Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια
California Institute of Technology
ΡητόThe truth shall make you free
Ρητό στα ελληνικά«Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
ΤύποςΙδιωτικό πανεπιστήμιο
Ίδρυση1891, πριν 133 έτη (1891)
ΙδρυτήςΈιμος Θρουπ
Επιδότηση2,2 δισεκατομμύρια $ (το 2015)
ΠρύτανηςΤόμας Ρόζενμπαουμ
Ακαδημαϊκό προσωπικό300 καθηγητές
Διοικητικό προσωπικό14.772 (με το προσωπικό του ιατρικού κέντρου)
Φοιτητές2.255
Προπτυχιακοί1.001
Μεταπτυχιακοί1.254
ΤοποθεσίαΠασαντίνα
Χρώματαπορτοκαλί και λευκό
Μασκότκάστορας
Ιστότοποςwww.caltech.edu

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (αγγλικά: California Institute of Technology), γνωστό περισσότερο με τη συντετμημένη ονομασία «Κάλτεκ» (Caltech), είναι ιδιωτικό τεχνικό πανεπιστήμιο με έμφαση στην έρευνα, που έχει έδρα την πόλη Πασαντίνα των ΗΠΑ, ουσιαστικά ένα προάστιο του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Παρά το ότι ιδρύθηκε ως λύκειο και επαγγελματική σχολή από τον επιχειρηματία Έιμος Θρουπ το 1891, το ίδρυμα προσέλκυσε σημαντικούς επιστήμονες στις αρχές του 20ού αιώνα, όπως τους Τζορτζ Χέιλ, Άρθουρ Νόυς και Ρόμπερτ Άντριους Μίλικαν. Το σχολείο και η επαγγελματική σχολή ανεξαρτητοποιήθηκαν το 1910, και το ίδρυμα πήρε τη σημερινή ονομασία του το 1920. Το 1934 το Καλτέκ εκλέχθηκε μέλος της Ενώσεως Αμερικανικών Πανεπιστημίων. Οι απαρχές του περίφημου Jet Propulsion Laboratory της NASA, υπεύθυνου για τις περισσότερες σημαντικές διαστημικές αποστολές προς τους πλανήτες, το οποίο συνεχίζει να λειτουργείται και να διοικείται από το Καλτέκ, σημειώθηκαν μεταξύ του 1936 και του 1943 χάρη στον Τέοντορ φον Κάρμαν.[1][2].

Το Καλτέκ έχει 6 ακαδημαϊκούς τομείς με ισχυρή έμφαση στις φυσικές επιστήμες και στις επιστήμες μηχανικού. Το 2011 έδωσε 332 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα[3]. Η κυρίως πανεπιστημιόπολή του έχει έκταση 500 στρεμμάτων και βρίσκεται περίπου 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κέντρου του Λος `Αντζελες. Οι πρωτοετείς φοιτητές διαμένουν υποχρεωτικά σε κοιτώνες στην πανεπιστημιόπολη, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη μεγάλη πλειονότητα των υπόλοιπων προπτυχιακών φοιτητών. Παρά το ότι το Καλτέκ έχει μια μεγάλη παράδοση στις φάρσες και στα πειράγματα[4], η φοιτητική του ζωή κυβερνάται από έναν «κώδικα τιμής» που επιτρέπει στους καθηγητές να αφήνουν τους φοιτητές να παίρνουν τα γραπτά των εξετάσεων και να τα τελειώνουν κατ' οίκον. Οι αθλητικές ομάδες του ιδρύματος, γνωστές συλλογικά ως «οι κάστορες του Καλτέκ» (Caltech Beavers), αγωνίζονται σε 13 αθλήματα στα πανεπιστημιακά πρωταθλήματα της Division III του NCAA.

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια αναφέρεται συχνά ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου[5][6][7]. Παρά τον μικρό αριθμό τους, 33 απόφοιτοι και διδάσκοντες του Καλτέκ έχουν τιμηθεί με 34 συνολικά Βραβεία Νόμπελ (ο Λάινους Πόλινγκ ήταν ο μόνος άνθρωπος στην ιστορία των Βραβείων Νόμπελ που πήρε δύο μη μοιρασμένα με άλλους). Επιπλέον, υπάρχουν 5 επιστήμονες σχετιζόμενοι με το ίδρυμα που έχουν τιμηθεί με Μετάλλιο Φιλντς (το «Νόμπελ των μαθηματικών»), 6 κάτοχοι Βραβείου Τιούρινγκ και 71 τιμηθέντες με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστήμης ή με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας των ΗΠΑ. 112 διδάσκοντες έχουν εκλεγεί μέλη εθνικών ακαδημιών των ΗΠΑ. Πολλοί καθηγητές είναι συνδεδεμένοι με το Ιατρικό Ινστιτούτο Χάουαρντ Χιουζ και με τη NASA. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2015, το Καλτέκ ήταν πρώτο στις ΗΠΑ ως προς το ποσοστό των αποφοίτων του που συνεχίζουν και παίρνουν διδακτορικό[8].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κολέγιο του Θρουπ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το «Πολυτεχνικό Ίδρυμα Θρουπ» το 1908, στις αρχικές εγκαταστάσεις του στο κέντρο της Πασαντίνα

