Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φρούριο του Βαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρούριο του Βαν
Χάρτης
Είδοςερείπια κάστρου και αρχαιολογική θέση
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°30′9″N 43°20′24″E
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Βαν και İpekyolu
ΧώραΤουρκία
Commons page Πολυμέσα

Το Φρούριο του Βαν (στα αρμενικά: Վանի Բերդ, στα τουρκικά: Van Kalesi, στα κουρδικά: Kela Wanê) βρίσκεται κοντά στην πόλη Βαν, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Περιγραφή και ιστορικά στοιχεία του φρουρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φρούριο του Βαν είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο, σε απόσταση 5 χιλ. από την πόλη Βαν. Το τείχος του φρουρίου έχει μήκος 1800 μ. Το κατώτερο τμήμα του τείχους είναι κατασκευασμένο από κομμάτια βασάλτη χωρίς τη χρήση κονιάματος ενώ το υπόλοιπο από τούβλα από λάσπη. Το φρούριο έχει πλάτος 120 μ.

Χτίστηκε από τους Ουράρτιους ανάμεσα στον 9ο και 7ο αιώνα π.Χ. Οι Ουράρτιοι ήταν ένας αρχαίος λαός που έζησε στην ευρύτερη περιοχή (σημερινή ανατολική Τουρκία, νότια Αρμενία, βόρειο Ιράκ και περιοχές του βορειοδυτικού Ιράν), από τα μέσα του 9ου έως τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Δίπλα στο Φρούριο βρίσκονται τα ερείπια της Tushpa, που ήταν η πρωτεύουσα του κράτους των Ουραρτίων.

Στη διάρκεια της ιστορίας, το φρούριο του Βαν πέρασε στους Μήδους, στους Αχαιμενίδες, στους Αρμένιους, στους Πάρθους, στους Ρωμαίους, στους Σασσανίδες, στους Βυζαντινούς, στους Άραβες, στους Σελτζούκους Τούρκους, στους Σαφαβίδες, στους Αφσαρίδες, στους Οθωμανούς και στους Ρώσους.[1]

Η επιγραφή του βασιλιά Ξέρξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιγραφή του Ξέρξη δίπλα στο Φρούριο του Βαν

Δίπλα στο Φρούριο του Βαν, πάνω στον βράχο, 20 μ. από το έδαφος, υπάρχει τρίγλωσση επιγραφή του βασιλιά Ξέρξη. Σ’ αυτήν ο Ξέρξης χαρακτηρίζει τον εαυτό του «ο βασιλιάς των βασιλιάδων», «ο βασιλιάς όλων των ανθρώπων» και «ο βασιλιάς όλης της γης». Κάνει μνεία στον πατέρα του Δαρείο και υμνεί τον θεό Ahuramazda του οποίου ζητά την προστασία καθώς και την προστασία των υπολοίπων θεών. Η επιγραφή είναι χωρισμένη σε τρεις στήλες κάθε μια από τις οποίες έχει 27 γραμμές. Σε κάθε στήλη είναι γραμμένο το ίδιο κείμενο σε διαφορετική γλώσσα: Από αριστερά προς τα δεξιά η πρώτη στήλη είναι γραμμένη στα αρχαία Περσικά, η δεύτερη στα Βαβυλωνιακά και η τρίτη στα Ελαμιτικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2016. 

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]