΐου 1912.

Θρησκευτικά κτίρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καθεδρικός ναός Καστελαμάρε
  • Σαν Μπαρτολομέο
  • Σάντα Κατερίνα
  • Κιέζα ντελ Τζεζού
  • Κιέζα ντελ Πουργκατόριο

Ανασκαφή επαύλεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η ανασκαφή των ρωμαϊκών επαύλεων, που διατηρήθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Η Βίλα Αριάνα και η Βίλα Σαν Μάρκο είναι επισκέψιμες και δεν χρεώνεται η είσοδος.

Τα ιαματικά λουτρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καστελαμάρε είναι γνωστό ως η μητρόπολη των νερών για την υδρολογική του κληρονομιά από 28 διαφορετικά είδη νερών, χωρισμένα σε θειούχου, διττανθρακικού ασβεστίου και μεταλλικού νερού, το καθένα με μια ιδιαίτερη υγιεινή ιδιότητα. Το ιαματικό λουτρό αποτελεί τεράστιο μέρος της οικονομικής ζωής καθώς και του τουρισμού του Καστελαμάρε από τον 19ο αι. Για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες των νερών, υπάρχουν δύο διαφορετικά ιαματικά λουτρά, το ένα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και το άλλο στον λόφο. Εξάλλου, τα δύο πιο σημαντικά νερά του Καστελαμάρε, το Άκουα ντελα Μαντόνα και το Ατσετοζέλα, είναι γνωστά από την εποχή του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, ο οποίος πρότεινε να τα πίνουν σε περίπτωση πέτρας, και σήμερα πωλούνται ως την Αμερική.

Τα αρχαία ιαματικά λουτρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Αρχαία Ιαματικά Λουτρά εγκαινιάστηκαν το 1836 και από την αρχή είχαν πολύ σημαντικό ρόλο για τους πολίτες, αλλά και για τους τουρίστες που έρχονται το καλοκαίρι για την ιαματική θεραπεία, κάνοντας την πόλη να έχει πολύ κόσμο. Εξαιτίας αυτού του συνωστισμού, το κτίριο διευρύνθηκε με νέα περίπτερα και πισίνες για τις θερμικές θεραπείες του σώματος, σαν πραγματικό σπα, αλλά ήταν επίσης ένα πολιτιστικό κέντρο, όπου πραγματοποιούνται πολλές εκθέσεις τέχνης, πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Στις 26 Φεβρουαρίου 1956 άρχισε η κατεδάφιση του αρχαίου κτηρίου, για να ανοίξει ο δρόμος για το σημερινό κτίριο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 το ιαματικό κτίριο βρισκόταν σε κρίση, διότι οι περισσότερες από τις προσφερόμενες θεραπείες του έκλεισαν, ακόμα και αν σήμερα προσφέρονται στα Νέα Ιαματικά Λουτρά. Σήμερα τα Αρχαία Λουτρά ανοίγουν μόνο λίγες ώρες την ημέρα για μπάνιο. Το καλοκαίρι γίνονται κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το καλοκαίρι του 2007 ξεκίνησε η ανακαίνιση του κτιρίου, ώστε να μπορέσει να ξαναρχίσει τις πολλές θερμικές υπηρεσίες.

Τα νέα ιαματικά λουτρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Νέα Ιαματικά Λουτρά, που βρίσκονται στο λόφο του σολάρo, κοντά στην περιοχή Σκαντσάνo, εγκαινιάστηκαν στις 26 Ιουλίου 1964. Αυτό το κτίριο έχει δύο ζώνες: μια ζώνη είναι το κτίριο, που είναι αφιερωμένο στη θερμική θεραπεία και μετά υπάρχει το πάρκο για την υδροπονική θεραπεία. Το κτίριο για τη θερμική θεραπεία προσφέρει τη δυνατότητα άσκησης φυσικοθεραπείας, υπερβαρικής ιατρικής, μασάζ, λασπόλουτρα, εισπνοή θειούχων νερών, αποκατάσταση, δερματολογικές, αισθητικές και γυναικολογικές θεραπείες. Αντίθετα, το υδροπονικό πάρκο επιτρέπει την εξάσκηση της υδροθεραπείας, δηλαδή την κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους νερού για τη θεραπεία συγκεκριμένων παθολογιών, ενώ περπατάτε μέσα στο πάρκο. Επιπλέον, το καλοκαίρι στο πάρκο γίνονται πολλές εκδηλώσεις, πρωινά και βράδια, όπως συναυλίες, ανοιχτός κινηματογράφος, εκθέσεις και συνέδρια.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καστελμάρε συνορεύει με τους δήμους Γκρανιάνo, Πιμόντε, Πομπέι, Σάντ αΜαρία λα Τσαριτά, Toόρε Ανουντσιάτα και Βίκο Εκουένσε. [3]

Έχει τους οικισμούς (φρατσιόνι) Φράτε, Mαντόνα ντελα Λιμπέρα, Πιοπάινο, Πόντε Περσίκα, Poτσάνo, Πριβάτι, Κουιζιζάνα, Σκαντσάνo και Βαράνo.

Αθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου, SS Juve Stabia, παίζει επί του παρόντος στην ιταλική Serie C και είναι μία από τις παλαιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ιταλία, που δημιουργήθηκε το 1907. Η SS Juve Stabia δίνει τους αγώνες της στο Στάδιο Ρομέο Μέντι.

Άνθρωποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]