Το Καλτέκ άρχισε ως επαγγελματική σχολή στην Πασαντίνα το 1891 από τον επιχειρηματία και πολιτικό Έιμος Θρουπ (Amos G. Throop, 1811-1894). Αρχικώς ο Θρουπ το ονόμασε «Πανεπιστήμιο Θρουπ» (Throop University), ενώ μετά ονομάσθηκε «Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Θρουπ» (Throop Polytechnic Institute) και Σχολή Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως[9], καθώς και Κολέγιο Τεχνολογίας Θρουπ (Throop College of Technology), προτού πάρει το σημερινό του όνομα το 1920.[3][10] Από το 1907 ήδη η επαγγελματική σχολή διαλύθηκε και το «λυκειακό» πρόγραμμα (προπαρασκευαστικό για εισαγωγή σε πανεπιστήμια) ανεξαρτητοποιήθηκε σχηματίζοντας μία ανεξάρτητη «Πολυτεχνική Σχολή».

Σε μία εποχή που η επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ ήταν ακόμα στα πρώτα της βήματα, ο ηλιακός αστρονόμος Τζορτζ Χέιλ από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου ίδρυσε το κοντινό Αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον το 1904. Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Θρουπ» από 1907, άρχισε να αναπτύσσει το ίδρυμα και την Πασαντίνα σε μείζονα επιστημονικό και πολιτιστικό προορισμό. Φρόντισε να διορισθεί πρόεδρος του ιδρύματος (1908) ο Τζέιμς Α. Μπ. Σέρερ (James Augustin Brown Scherer, 1870-1944), ένας λόγιος χωρίς πολλές γνώσεις στις θετικές επιστήμες, αλλά ικανότατος στα διοικητικά και στη συγκέντρωση πόρων από δωρεές. Ο Σέρερ έπεισε τον έφορο και συνταξιούχο επιχειρηματία Τσαρλς Γκέιτς (Charles W. Gates) να δωρίσει 25.000 δολάρια για την ανέγερση του «Εργαστηρίου Γκέιτς», του πρώτου κτίσματος για τις φυσικές επιστήμες στην πανεπιστημιόπολη[11].

Στο Α΄ μισό του 20ού αιώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο Θρουπ το 1912

Το 1910 το ίδρυμα μετακόμισε στη σημερινή θέση του, αφού ο Arther Fleming δώρησε την έκταση για μία μόνιμη πανεπιστημιόπολη.

Το 1911 ένα νομοσχέδιο ήρθε προς ψήφιση στη βουλή της Καλιφόρνια για την ίδρυση ενός δημόσιου «Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια» με αρχικό προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου δολαρίων, δεκαπλάσιο από τον τότε προϋπολογισμό του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Θρουπ εκείνη την εποχή. Το Δ.Σ. του ιδρύματος του Θρουπ προσφέρθηκε να το εκχωρήσει στο κράτος, αλλά οι πρόεδροι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Στάνφορντ έδρασαν κατάλληλα και πέτυχαν την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Το Θρουπ παρέμεινε έτσι και αναπτύχθηκε ως το μοναδικό προσανατολισμένο στην επιστημονική έρευνα εκπαιδευτικό ίδρυμα στη νότια Καλιφόρνια (δημόσιο ή ιδιωτικό), μέχρι που η κήρυξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου επέφερε την ευρύτερη ανάπτυξη της βασισμένης στην έρευνα εκπαιδεύσεως[12]. Το «Θρουπ» προσέλκυσε τον φυσικοχημικό Άρθουρ Νόυς από το MIT για να αναπτύξει το ίδρυμα, βοηθώντας στην καθιέρωσή του ως κέντρου των επστημών και της τεχνολογίας.

Με την κήρυξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Χέιλ οργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών για να συντονίζει και να υποστηρίζει την επιστημονική εργασία πάνω σε στρατιωτικής φύσεως θέματα. Επεδίωξε τότε να συγκεντρώσει ένα εθνικό κεφάλαιο 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την έρευνα αποκλειστικά από ιδιωτικές πηγές. Προς τον σκοπό αυτό, όπως έγραψε ο Χέιλ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης:

«Το Κολέγιο Τεχνολογίας Θρουπ, στην Πασαντήνα της Καλιφόρνια έχει προσφέρει προσφάτως ένα κτυπητό παράδειγμα ενός τρόπου με τον οποίο το Εθνικό Συμβούλιο [Ερευνών] μπορεί να εξασφαλίσει συνεργασίες και να προαγάγει την επιστημονική έρευνα. Το ως άνω ίδρυμα, με τους ικανούς ερευνητάς του και τα εξαιρετικά εργαστήριά του, θα μπορούσε να προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες σε οποιαδήποτε ευρυτέρα δομή συνεργασίας. Ο Πρόεδρος Σέρερ, πληροφορηθείς τη δημιουργία του Συμβουλίου, προσεφέρθη αμέσως να συμμετάσχει στο έργο του, και προς τον σκοπό αυτό εξησφάλισε εντός τριημέρου ένα πρόσθετο καταπίστευμα εκατό χιλιάδων δολαρίων.»[13]

