Ασαΐκι Ταμάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασαΐκι Ταμάι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Δεκεμβρίου 1902
Θάνατος10  Δεκεμβρίου 1964
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
ΘρησκείαΒουδισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός

Ασαΐκι Ταμάι (ιαπωνικά: 玉井浅一‎‎) (25 Δεκεμβρίου 1902 - 10 Δεκεμβρίου 1964) ήταν Ιάπωνας πλοίαρχος του Αυτοκρατορικού ιαπωνικού ναυτικού, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ταμάι γεννήθηκε στη Ματσουγιάμα, πρωτεύουσα του νομού Εχίμε, στη νήσο Σικόκου. Ολοκληρώνοντας τις εκεί γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε στην αυτοκρατορική ναυτική ακαδημία της Ετατζίμα, επί της ομώνυμης νήσου και ακολούθως στις σχολές αεροπορίας του αυτοκρατορικού ναυτικού καταλήγοντας εκπαιδευτής χειριστών αεροσκαφών.
Τον Οκτώβριο του 1944 φέροντας τον βαθμό του πλοιάρχου και εκτελώντας καθήκοντα υποδιοικητού της 201ης Σμηναρχίας του Αυτοκρατορικού Ναυτικού που είχε έδρα στη βάση Μαμπαλακάτ στις Φιλιππίνες, σε μυστική σύσκεψη υπό τον αντιναύαρχο Τακιτζίρο Ονίσι, ζήτησε και ανέλαβε την οργάνωση των πρώτων ειδικών δυνάμεων εφόδου, γνωστές στη συνέχεια με το όνομα καμικάζε. Την οργάνωση αυτών ολοκλήρωσε σε χρόνο λιγότερο των 24 ωρών δημιουργώντας το πρώτο Κουτάι (= σμήνος) αποτελούμενο από 4 σοτάι (= τμήματα, ομάδες) προκειμένου να δράσουν άμεσα στα πλαίσια του "Σχεδίου Νίκη" ("Σο-Γκο").

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Di Pietro Luciano "Οι καμικάζε" Εκδ. Φυτράκης- Mondadori Αθήναι, 1971 (Τα Φοβερά Ντοκουμέντα)