Καρολίνα Φερδινάνδη Λουίζα των Δύο Σικελιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία Καρολίνα των Δύο Σικελιών

Η Μαρία Καρολίνα Φερδινάνδη Λουίζα, δούκισσα του Μπερί (1798 - 1870) ήταν κόρη του βασιλιά Φραγκίσκου Α΄ των Δύο Σικελιών, μοναδικό παιδί του από την πρώτη σύζυγο του, Μαρία Κλημεντίνη της Αυστρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον ανιψιό του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΗ΄, Κάρολο Φερδινάνδο, δούκα του Μπερί, δεύτερο γιο του Γάλλου βασιλιά Καρόλου Ι΄ (1816) μετά από διαπραγματεύσεις με τον Γάλλο απεσταλμένο Πέτρο Λουδοβίκο Ιωάννη Καζιμίρ.

Έγινε δημοφιλές πρόσωπο σε ολόκληρο τη Γαλλία μετά την δολοφονία του συζύγου της (1820) στην Όπερα των Παρισίων. Σε πολύ λίγους μήνες γεννήθηκε και ο γιος τους, Ερρίκος, κόμης του Σαμπόρ, που βασίλεψε στην Γαλλία για επτά μέρες (1230) μετά την παραίτηση του παππού του και του θείου του. Στην συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Λουδοβίκο Φίλιππο.

Συνωμότησε (1832) κατά του βασιλιά Λουδοβίκου Φιλίππου για να επαναφέρει στον θρόνο τον γιο της: η σκευωρία απέτυχε και φυλακίστηκε για έναν χρόνο.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Princess Caroline Ferdinande of Bourbon-Two Sicilies της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).