Δια του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών, ο Χέιλ δρούσε ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις: Να διαδραματίσει η επιστήμη μεγαλύτερο ρόλο στις εθνικές υποθέσεις και το «Θρουπ» εθνικό ρόλο στην επιστήμη. Οι πρόσθετοι πόροι διατέθηκαν για έρευνα στη φυσική και τελικώς οδήγησαν στην ίδρυση του Εργαστηρίου Νόρμαν Μπριτζ (Norman Bridge Laboratory), το οποίο με τη σειρά του προσέλκυσε τον πειραματικό φυσικό Ρόμπερτ Άντριους Μίλικαν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1917.[14] Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου οι Χέιλ, Νόυς και Μίλικαν συνεργάσθηκαν στην Ουάσινγκτον στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών και κατόπιν συνέχισαν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη του Καλτέκ[13].

Η είσοδος του Καλτέκ στη λεωφόρο Ηστ Καλιφόρνια 1200. Στα αριστερά είναι το Εργαστήριο Φυσικής «East Norman Bridge» και στα δεξιά το Εργαστήριο Μαθηματικών και Φυσικής «Alfred Sloan».

Υπό την ηγεσία της τριάδας αυτής και με τη βοήθεια της εκρηκτικώς αναπτυσσόμενης οικονομίας της νότιας Καλιφόρνια, το Καλτέκ έφθασε στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών ΑΕΙ μέχρι το 1930. `Ηδη το 1923 ο Μίλικαν τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Το 1925 το Καλτέκ ίδρυσε Τμήμα Γεωλογίας και προσέλαβε τον Καναδό κοινωνιολόγο Γουίλιαμ Μάνρο (William Bennett Munro, 1875-1957), τότε πρόεδρο της Σχολής Ιστορίας, Δημόσιας διοικήσεως και Οικονομικών του Χάρβαρντ, για να δημιουργήσει στο Καλτέκ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Το 1928 δημιουργήθηκε και Σχολή Βιολογικών Επιστημών υπό την ηγεσία του Τόμας Χαντ Μόργκαν, του πλέον διακεκριμένου βιολόγου στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή, στον οποίο αποδίδεται η ανακάλυψη του ρόλου των χρωμοσωμάτων στην κληρονομικότητα. Το 1930 ιδρύθηκε το Θαλάσσιο Εργαστήριο Kerckhoff στην Κορόνα ντελ Μαρ με τη φροντίδα του καθηγητή George MacGinitie. Το 1926 δημιουργήθηκε μεταπτυχιακή σχολή αεροναυτικής, όπου μετά δίδαξε ο Τέοντορ φον Κάρμαν, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του Jet Propulsion Laboratory και στην ανάδειξη του Καλτέκ σε ένα από τα κορυφαία παγκόσμια κέντρα της επιστήμης των πυραύλων. Το 1928 άρχισε και η κατασκευή του Αστεροσκοπείου του Πάλομαρ.

Οι Ρίτσαρντ Τόλμαν και Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Καλτέκ το 1932

Ο Μίλικαν υπηρέτησε ως «πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου» του ιδρύματος από το 1921 μέχρι το 1945, και η επιρροή του ήταν τέτοια ώστε το Καλτέκ αναφερόταν μερικές φορές ως «η Σχολή του Μίλικαν». Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εγκαινίασε ένα πρόγραμμα επισκεπτών επιστημόνων, και μεταξύ όσων δέχθηκαν την πρόσκλησή του υπήρξαν φυσιογνωμίες που καθόρισαν την πορεία της φυσικής τον 20ό αιώνα, όπως οι Πολ Ντιράκ, Έρβιν Σρέντινγκερ, Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, Χέντρικ Λόρεντς και Νιλς Μπορ[15]. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πήγε για πρώτη φορά στο Καλτέκ το 1931 εργαζόμενος στη γενική θεωρία της σχετικότητας και επέστρεψε ως επισκέπτης καθηγητής το 1932 και το 1933.[16]

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το Καλτέκ ήταν ένα από τα 131 κολέγια και πανεπιστήμια των ΗΠΑ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού «V-12»[17]. Επιπλέον, το ναυτικό διατηρούσε εκεί σχολή εκπαιδεύσεως αεροναυτικής μηχανικής[18].

