Φρούριο του Βαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το φρούριο του Βαν

Το Φρούριο του Βαν (στα αρμενικά: Վանի Բերդ, στα τουρκικά: Van Kalesi, στα κουρδικά: Kela Wanê) βρίσκεται κοντά στην πόλη Βαν, στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Περιγραφή και ιστορικά στοιχεία του φρουρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φρούριο του Βαν είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο, σε απόσταση 5 χιλ. από την πόλη Βαν. Το τείχος του φρουρίου έχει μήκος 1800 μ. Το κατώτερο τμήμα του τείχους είναι κατασκευασμένο από κομμάτια βασάλτη χωρίς τη χρήση κονιάματος ενώ το υπόλοιπο από τούβλα από λάσπη. Το φρούριο έχει πλάτος 120 μ.

Χτίστηκε από τους Ουράρτιους ανάμεσα στον 9ο και 7ο αιώνα π.Χ. Οι Ουράρτιοι ήταν ένας αρχαίος λαός που έζησε στην ευρύτερη περιοχή (σημερινή ανατολική Τουρκία, νότια Αρμενία, βόρειο Ιράκ και περιοχές του βορειοδυτικού Ιράν), από τα μέσα του 9ου έως τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Δίπλα στο Φρούριο βρίσκονται τα ερείπια της Tushpa, που ήταν η πρωτεύουσα του κράτους των Ουραρτίων.

Στη διάρκεια της ιστορίας, το φρούριο του Βαν πέρασε στους Μήδους, στους Αχαιμενίδες, στους Αρμένιους, στους Πάρθους, στους Ρωμαίους, στους Σασσανίδες, στους Βυζαντινούς, στους Άραβες, στους Σελτζούκους Τούρκους, στους Σαφαβίδες, στους Αφσαρίδες, στους Οθωμανούς και στους Ρώσους.[1]

Η επιγραφή του βασιλιά Ξέρξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιγραφή του Ξέρξη δίπλα στο Φρούριο του Βαν

Δίπλα στο Φρούριο του Βαν, πάνω στο βράχο, 20 μ. από το έδαφος, υπάρχει τρίγλωσση επιγραφή του βασιλιά Ξέρξη. Σ’ αυτήν ο Ξέρξης χαρακτηρίζει τον εαυτό του «ο βασιλιάς των βασιλιάδων», «ο βασιλιάς όλων των ανθρώπων» και «ο βασιλιάς όλης της γης». Κάνει μνεία στον πατέρα του Δαρείο και υμνεί το θεό Ahuramazda του οποίου ζητά την προστασία καθώς και την προστασία των υπολοίπων θεών. Η επιγραφή είναι χωρισμένη σε τρεις στήλες κάθε μια από τις οποίες έχει 27 γραμμές. Σε κάθε στήλη είναι γραμμένο το ίδιο κείμενο σε διαφορετική γλώσσα: Από αριστερά προς τα δεξιά η πρώτη στήλη είναι γραμμένη στα αρχαία Περσικά, η δεύτερη στα Βαβυλωνιακά και η τρίτη στα Ελαμιτικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]