Ιωάννης Γ΄ του Σαλόν-Αρλαί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ιωάννης Γ΄ του Σαλόν-Αρλαί
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jean III de Chalon-Arlay (Γαλλικά)
Θάνατος2  Σεπτεμβρίου 1418
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Οικογένεια
ΣύζυγοςMary of Baux-Orange
ΤέκναΛουδοβίκος Β΄ του Σαλόν-Αρλαί
ΓονείςΛουδοβίκος Α΄ του Σαλόν-Αρλαί
ΟικογένειαΟίκος της Ιβρέας

Ο Ιωάννης Γ΄, γαλλ. Jean III (απεβ. 1418) από τον Οίκο της Ιβρέας ήταν κύριος του Αρλαί.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο του Λουδοβίκου Α΄ κυρίου του Αργκέλ και της Μαργαρίτας των Βιεν, κόρης του Φιλίππου κυρίου του Πυμόν. Ο πατέρας του απεβίωσε στη Μεσημβρία, στη Σταυροφορία του Αμεδαίου ΣΤ΄ κόμη της Σαβοΐας υπέρ του 2ου εξαδέλφου του Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Το 1388 απεβίωσε ο Ούγος Β΄ κύριος του Αρλαί και επειδή ο νεότερος αδελφός του Λουδοβίκος Α΄ είχε τελευτήσει από το 1366, τον διαδέχθηκε ο Ιωάννης Γ΄ ως κύριος του Αρλαί.

Με το γάμο του με τη Μαρία πριγκίπισσα της Οράγγης, έγινε πρίγκιπας της Οράγγης συζυγικώ δικαιώματι (jure auxoris) και το πριγκιπάτο περιήλθε στον Οίκο του. Το 1418 απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο γιος του Λουδοβίκος Β΄ ως πρίγκιπας της Οράγγης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύθηκε τη Μαρία των Μπω, κόρη και κληρονόμο του Ραϋμόνδου Ε΄ πρίγκιπα της Οράγγης και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Frédéric Barbey, Louis de Chalon, Prince d'Orange, in the series Mémoires et documents publiés par la Société d'histoire de la Suisse romande, 2nd series, vol. XIII, Lausanne, Librairie Payot, 1926
  • J.K.H. de Roo van Alderwerelt: De voorgeschiedenis van het wapen gevoerd door de eerste prins van Orange uit het geslacht van de graven van Nassau, in: Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie, part XXV, 1971
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John III of Chalon-Arlay της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).