Η μεταπολεμική ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ινστιτούτο Μπέκμαν στο Καλτέκ

Από το 1950 μέχρι το 1980 το Καλτέκ υπήρξε η έδρα των Μάρεϋ Γκελ-Μαν και Ρίτσαρντ Φάινμαν, των οποίων η εργασία ήταν καθοριστική για τη θεμελίωση του Καθιερωμένου Προτύπου της φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων. Ο Φάινμαν ήταν ευρύτερα γνωστός και ως εξαιρετικός δάσκαλος, αλλά και συναρπαστικός, αντισυμβατικός χαρακτήρας.

Κατά τη θητεία του Λη Ντάμπριτζ (Lee A. DuBridge) ως προέδρου του Καλτέκ (από το 1946 ως το 1969), το διδακτικό προσωπικό του ιδρύματος διπλασιάσθηκε και η πανεπιστημιόπολη τριπλασιάσθηκε σε έκταση. Ο Ντάμπριτζ, αντίθετα με τους προκατόχους του, καλοδεχόταν την κρατική χρηματοδότηση των επιστημών. Νέα ερευνητικά πεδία ευδοκίμησαν, όπως η χημική βιολογία, η πλανητική επιστήμη, η πυρηνική αστροφυσική και η γεωχημεία. Το τηλεσκόπιο των 200 ιντσών εγκαινιάσθηκε στο όρος Πάλομαρ το 1948 και παρέμεινε το ισχυρότερο οπτικό τηλεσκόπιο του κόσμου για τρεις δεκαετίες[19].

Το Καλτέκ άνοιξε τις πύλες του σε γυναίκες προπτυχιακές φοιτήτριες υπό την προεδρία του Χ. Μπράουν, μόλις το 1970, οπότε και απετέλεσαν αμέσως το 14% του συνόλου των πρωτοετών[20]. Το ποσοστό των φοιτητριών αυξάνει συνεχώς από τότε.

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Καλτέκ υπήρξαν πάντα τόσο απαθείς για την πολιτική, ώστε θρυλείται ότι μόνο μία οργανωμένη φοιτητική διαδήλωση έλαβε χώρα στην ιστορία του ιδρύματος, τον Ιανουάριο του 1968 έξω από τα τοπικά στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου NBC, και αυτή μετά από φήμες ότι το NBC θα διέκοπτε τη μετάδοση της σειράς Σταρ Τρεκ.

Ο 21ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νέο Κέντρο Annenberg για την επιστήμη και την τεχνολογία της πληροφορίας

Από το έτος 2000 το «Einstein Papers Project», που έχει σκοπό τη συγκέντρωση, τη συντήρηση, τη μετάφραση και τη δημοσίευση όλων των εργασιών και εγγράφων που σχετίζονται με τον Αϊνστάιν έχει την έδρα του στο Καλτέκ[21].

Το φθινόπωρο του 2008 η τάξη των πρωτοετών ήταν 42% γυναίκες, ένα ρεκόρ για το προπτυχιακό φοιτητικό σώμα του Καλτέκ. Το ίδιο έτος, το ίδρυμα ολοκλήρωσε μία εξαετή εκστρατεία συγκεντρώσεως δωρεών, που απέφερε περισσότερο από 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια από περίπου 16 χιλιάδες διαφορετικούς δωρητές[22].

Το 2010 το Καλτέκ σε κοινοπραξία με το Εθνικό Εργαστήριο Λώρενς στο Μπέρκλεϋ έστησε ένα από τα «Κέντρα Ενεργειακής Καινοτομίας» (Energy Innovation Hubs) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, με σκοπό την ανάπτυξη επαναστατικών μεθόδων για την παραγωγή καυσίμων απευθείας από το ηλιακό φως: Το «Κοινό Κέντρο για την Τεχνητή Φωτοσύνθεση» χρηματοδοτήθηκε με περισσότερα από 122 εκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα 5 επόμενα έτη[23].

Από το 2012 το Καλτέκ άρχισε να προσφέρει «Μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα» (MOOCs) (από το 2013 δια τη edX).[24]

Πανεπιστημιόπολη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη Μίλικαν, το υψηλότερο κτίσμα στην πανεπιστημιόπολη του Καλτέκ

Η κύρια πανεπιστημιόπολη (κάμπους, campus) του Καλτέκ καταλαμβάνει έκταση 500 στρεμμάτων και βρίσκεται στην Πασαντίνα, περίπου 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κέντρου του Λος `Αντζελες.

Το 1917 ο Χέιλ προσέλαβε τον αρχιτέκτονα Μπέρτραμ Γκούντχιου για να σχεδιάσει το πρώτο κάμπους, εκτάσεως 89 στρεμμάτων. Εκτός από τη συνολική διάταξη του κάμπους, ο Γκούντχιου σχεδίασε και το κτήριο του Τμήματος Φυσικής, του Ντάμπνεϋ Χωλ, καθώς και αρκετά άλλα κτίσματα, προσέχοντας να ταιριάζουν με το τοπικό κλίμα, με τον χαρακτήρα του ιδρύματος και με την εκπαιδευτική φιλοσοφία του Χέιλ. Επηρεάσθηκε επίσης από την παραδοσιακή ισπανική αρχιτεκτονική των ιεραποστολών της νότιας Καλιφόρνια.

