OpenStreetMap

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λογότυπο του OpenStreetMap

Το OpenStreetMap (OSM) είναι ένας χάρτης με ελεύθερη άδεια ο οποίος αναπτύσσεται από μια κοινότητα εθελοντών[1] που συνεισφέρουν και διατηρούν δεδομένα σχετικά με δρόμους, μονοπάτια, καφετέριες, σιδηροδρομικούς σταθμούς, και πολλά περισσότερα, σε όλον τον κόσμο. Οι συνεισφέροντες χρησιμοποιούν αεροφωτογραφίες, συσκευές GPS, και τοπικούς χάρτες χαμηλής τεχνολογίας για να σιγουρευτούν πως το OSM είναι ακριβής και ενημερωμένο στο μικρότερο δυνατό επίπεδο. Μέχρι το 2012 είχαν συνεισφέρει στη δημιουργία του πάνω από 500.000 άνθρωποι[2].

Το OpenStreetMap έχει ελεύθερα δεδομένα που διατίθενται με άδεια Open Data Commons Open Database License (ODbL), τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για οποιονδήποτε σκοπό, εφόσον μνημονευθεί το OpenStreetMap και οι συνεισφέροντές του. Η προσαρμογή και αξιοποίηση των δεδομένων επιτρέπεται μόνο υπό την ίδια άδεια χρήσης. Τα δεδομένα διατίθενται με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 license (CC BY-SA).

Η φιλοξενία του υποστηρίζεται από το το UCL VR Centre, το Imperial College του Λονδίνου, την Bytemark Hosting, και άλλους συνεργάτες.

Δημιουργήθηκε το 2004 από τον Στηβ Κόουστ (Steve Coast)[2] όταν αυτός ήταν 24 ετών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών στα χέρια εθελοντών. Το παράδειγμα του OpenStreetMap στο Λονδίνο και την Αθήνα Αρχειοθετήθηκε 2012-04-20 στο Wayback Machine., Κουνάδη Ουρανία, Μπασιούκα Σοφία, περιοδικό Αειχώρος, Κείμενα χωροταξίας, πολεοδομίας και ανάπτυξης, Τεύχος 14, 2010
  2. 2,0 2,1 Ο ψηφιακός χάρτης της Γης, Η Καθημερινή, 14.05.2012