Αλέξιος Β΄ Μέγας Κομνηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλέξιος Β' Μέγας Κομνηνός
Alexios II of Trebizond cropped.png
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αλέξιος Β΄ Μέγας Κομνηνός (Ελληνικά)
Γέννηση1282
Θάνατος3  Μαΐου 1330
Τραπεζούντα
Αιτία θανάτουπανώλη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΖιζιάκ Ζακέλι (από 1300)[1]
Jiajak Bagrationi
ΤέκναΒασίλειος Α' Μέγας Κομνηνός
Ανδρόνικος Γ' Μέγας Κομνηνός[2]
Άννα Μεγάλη Κομνηνή[2]
Michael Azachutlu Comnenos[2]
Georgios Achpugas Comnenos[2]
Eudokia Comnene[2]
ΓονείςΙωάννης Β' Μέγας Κομνηνός και Ευδοκία Παλαιολογίνα
ΑδέλφιαΜιχαήλ Α' Μέγας Κομνηνός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑυτοκράτορας της Τραπεζούντας (1297–1330)
Θυρεός
Fictional coat of arms of Trebizond.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλέξιος Β’ Μέγας Κομνηνός (Σεπτέμβριος/Δεκέμβριος 1282 - 3 Μαΐου 1330) ήταν αυτοκράτορας της Τραπεζούντας από τις 16 Αυγούστου 1297 ως τις 3 Μαϊου1332 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Ιωάννη Β' Μέγα Κομνηνού και της Ευδοκίας Παλαιολογίνας[3]. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αναδείχθηκε σε ικανό ηγεμόνα, ο οποίος εφαρμόζοντας δυναμική εσωτερική και εξωτερική πολιτική, χάρισε στο κράτος του σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ευημερία. Στο εσωτερικό δεν ανέχθηκε τις αυθαιρεσίες της αριστοκρατίας και ανέδειξε την Τραπεζούντα στον σπουδαιότερο εμπορικό κόμβο της περιοχής. Επίσης αντιμετώπισε με επιτυχία τις εισβολές των Τουρκομάνων, διεύρυνε τα σύνορα της αυτοκρατορίας και χειρίστηκε με επιδεξιότητα τον ανταγωνισμό και τις απαιτήσεις Βενετών και Γενουατών[4]. Η αυλή του ήταν κέντρο των γραμμάτων και των επιστημών[5] και ο Αλέξιος Β΄ πέρασε στη λαϊκή φαντασία ως ο ήρωας που σκότωσε το δράκοντα που λυμαινόταν την περιοχή του Αχάντακα, στον Άγιο Κήρυκο[6].

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανέλαβε τον θρόνο του βασιλείου του σε ηλικία 12 ετών. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος, θέλησε να τον προσεγγίσει και να συναφθεί γάμος με κάποια κόρη Κωνσταντινοπολίτη αξιωματούχου. Ο Αλέξιος Β' όμως αρνήθηκε επειδή αυτή η ενέργεια θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στους αντιβυζαντινόυς κύκλους της Τραπεζούντας και συνεπώς στην εσωτερική ειρήνη του βασιλείου του.

Ο Αλέξιος Β’ στράφηκε κατά των Τουρκομάνων, που είχαν καταλάβει την περιοχή της Χαλυβίας και την Κερασούντα. Τελικά, σε ένοπλη σύγκρουση μαζί τους κατάφερε και τους νίκησε και αιχμαλώτισε τον αρχηγό τους. Ο Αλέξιος Β' πήρε αποτελεσματικά μέτρα για την άμυνα της ευρύτερης περιοχής της Τραπεζούντας, κτίζοντας ένα κάστρο σε στρατηγικό παραλιακό σημείο και ενισχύοντας τα τείχη της πρωτεύουσάς του.

Με τους Γενουάτες, οι οποίοι μέχρι τότε είχαν εκτεταμένα εμπορικά προνόμια, ο Αλέξιος Β' κράτησε ανυποχώρητη στάση. Οι Γενουάτες ζητώντας επί πλέον προνόμια απείλησαν ότι θα σταματήσουν πλήρως τις εμπορικές συναλλαγές με την Αυτοκρατορία. Μετά από μια σειρά αψιμαχιών οι μεταξύ τους σχέσεις ήλθαν σε ανοικτή ρήξη. Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής ο Αλέξιος Β' συνήψε συμμαχία με τον Τούρκο εμίρη της Σινώπης για μια κοινή εκστρατεία εναντίον των γενουατικών εγκαταστάσεων στη Χερσώνα της Ταυρίδας. Η υπεροχή όμως του γενουατικού στόλου τον υποχρέωσε να συνάψει συνθήκη ειρήνης μαζί τους το 1314 και το 1316. Για αντιπερισπασμό, ο Αλέξιος έδωσε προνόμια και στους Βενετούς εμπόρους.

Θρύλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην λαϊκή παράδοση το όνομά του είχε πάρει μυθικές διαστάσεις: έγινε ο ήρωας, ο οποίος σκότωσε τον δράκοντα, που μάστιζε την περιοχή του Αχάντακα, στον Άγιο Κήρυκο.

Νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομίσματα μαζί με τον πατέρα του (π.1297)

Έκοψαν αργυρά άσπρα και χάλκινα 19 & 23 χιλ.

Στη μία όψη ο πατέρας του Ιωάννης Β' και ο Αλέξιος Β' κρατούν σκήπτρο που στην κορυφή του σχηματίζει λάβαρο και σφαίρα. Επιγραφή ΙΩ. Ο ΜΕΓΑC ΚOMNHNOC. ΑΛΕΞΙΟC O MEΓΑC ΚOMNHNOC.

Στην άλλη όψη ο άγ. Ευγένιος κρατεί μακρύ σταυρό. Επιγραφή: Ο ΑΓ. ΕVΓΕΝΙ.

Νομίσματα μόνος του (1297-1330)

Έκοψε αργυρά άσπρα. Στη μία όψη ο Αλέξιος Β' έφιππος. Επιγραφή AΛΕΞΙΟC KOMN.

Στην άλλη ο άγ. Ευγένιος έφιππος. Επιγραφή Ο ΑΓ. ΕVΓΕΝ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγό του Ζιαζάκ Ζακέλι, κόρη του Γεωργιανού ευγενή Μπέκα Α΄ αταμπέγκ (διοικητή) του Σάμτσκε, περιοχής της Ιβηρίας (Γεωργίας). Είχε έξι παιδιά:[7]

 • Ανδρόνικος Γ΄ απεβ. 1332, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας (1330-32).
 • Βασίλειος Α΄ απεβ. 1340, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας (1332-40). Τον διαδέχθηκε η σύζυγός του Ειρήνη Παλαιολογίνα ως αυτοκράτειρα της Τραπεζούντας (1340-41).
 • Ευδοκία, παντρεύτηκε τον εμίρη της Σινώπης και έγινε δέσποινα της Σινώπης.
 • Μιχαήλ Αναχουτλούς, που δολοφονήθηκε από τον αδελφό του Ανδρόνικο Γ΄ το 1330.
 • Άννα Αναχουτλού απεβ. 1342, αυτοκράτειρα της Τραπεζούντας (1341-42).
 • Γεώργιος Αχπουγάς, που επίσης δολοφονήθηκε από τον αδελφό του Ανδρόνικο Γ΄ το 1330.

Ωστόσο η ιστορικός Πηνελόπη Βουγιουκλάκη στην Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Κόσμου: Μικρά Ασία στο διαδίκτυο αναφέρει, ότι ο Αλέξιος είχε τρεις συζύγους: την Πεκάι, κόρη του Μπέκα Ζακέλι (τέκνα: Ανδρόνικος Γ΄, Βασίλειος Α΄, Ευδοκία), την αγνώστου ονόματος, κόρη τού Αναχουτλού ηγεμόνα των Λαζών (τέκνα: Μιχαήλ, Άννα) και την Σαργκάλε, αγνώστου καταγωγής (τέκνα: Γεώργιος Αχπουγάς).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. p21912.htm#i219117. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
 3. P.L.P. 12084. 
 4. Σ. Καρπόβ, Ιστορία της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. σελ. 200. 
 5. A. Zehiroglu, Astronomy in the Trebizond Empire, σελ. 2-5. 
 6. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τ, Θ, σελ. 333. 
 7. Donald Nicol, Βιογραφικό Λεξικό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας,μτφρ.Ευγένιος Πιερρής, εκδ.Ελληνική Ευρωεκοδοτική, Αθήνα, 1993, σελ.47

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών. Τόμος Θ'. Οι Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας, σελ. 333. ISBN 960-213-105-5.
 • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991 (Αγγλικά).
 • Donald Nicol, Βιογραφικό Λεξικό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας,μτφρ.Ευγένιος Πιερρής, εκδ.Ελληνική Ευρωεκοδοτική, Αθήνα, 1993, σελ.47
Προηγούμενος
Ιωάννης Β' Κομνηνός
Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας
1297 - 1330
Επόμενος
Ανδρόνικος Γ' Κομνηνός