Το 1971 ο σεισμός του Σαν Φερνάντο, μεγέθους 6,6 βαθμών Ρίχτερ, προκάλεσε κάποιες ζημιές στην πανεπιστημιόπολη, και οι μηχανικοί αποφάσισαν να κατεδαφίσουν (αδίκως όπως αποδείχθηκε) δύο κτήρια από την πρώτη εποχή του ιδρύματος, το Θρουπ Χωλ και το Culbertson Auditorium, που είχαν υποστεί ρωγμές.

Νέες κτηριακές προσθήκες στην πανεπιστημιόπολη περιλαμβάνουν το Κέντρο Cahill για την Αστρονομία και την Αστροφυσική, και το Κέντρο Άννενμπεργκ για την επιστήμη και την τεχνολογία της πληροφορίας, που άνοιξαν το 2009[25][26], καθώς και το Εργαστήριο Χημικών και Χημικών Μηχανικών «Warren και Katherine Schlinger» τον Μάρτιο του 2010.[27] Στα τέλη του 2010 ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1,3 MW, που σχεδιάζεται να παράγει περίπου 1,6 GWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2011.[28].

Δομή και διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσωτερικό του Εργαστηρίου Φυσικής Μπρίτζ

Η δήλωση για την αποστολή του Καλτέκ γράφει:

«Αποστολή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια είναι να επεκτείνει την ανθρώπινη γνώση και να ωφελήσει την κοινωνία δια της έρευνας σε συνδυασμό με την εκπαίδευση. Ερευνούμε τα δυσκολότερα και τα πλέον θεμελιώδη προβλήματα στην έρευνα και την τεχνολογία σε μία κολεγιακή και διεπιστημονική ατμόσφαιρα, ενώ εκπαιδεύουμε εξέχοντες φοιτητές ώστε να καταστούν δημιουργικά μέλη της κοινωνίας.»

Το Καλτέκ είναι δηλωμένο ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και διοικείται από 46-μελές διοκητικό συμβούλιο πενταετούς θητείας, με μέλη ηλικίας κάτω των 72 ετών.[10][29] Το συμβούλιο αυτό εκλέγει έναν Πρόεδρο ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του ιδρύματος, έναν πρύτανη ως τον ανώτατο παράγοντα επί ακαδημαϊκών θεμάτων, 10 αντιπροέδρους και άλλα διοικητικά πρόσωπα.[29] Για τα αποθεματικά του Καλτέκ είναι υπεύθυνη ξεχωριστή μόνιμη επιτροπή διαχειριστών και οι αναλήψεις κεφαλαίων γίνονται με την ευθύνη ενός Γραφείου Επενδύσεων.

Το ίδρυμα είναι οργανωμένο στους παρακάτω 6 κύριους ακαδημαϊκούς τομείς:

  • Βιολογίας και Βιολογικής Μηχανικής
  • Χημείας και Χημικής Μηχανικής
  • Μηχανικών και Εφαρμοσμένης Επιστήμης
  • Γεωλογικών και Πλανητικών Επιστημών
  • Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
  • Φυσικής, Μαθηματικών και Αστρονομίας

Τα μέλη του διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού είναι υπεύθυνα για τον καθορισμό των κριτηρίων εισαγωγής φοιτητών, τα ακαδημαϊκά στάνταρ και τα προγράμματα μαθημάτων. Το Συμβούλιο διδασκόντων (Faculty Board) είναι το αντιπροσωπευτικό τους σώμα και αποτελείται από 18 εκλεγμένους αντιπροσώπους τους και από άλλους ανώτερους διοικητικούς υπαλλήλους. Από τους καθηγητές πλήρους απασχολήσεως απαιτείται να διδάσκουν μαθήματα, να διεξάγουν επιστημονική έρευνα, να συμβουλεύουν τους φοιτητές και να επιτελούν διοικητικά καθήκοντα, όπως το να υπηρετούν σε επτροπές.[30]

Το Jet Propulsion Laboratory (JPL) είναι ένα ερευνητικό και αναπτυξιακό κέντρο χρηματοδοτούμενο από κρατικά (ομοσπονδιακά) κονδύλια (FFRDC), που ανήκει στη NASA, αλλά λειτουργεί ως τομέας του Καλτέκ με ένα συμβόλαιο μεταξύ της NASA και του Καλτέκ. Το 2008 το JPL ξόδεψε πάνω από 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ απασχολούσε περισσότερους από 5 χιλιάδες εργαζόμενους[31]. Ο διευθυντής του JPL είναι ταυτοχρόνως και αντιπρόεδρος του Καλτέκ και λογοδοτεί στον Πρόεδρο του Ιδρύματος για τη διοίκησή του.[32]

