Κέικ μήλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κέικ μήλου
Πληροφορίες
ΠιάτοΕπιδόρπιο
Κύρια συστατικάΑλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, μήλα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το κέικ μήλου είναι δημοφιλές επιδόρπιο που παράγεται με κύριο συστατικό τα μήλα. Ένα τέτοιο κέικ παρασκευάζεται μέσω της διαδικασίας τεμαχισμού αυτού του γλυκού φρούτου για να προσθέσει άρωμα σε μια απλή βάση κέικ. Τα παραδοσιακά κέικ μήλου προχωρούν ένα βήμα παραπέρα συμπεριλαμβάνοντας διάφορα μπαχαρικά, όπως μοσχοκάρυδο ή κανέλα, τα οποία δίνουν μια μοναδική γεύση. Με την προσθήκη μπαχαρικών, το κουρκούτι μπορεί επίσης να συνοδευτεί από θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς, με τους πιο δημοφιλείς να είναι τα καρύδια και τα αμύγδαλα.

Το κέικ μήλου Ντόρσετ,[1] το κέικ μήλου Ντέβον και το κέικ μήλου Σόμερσετ[1] είναι παραδοσιακές μορφές αυτού του κέικ, αντίστοιχα από το Ντόρσετ, το Ντέβον και το Σόμερσετ της Αγγλίας. Μπορεί να περιλαμβάνουν ντόπιους χυμούς μήλου σε αυτές τις κομητείες ως μέρος των συνταγών τους, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Τα μήλα χρησιμοποιούνται επίσης σε άλλα κέικ, συμπεριλαμβανομένου του κέικ σοκολάτας, όπου η κατακράτηση νερού μπορεί να βοηθήσει ένα κανονικά ξηρό κέικ να παραμείνει υγρό. Σε αυτή την περίπτωση, τα μήλα μπορεί να είναι είτε αποξηραμένα, είτε φρέσκα.

Πολωνικό κέικ μήλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολωνική σαρλότκα (szarlotka)

Το κέικ μήλου που ονομάζεται szarlotka ή jabłecznik είναι ένα συνηθισμένο παραδοσιακό επιδόρπιο στην Πολωνία, φτιαγμένο από γλυκιά ζύμη κρούστας και γέμιση μήλου. Μπορεί να συμπληρωθεί με kruszonka (κραμπλ), μαρέγκα ή ζάχαρη άχνη. Μερικές φορές μπορεί να βρεθεί ένα επιπλέον στρώμα budyń (πολωνική παραλλαγή κρέμας κάσταρντ). Σε εστιατόρια και καφέ, σερβίρεται συνήθως ζεστή με σαντιγί και καφέ.

Σκανδιναβικό κέικ μήλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σκανδιναβία, τα κέικ μήλου τυπικά παρασκευάζονται από ξινά μήλα και ψήνονται σε ζύμη από ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι, αυγά και μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια, το κέικ συμπληρώνεται με μήλα, κανέλα και ζάχαρη, μερικές φορές και ψιλοκομμένα αμύγδαλα. Το κέικ κραμπλ μήλου είναι επίσης κοινό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Castella, Krystina (2010). A World of Cake: 150 Recipes for Sweet Traditions From Cultures Around the World. Storey Publishing. σελ. 144. ISBN 1-60342-576-4. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2010. Dorset apple cake.