Καππά Καρδίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°24′47″N 21°45′18″E / 39.41306°N 21.75500°E / 39.41306; 21.75500

Καππά Καρδίτσας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Καππά Καρδίτσας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΜουζακίου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΚαρδίτσας
Πληθυσμός137 (2011)

Το Καππά είναι ένα από τα οκτώ χωριά του δήμου Μουζακίου στον νομό Καρδίτσας και ένα από τα 73 θεσσαλικά χωριά των Αγράφων ενώ η ιστορία του ξεκινάει από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Απέχει 21 χλμ. από την Καρδίτσα και είναι χτισμένο στην κατάληξη του ορεινού όγκου της Πίνδου. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από Ιταλούς εποίκους τον 9ο μ.Χ. αιώνα, σε διαφορετική θέση από τη σημερινή και συγκεκριμένα στις θέσεις Πετριές και Δένδρα όπου και εντοπίζεται η αρχαία πολίχνη Καππούα.

Η Καππούα άρχισε να παρακμάζει στις αρχές του 17ου αιώνα μ.Χ. ενώ είχε την ατυχία να σβήσει απότομα εξαιτίας μιας ασθένειας, κατά πάσα πιθανότητα πανούκλα, που έπληξε την περιοχή και οδήγησε τους κατοίκους στις γύρω περιοχές. Πολλοί λίγοι ήταν εκείνοι που έμειναν στην Καππούα και αυτό γιατί λόγοι οικονομικοί δεν τους επέτρεπαν να μετοικήσουν. Αρκετοί από τους κατοίκους της πολίχνης μετακινήθηκαν μαζικά κατά 1 χλμ. νοτιότερα όπου και δημιούργησαν ένα χωριό με την ονομασία Καππά. Το χωριό αυτό παρέμεινε στην περιοχή μέχρι την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα οπότε και έπρεπε να μετακινηθεί για άλλη μια φορά, στη σημερινή του θέση, εξαιτίας μιας θανατηφόρου ασθένειας, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων που ήρθαν από το "παλιοχώρι",όπως λέγεται σήμερα το μέρος, ήταν μίας μορφής γρίπη.

Συναντώνται πέτρινα σπίτια τα οποία κατασκευάστηκαν από Ηπειρώτες και Φαναριώτες χτίστες. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού δεν ξεπερνούν τους 100. Κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία ενώ έχει και αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες όπως κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου, επίπλων και τζαμιών καθώς και εργολάβους οικοδομών. Επίσης στο χωριό υπάρχουν 2 παραδοσιακά καφενεία και δύο καφενεία ψησταριές.Εκεί γεννήθηκε επίσης και ο πατέρας του Δημήτρη Μητροπάνου.