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καλτέκ είναι ένα μικρό ερευνητικό πανεπιστήμιο με τετραετείς προπτυχιακές σπουδές και περισσότερους μεταπτυχιακούς από ό,τι προπτυχιακούς φοιτητές.[33] Ακολουθεί το σύστημα των τριμήνων: Το φθινοπωρινό τρίμηνο αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου και τελειώνει πριν τα Χριστούγεννα, το δεύτερο αρχίζει μετά την Πρωτοχρονιά και τελειώνει κατά τα μέσα Μαρτίου, ενώ το τρίτο τρίμηνο αρχίζει κατά τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου και τελειώνει στις αρχές Ιουνίου.[34]

Φήμη και κατατάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καλτέκ κατατάσσεται πρώτο παγκοσμίως από το 2011 από τους Times (Times Higher Education World University Rankings)[35] στις κατηγορίες «μηχανική και τεχνολογία» και «φυσικές επιστήμες».[36][37] Επιπλέον, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών σε εργασίες διδασκόντων (ανά διδάσκοντα) στη διεθνή βιβλιογραφία.[38]

Η Κατάταξη της Σαγκάης (Academic Ranking of World Universities, ARWU), που δίνει έμφαση στα βιβλιογραφικά δεδομένα και στην έρευνα, κατέταξε το Καλτέκ έβδομο στον κόσμο και έκτο στις ΗΠΑ για το 2014.[6]

Το U.S. News & World Report κατέταξε το Καλτέκ ως το δέκατο καλύτερο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ το 2016, με τα μεταπτυχιακά του προγράμματα στη χημεία και στις γεωεπιστήμες να κατατάσσονται πρώτα στις ΗΠΑ[39].

The Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ στο Assessment of Research Doctorate Programs το 2010 κατέταξε τα 23 από τα 24 μεταπτυχιακά προγράμματα του ιδρύματος στα 4 κορυφαία αντίστοιχα της χώρας.[40]

Το 2013 μία εργασία στο Quarterly Journal of Economics τοποθέτησε το Καλτέκ δεύτερο στις ΗΠΑ ως προς τη δεδηλωμένη προτίμηση των υποψήφιων φοιτητών.[41] Το δείγμα της μελέτης ήταν 3240 μαθητές που είχαν βαθμούς στο ανώτερο 10% των βαθμών μαθητών δημόσιων σχολείων και στο ανώτερο 20% των βαθμών μαθητών ιδιωτικών.

Ποσοστό εγγραφών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τις εγγραφές φθινοπώρου 2014 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια υποβλήθηκαν 6.524 αιτήσεις υποψήφιων φοιτητών, από τους οποίους έγιναν δεκτοί οι 529 (ποσοστό 8,1%).[42]

Δίδακτρα και οικονομική βοήθεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δίδακτρα για προπτυχιακές σπουδές για το ακαδημαϊκό έτος 2013–2014 ήταν 39.990 δολάρια και το συνολικό ετήσιο κόστος ανά φοιτητή εκτιμήθηκε σε 58.755 δολάρια[43] Το 2012–2013 το Καλτέκ έδωσε χρηματική ενίσχυση σε προπτυχιακούς φοιτητές ίση με 17,1 εκατομμύρια δολάρια με κριτήριο την οικονομική ανάγκη, 438 χιλιάδες δολάρια με κριτήριο τις επιδόσεις και 2,51 εκατομ. δολάρια σε υποστήριξη αυτοβοήθειας. Το μέσο «πακέτο» οικονομικής βοήθειας ανά δικαιούχο φοιτητή ήταν 38.756 δολάρια ανά έτος.

Προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερική στοά του Εργαστηρίου Αρμς

Το τετραετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών έχει ισχυρή σύνδεση με το μεταπτυχιακό[33]. Οι 6 τομείς του Καλτέκ προσφέρουν βασικό πτυχίο σε 24 διαφορετικές επιστήμες. Επιπλέον, το ίδρυμα προσφέρει διεπιστημονικά προγράμματα στην εφαρμοσμένη φυσική, στη βιοχημεία, στην εμβιομηχανική (bioengineering), στα υπολογιστικά και νευρωνικά συστήματα, στα συστήματα ελέγχου και δυναμικά συστήματα, στην περιβαλλοντολογία (environmental science and engineering), στη γεωβιολογία και αστροβιολογία, στη γεωχημεία, στην επιστήμη υπολογιστών και στην πλανητική αστρονομία. Οι δημοφιλέστερες επιλογές είναι τα τμήματα χημικών μηχανικών, επιστήμης υπολογιστών, ηλεκτρολόγων μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών και φυσικής[44].

Μέχρι το 2013 το ίδρυμα απαιτούσε από τους νέους φοιτητές να πάρουν έναν «πυρήνα» 30 μαθημάτων: 5 τρίμηνα μαθηματικών, 5 τρίμηνα φυσικής, 2 τρίμηνα χημείας, 1 βιολογίας, 1 μάθημα επιλογής για τους πρωτοετείς, 2 τρίμηνα εισαγωγικών εργαστηρίων, 2 τρίμηνα επιστημονικής συγγραφής και 12 μαθήματα επιστημών του ανθρώπου.[45] Το νέο πρόγραμμα «πυρήνα», σε ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, μειώνει τα μαθήματα φυσικής και μαθηματικών σε τρία έκαστο, αλλά οι περισσότερες επιλογές εξακολουθούν να απαιτούν από 5 τρίμηνα μαθηματικών και φυσικής.

