Βατσουνιά Καρδίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°22′00″N 21°55′00″E / 39.3667°N 21.9167°E / 39.3667; 21.9167

Βατσουνιά Καρδίτσας
Πόλη
Βατσουνιά Καρδίτσας βρίσκεται στο τόπο Greece
Βατσουνιά Καρδίτσας
Βατσουνιά Καρδίτσας
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Θεσσαλία
Δήμος Μουζακίου
Υψόμετρο 480μ. μ
Πληθυσμός 605 (2001)

Η Βατσουνιά είναι ημιορεινός οικισμός του Νομού Καρδίτσας σε απόσταση 10χλμ. από το Μουζάκι, αραιοκατοικημένη ανάμεσα σε δάση από καστανιές, έλατα και δρύες και ανήκει στο Δήμο Μουζακίου. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με τον Νομό Τρικάλων, 43 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την ιστορία του χωριού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι πληροφορίες είναι ελλιπείς. Η ίδρυση του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πολύ κοντά στον οικισμό, στη θέση «Παλιοκκλήσι», τοποθετείται το βασίλειο των αρχαίων Σελών. Στους νεότερους χρόνους μαρτυρείται πως γύρω στα 1800 έγιναν πολλές μάχες στην περιοχή. Στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, ο πληθυσμός του οικισμού ενισχύθηκε σημαντικά, καθώς μετοίκησε εδώ ομάδα ατόμων από τα χωριά της Κόνιτσας της Ηπείρου.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι τα σκευιικά μνημεία[ασαφές] της Βατσουνιάς. Η εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας προσελκύει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη, αφού η ίδρυση της στη θέση «Παναγιά» τοποθετείται χρονικά στο 16ο αι. και το εσωτερικό της είναι κατάγραφο από τοιχογραφίες. Εξίσου αξιοπρόσεχτος είναι ο ναός του Αγ. Νικολάου, βασιλική με κίονες, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και χτίστηκε το 1900. Επίσης, ο ναός του Αγ. Παρθενίου, όπου τελείται και το θρησκευτικό πανηγύρι. Οι τρεις ερειπωμένοι νερόμυλοι, που υπάρχουν μέσα στο χωριό, αποτελούν ανάμνηση παλαιότερων εποχών.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Βατσουνιάς έχουν επίκεντρο τους το μήνα Ιούλιο. Στις 21/7 προς τιμήν του Αγ. Παρθενίου διοργανώνεται πανηγύρι στο χωριό στη θέση «Πλατάνια», με Εσπερινό, Θεία Λειτουργία, παράθεση γεύματος και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (παραδοσιακοί χοροί από Ομίλους, θέατρο κ.λπ.). Εορταστικό κλίμα επικρατεί επίσης στο πανηγύρι, που λαμβάνει χώρα στις 26/7 της Αγ. Παρασκευής στην ίδια θέση με θεία Λειτουργία και ολονύχτιο γλέντι με παραδοσιακές ορχήστρες (κλαρίνα) σ' όλα τα κέντρα του χωριού. Ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός-Χορευτικός Ομιλος Βατσουνιάς είναι αρκετά δραστήριος, ενώ το χορευτικό τμήμα του συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις. Στους επισκέπτες του χωριού προτείνουμε να δοκιμάσουν ανεπιφύλακτα τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις και να αγοράσουν εκπληκτικά τυροκομικά προϊόντα και κρέατα ντόπιας παραγωγής

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βασικό εισόδημα των κατοίκων εξασφαλίζουν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Γίνεται εκτροφή αιγοπροβάτων βοοειδών και χοίρων. Το χωριό διαθέτει εξαιρετικό πόσιμο νερό, το οποίο σύμφωνα με χημικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους,[εκκρεμεί παραπομπή] είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Μάλιστα, στην περιοχή λειτουργεί και το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού "ΘΕΟΝΗ".[1]

Η Κοινότητα Βατσουνιάς μαζί με πολλούς κατοίκους ίδρυσε την Κοινοτική Επιχείρηση Λαϊκής Βάσης, Υδροηλεκτρική α.ε., για την εκμετάλλευση των νερών της περιοχής και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 600 KW, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα νερά για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεών της. Το προϊόν (ηλεκτρική ενέργεια) αξιοποιείται άμεσα με την πώληση του στη ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό προκύπτουν σημαντικά έσοδα που χρησιμοποιούνται για την βιοτική ανάπτυξη της Κοινότητας. Επιπλέον, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Η παραγωγή ενέργειας προέρχεται από τη χρήση ανανεώσιμης πηγής και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Αντιθέτως, προάγεται η εξοικονόμηση ενέργειας για την εθνική οικονομία, αφού η ΔΕΗ μειώνει την κατανάλωση εισαγόμενου καυσίμου που χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ποταμός Πάμισος δροσίζει το χωριό, καθώς διέρχεται από το κέντρο του οικισμού και εκβάλλει στον Πηνειό. Η παρόχθια βλάστηση είναι πλούσια και η ορνιθοπανίδα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τρεις είναι οι πηγές στην περιοχή της Βατσουνιάς, μία όμως από αυτές, η πηγή «Σκλήθρο» είναι εύκολα προσβάσιμη. Οι άλλες δύο πηγές, «Σάμη» και «Γκούρα», δύσκολα προσεγγίζονται. Αξίζει κανείς, πεζοπορώντας μέσα από γραφικά μονοπάτια ή μέσω ενός αυτοκινητόδρομου καλής κατάστασης, να επισκεφτεί το δάσος 7.000 στρμ. με δρύες, έλατα και καστανιές. Η θέα προς το θεσσαλικό κάμπο είναι μαγευτική από τις κορυφές «Καραβούλα» και «Τύμπανος· (υψ. 2.000 μ.), όπου σύμφωνα με τοπικό θρύλο πολύ παλιά, πριν εκατομμύρια χρόνια, δένανε εκεί καράβια. Αρκετά καλές είναι και η χλωρίδα και πανίδα των δύο κορυφών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]