Λουδοβίκος Β΄ του Σαλόν-Αρλαί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λουδοβίκος Β΄ του Σαλόν-Αρλαί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1390
Θάνατος3  Δεκεμβρίου 1463
Νοζερουά
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωάννα Μονμπελιάρ του Μονφωκόν
Ελεονώρα του Αρμανιάκ
ΤέκναΓουλιέλμος Ζ΄ του Σαλόν-Αρλαί
Louis de Chalon
Ούγος των Σαλόν
Jeanne de Châlons
Philippina of Chalon
ΓονείςΙωάννης Γ΄ του Σαλόν-Αρλαί και Μαρία του Μπω-Οράγγης
ΟικογένειαΟίκος της Ιβρέας
Θυρεός

Ο Λουδοβίκος Β΄ ο καλός, γαλλ. Louis II le bon (π. 1388 - 3 Δεκεμβρίου 1463) ήταν κύριος του Αρλαί και πρίγκιπας της Οράγγης (1418-63).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο του Ιωάννη Γ΄ κυρίου του Αρλαί και της Μαρίας των Μπω, κόρης και κληρονόμου του Ραϋμόνδου Ε΄ πρίγκιπα της Οράγγης.

Ήταν πολύ φιλόδοξος: προσπάθησε να αποκτήσει την κομητεία του Βιενουά (με έμβλημα το δελφίνι) αλλά δεν επέτυχε. Κατάφερε όμως να επεκτείνει την επικράτειά του προς τα ανατολικά, στο Νεσατέλ και τη Λωζάννη. Στην προσπάθειά του αυτή έδειχνε υποτέλεια πότε στον βασιλιά της Γαλλίας και πότε στον βασιλιά της Γερμανίας ή της Βουργουνδίας: στο τέλος κανείς δεν τον εμπιστευόταν.

Στη διαμάχη του Ιωάννη Δ΄ δούκα της Βραβάντης έναντι της συζύγου του Ζακελίν, ο Φίλιππος Γ΄ δούκας της Βουργουνδίας έστειλε το 1425 στρατό -για να υποστηρίξει τον εξάδελφό του Ιωάννη Δ΄- με αρχηγό τον Λουδοβίκο Β΄.

Διεκδικούσε την κομητεία της Γενεύης, ως κληρονομία της μητέρας του Μαρίας, κόρης της Ιωάννας της Γενεύης. Πάντως δεν μπορούσε να την αποκτήσει: την κρατούσε ο Αμεδαίος Η΄ δούκας της Σαβοΐας. Όταν ο τελευταίος απεβίωσε το 1451, ο Λουδοβίκος Β΄ έκανε μακρούς πολέμους με τον διάδοχό του για τη Γενεύη, αλλά ο βασιλιάς της Γερμανίας αποφάσισε να δοθεί στη Σαβοΐα.

Το 1463 απεβίωσε στο κάστρο Νοζερουά σε ηλικία 75 ετών· στη διαθήκη του έδωσε προτεραιότητα στους γιους από τον δεύτερο γάμο. Αυτό έγινε αφορμή διενέξεων μεταξύ των γιων του και των απογόνων τους, αλλά τελικά τον διαδέχθηκε ο γιος από τον πρώτο γάμο του Γουλιέλμος Ζ΄ ως κύριος του Αρλαί & πρίγκιπας της Οράγγης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Ιωάννα, κόρη του Ερρίκου Β΄ κόμη του Μονμπελιάρ και είχε τέκνο:

Το 1445 απεβίωσε η Ιωάννα και ο Λουδοβίκος Β΄ έκανε δεύτερο γάμο, με την Ελεονόρα, κόρη του Ιωάννη Δ΄ κόμη του Αρμανιάκ και είχε τέκνα:

  • Λουδοβίκος 1448-1476, κύριος του Σατώ-Γκυγιόν και ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος.
  • Ούγος απεβ. 1490, κύριος του Σατώ-Γκυγιόν. Νυμφεύτηκε τη Λουίζα της Σαβοΐας (μακάρια).

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Frédéric Barbey, Louis de Chalon, Prince d'Orange, in the series Mémoires et documents publiés par la Société d'histoire de la Suisse romande, 2nd series, vol. XIII, Lausanne, Librairie Payot, 1926
  • J.K.H. de Roo van Alderwerelt: De voorgeschiedenis van het wapen gevoerd door de eerste prins van Orange uit het geslacht van de graven van Nassau, in: Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie, part XXV, 1971