Το μέσο μάθημα έχει 9 εκπαιδευτικές μονάδες (ΕΜ) και οι φοιτητές χρειάζεται κατά μέσο όρο να παίρνουν 40,5 ΕΜ ανά τρίμηνο προκειμένου να αποφοιτήσουν σε 4 έτη. Οι 36 ΕΜ είναι το ελάχιστο φορτίο για φοίτηση πλήρους απασχολήσεως, ενώ 48 ΕΜ θεωρούνται βαρύ πρόγραμμα και εγγραφές σε άνω των 54 ΕΜ ανά τρίμηνο απαιτούν την κατάθεση ειδικής αιτήσεως από τον φοιτητή.[46] Περί το 20% των φοιτητών του Καλτέκ παρακολουθούν μαθήματα για δύο majors (κύρια πτυχία).[47] Αυτό είναι δυνατό επειδή τα προγράμματα επιστημών του ανθρώπου (π.χ. κοινωνικές επιστήμες) έχουν σχεδιασθεί να γίνονται σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα σε θετική επιστήμη.

Οι πρωτοετείς φοιτητές εγγράφονται σε μαθήματα του 1ου τριμήνου με βάση τα αποτελέσματα κατατακτήριων εξετάσεων στα μαθηματικά, τη φυσική τη χημεία και τη συγγραφή. Σε όλα τα μαθήματα των πρώτων 2 τριμήνων δεν δίνονται βαθμοί, αλλά υπάρχει μόνο το πέρασμα ή η απόρριψη[46]. Η συνεργασία μεταξύ των φοιτητών ενθαρρύνεται και ο «κώδικας τιμής» επιτρέπει στους καθηγητές να αφήνουν τους φοιτητές να παίρνουν τα γραπτά των εξετάσεων και να τα τελειώνουν κατ' οίκον, καθώς και την ευελιξία των προθεσμιών για τις εργασίες.[48] Προσφέρονται επίσης κοινά προγράμματα με άλλα ΑΕΙ της ευρύτερης περιοχής, όπως το Art Center College of Design της Πασαντίνα και το Occidental College του Λος Άντζελες.

Μετά την αποφοίτησή τους, οι απόφοιτοι του Καλτέκ έχουν έναν από τους υψηλότερους διάμεσους πρώτους μισθούς μεταξύ των αποφοίτων άλλων κολεγίων και πανεπιστημίων (στοιχεία του 2012-2013), 67.400 δολάρια ετησίως, κατά την PayScale. Ο διάμεσος μισθός στο μέσο της σταδιοδρομίας τους ανέρχεται σε 120.700 δολάρια ετησίως[49].

Μεταπτυχιακές σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τήβεννος με διακριτικά διδάκτορα του Ινστιτούτου

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών δίνουν έμφαση στις σπουδές για διδακτορικό. Το Καλτέκ προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα για τους τίτλους σπουδών Master of Science, Engineer's Degree, διδακτορικό (Doctor of Philosophy), BS/MS και MD/PhD, με την πλειονότητα των φοιτητών στο πρόγραμμα του διδακτορικού[33] Ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών είναι στα προγράμματα χημείας, φυσικής βιολογίας, ηλεκτρολόγων μηχανικών και χημικών μηχανικών[44]. Οι υποψήφιοι για μεταπτυχιακές σπουδές πρέπει να δώσουν εξετάσεις GRE.[50]. Κοινό πρόγραμμα μεταξύ του Καλτέκ και της Ιατρικής Σχολής του UCLA δίνει τους τίτλους MD/PhD. Το πτυχίο της ιατρικής (MD) δίνεται από το UCLA και το PhD (διδακτορικό) από το Καλτέκ.[51]

Οι ερευνητικές υποδομές του Καλτέκ είναι στη διάθεση των μεταπτυχιακών φοιτητών, αλλά υπάρχουν δυνατότητες αυτοί να εργασθούν σε υποδομές άλλων πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, ακόμα και ιδιωτικών βιομηχανιών.[52] Ο λόγος μεταπτυχιακών φοιτητών προς καθηγητές είναι 4:1.[53]

Περί το 99% των υποψήφιων διδακτόρων έχουν πλήρη οικονομική υποστήριξη από το ίδρυμα.[54] Ο κώδικας τιμής ισχύει και για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, με το «Συμβούλιο Τιμής Μεταπτυχιακών» (Graduate Honor Council) να εξετάζει τις παραβιάσεις του.

