Κάστρο του Μουτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστρο της Μουτ
Χάρτης
Είδοςφρούριο
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°38′40″N 33°26′2″E
Διοικητική υπαγωγήMut
ΧώραΤουρκία[1]
Commons page Πολυμέσα
Ο εσωτερικός πύργος
Σχεδιάγραμμα του κάστρου

Το Κάστρο της Μουτ (τουρκικά : Mut Kalesi), είναι βυζαντινής κατασκευής κάστρο της Τουρκίας στην πόλη Μουτ στην Επαρχία Μερσίνης. Το κάστρο βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης Μουτ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταλαμβάνει έκταση 3.900 τετραγωνικών μέτρων και σχήματος σχεδόν τετράγωνο. Έχει 9 προμαχώνες γύρω από τις οχυρώσεις και ένα μικρό πύργο στο εσωτερικό του δίπλα στην κύρια κάστρο. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εδώ υπήρχε η πόλη Κλαυδιούπολη χωρίς να είναι γνωστό εάν υπήρχε το κάστρο. Είναι γνωστό ότι το κάστρο είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 1228 το κατέκτησαν οι Καραμανίδες, με καταγωγή το σημερινό Τουρκμενιστάν ήταν δυναστεία η οποία έλεγχε ένα μέρος της Ανατολίας μεταξύ του 13ου και 15ου αιώνα. Οι Καραμανίδες το κατέλαβαν και τον ξανάχτισαν. Τότε επικράτησε και η ονομασία Μουτ και η πόλη συχνά χρησιμοποιείται ως συμπρωτεύουσα του Καραμανιδών. Το 1473 το κάστρο κατελήφθη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) GeoNames. 2005. Ανακτήθηκε στις 7  Απριλίου 2015.
  2. «Kenthaber (City news) (Τουρκικά)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2014. 
  3. Hürriyet newspaper