Ιωάννης Δ΄ του Σαλόν-Αρλαί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης Δ΄ του Σαλόν-Αρλαί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1443
Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ
Θάνατος15  Απριλίου 1502
Λονς-λε-Σωνιέ
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟλλανδικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςPhiliberte de Luxembourg, Comtesse de Charny (από 1495)[1]
Ιωάννα της Βουρβόνης
ΤέκναΦιλιβέρτος του Σαλόν-Αρλαί
Κλαυδία του Σαλόν
ΓονείςΓουλιέλμος Ζ΄ του Σαλόν-Αρλαί και Αικατερίνη της Βρετάνης
ΟικογένειαΟίκο του Σαλόν-Αρλαί και Οίκος της Ιβρέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδιοικητής της Βρετάνης
Θυρεός

Ο Ιωάννης Δ΄, γαλλ. Jean IV (π. 1443 - 15 Απριλίου 1502) από τον Οίκο της Ιβρέας ήταν κύριος του Αρλαί & πρίγκιπας της Οράγγης (1475-1502). Έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στον Τρελό Πόλεμο (1485-88), όπου οι ευγενείς προσπάθησαν να αντισταθούν στην επέκταση και στον συγκεντρωτισμό του βασιλιά της Γαλλίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο του Γουλιέλμου Ζ΄ κυρίου του Αρλαί & πρίγκιπα της Οράγγης και της Αικατερίνης των Ντρε, κόρης του Ριχάρδου κόμη του Ετάμπ & Μονφόρ. Η εξαδέλφη του Άννα των Ντρε δούκισσα της Βρετάνης έγινε σύζυγος δύο βασιλέων της Γαλλίας.

Υποστηρικτής της Βουργουνδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης υπέστη την εχθρότητα τού βασιλιά Λουδοβίκου ΙΑ΄ της Γαλλίας, όταν υποστήριξε τα συμφέροντα τού Καρόλου του Τολμηρού, δούκα της Βουργουνδίας. Μετά την ήττα και τον θάνατο του Καρόλου, ο Λουδοβίκος ΙΑ΄ δήμευσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του Ιωάννη Δ΄. Η μετέπειτα προσπάθεια του Ιωάννη Δ΄ να παντρέψει τη χήρα του Καρόλου με τον Μαξιμιλιανό Α΄ αρχιδούκα της Αυστρίας οδήγησε στην εξορία του από τη Γαλλία.

Υποστηρικτής της Βρετάνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ανιψιός του Φραγκίσκου Β΄ δούκα της Βρετάνης, ο Ιωάννης Δ΄ ανέλαβε τώρα ενεργό ρόλο στις υποθέσεις τού δουκάτου, με την παρακίνηση του Μαξιμιλιανού Α΄. Ήταν εχθρός τού Πιέρ Λανταί, του αρχιυπουργού του δούκα, και ο Ιωάννης Δ΄ επιχείρησε να οργανώσει πραξικόπημα εναντίον του, το οποίο απέτυχε. Ο δούκας κατάσχεσε τις ιδιοκτησίες του στη Βρετάνη. Με τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΑ΄ πλέον νεκρό, ο Ιωάννης Δ΄ δημιούργησε μία συμμαχία με την νέα αντιβασίλισσα της Γαλλίας, Άννα του Μπωζέ. Με την υποστήριξή της, μπόρεσε αργότερα να αναγκάσει τον Φραγκίσκο Β΄ να απολύσει τον Λανταί, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε για διάφορα εγκλήματα σε μία στημένη δίκη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε. Ο Ιωάννης Δ΄ έγινε πλέον ένας από τους κύριους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στο δουκάτο. Συμβούλευσε τον Φραγκίσκο Β΄ να παντρέψει τη διάδοχό του Άννα με τον Μαξιμιλιανό Α΄ της Αυστρίας, ως αντίβαρο στη γαλλική επιρροή, αλλά οι Γάλλοι εισέβαλαν στο δουκάτο. Αυτή η πράξη γάμου παραβίαζε τα δικαιώματα του βασιλιά της Γαλλίας να εγκρίνει τον γάμο του κάθε φορά διαδόχου (τώρα της Άννας) σύμφωνα με τις συνθήκες που είχαν τερματίσει τους πολέμους μεταξύ του βασιλείου της Γαλλίας και του δουκάτου της Βρετάνης.

Ο Ιωάννης ήταν ένας από τους αρχηγούς του στρατού της Βρετάνης, που αντιστάθηκε στην εισβολή. Ωστόσο, ηττήθηκε στην αποφασιστική μάχη του Σαιντ-Ωμπίβ-ντυ-Κορμιέ (1488). Επιχείρησε να φανεί νεκρός, αλλά αναγνωρίστηκε και συνελήφθη. Τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, αλλά αφέθηκε ελεύθερος από τον βασιλιά Κάρολο Η΄, προκειμένου να επιστρέψει στη Βρετάνη και να αποτρέψει το γάμο της Άννας με τον Αλαίν Α΄ του Αλμπρέ. Μετά το τέλος του Φραγκίσκου Β΄, ο Ιωάννης Δ΄ έγινε διάδοχος της νέας δούκισσας, Άννας. Ήταν μέλος του ανώτατου συμβουλίου και διορίστηκε διοικητής της Ρεμς και αντιστράτηγος. Ο Ιωάννης Δ΄ προσπάθησε για άλλη μία φορά να εξασφαλίσει τον γάμο της Άννας με τον Μαξιμιλιανό Α΄, αλλά οι Γάλλοι επενέβησαν. Ο Ιωάννης Δ΄ διαπραγματεύτηκε τον τελικό γάμο μεταξύ της Άννας και του βασιλιά Καρόλου Η΄, στον οποίο ήταν ένας από τους μάρτυρες. Παρέδωσε τη δική του αξίωση στο δουκάτο για το μεγάλο ποσό των 100.000 λιβρών και διορίστηκε εκ νέου αντιστράτηγος της Βρετάνης, θέση που κράτησε μέχρι το τέλος του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Ιωάννα των Βουρβόνων, κόρη του Καρόλου Α΄ δούκα του Μπουρμπόν.

Έπειτα ο Ιωάννης Δ΄ έκανε δεύτερο γάμο με τη Φιλιμπέρτα των Λουξεμβούργου, κόρη του Αντωνίου Α΄ κόμη του Λινύ και είχε τέκνα:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p11319.htm#i113187. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John IV of Chalon-Arlay της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).