Επιστημονική έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νέο Εργαστήριο Χημικών και Χημικών Μηχανικών Schlinger
Το Κέντρο Cahill για την Αστρονομία και την Αστροφυσική

Το Καλτέκ εκλέχθηκε μέλος της Ενώσεως Αμερικανικών Πανεπιστημίων το 1934 και παραμένει ένα πανεπιστήμιο με «πολύ υψηλή» ερευνητική δραστηριότητα, ιδίως στις φυσικές και στις πολυτεχνικές επιστήμες (STEM).[1][33] Το ίδρυμα δαπανά για την έρευνα 270 εκατομμύρια δολάρια ετησίως (εκτός από τη χρηματοδότηση της NASA για το JPL), ερχόμενο 66ο μεταξύ όλων των αμερικανικών πανεπιστημίων και 17ο ανάμεσα στα ιδιωτικά ΑΕΙ χωρίς ιατρική σχολή για το 2008.[55][56] Από την άλλη πλευρά, το Καλτέκ δέχθηκε 144 εκατομμύρια δολάρια από κρατική χρηματοδότηση για τις φυσικές επιστήμες, 40,8 εκατομμύρια για τις βιολογικές επιστήμες, 33,5 εκατομ. για τις πολυτεχνικές ειδικότητες, 14,4 εκατομ. για τις επιστήμες περιβάλλοντος, 7,16 εκατομ. για την πληροφορική και 1,97 εκατομμύριο δολάρια για τις μαθηματικές επιστήμες το 2008.[57]

Η ενεργός χρηματοδότηση του Καλτέκ από τη διεύθυνση Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (National Science Foundation) ανήλθε το 2011 στα 343 εκατομμύρια δολάρια, η υψηλότερη για οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ[58].

Εκτός της διοικήσεως του JPL, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια λειτουργεί και το Αστεροσκοπείο του Πάλομαρ στην Κομητεία του Σαν Ντιέγκο, το Ραδιοαστεροσκοπείο της Όουενς Βάλεϋ το Υποχιλιοστομετρικό Αστεροσκοπείο του Καλτέκ και το Αστεροσκοπείο Κεκ στη Χαβάη, το LIGO στη Λουιζιάνα και στην Ουάσινγκτον (πολιτεία), καθώς και το Θαλάσσιο Εργαστήριο Kerckhoff στην Κορόνα ντελ Μαρ.[30] Επίσης, στα πλαίσιά του ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Διαστημικών Σπουδών Κεκ το 2008. Τέλος, στο κάμπους του Καλτέκ στεγάζεται το Κέντρο Αναλύσεων και Επεξεργασίας Υπερύθρου με το Spitzer Science Center (SSC), το κέντρο για την ανάλυση των δεδομένων που στέλνει από το διάστημα το Διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ.

Ακόμα και οι προπτυχιακοί φοιτητές του Καλτέκ ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στην επιστημονική έρευνα. Περί το 80% των φοιτητών που εισάχθηκαν το 2006 πραγματοποίησαν κάποια έρευνα μέσα από το ετήσιο πρόγραμμα Θερινών Προπτυχιακών Ερευνητικών Υποτροφιών (SURF) τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών τους[59]. Οι φοιτητές γράφουν και υποβάλλουν στο SURF προτάσεις για ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με καθηγητές. Το πρόγραμμα αυτό είναι ανοικτό και σε προπτυχιακούς φοιτητές άλλων ΑΕΙ.

Η αδειοδότηση και η μεταφορά τεχνολογίας στον εμπορικό τομέα ελέγχεται από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (OTT). Το OTT προστατεύει και διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα που αποκτούν καθηγητές, ερευνητές, οι τεχνολόγοι του JPL, ακόμα και φοιτητές. Το Καλτέκ μετρά περισσότερες ευρεσιτεχνίες ανά διδάσκοντα από οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό πανεπιστήμιο.[60] Στο διάστημα από το 1969 μέχρι το 2008, 1.891 διπλώματα ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκαν σε ερευνητές του Καλτέκ.[61]

Φοιτητική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στέγαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπολεμικά ανεγέρθηκαν 4 κοιτώνες για τους φοιτητές: Το Blacker House, το Dabney House, το Fleming House και το Ricketts House. Κατά τη δεκαετία του 1960 προστέθηκαν οι τρεις «βόρειοι» κοιτώνες: Το Lloyd House, το Page House και το Ruddock House. Τέλος, κατά τη δεκαετία του 1990 ανεγέρθηκε το Avery House. Οι 4 προπολεμικοί κοιτώνες έκλεισαν για ανακαίνιση το 2005 και ξανάνοιξαν το 2006. Το σύνολο των πρωτοετών φοιτητών διαμένει στους κοιτώνες και το 95% των πρπτυχιακών παραμένει συνδεδεμένο με έναν κοιτώνα[62].

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καλτέκ διατηρεί αθλητικές ομάδες στο μπέιζμπολ, στην καλαθοσφαίριση ανδρών και γυναικών, στον ανώμαλο δρόμο, στην ξιφασκία, στο ποδόσφαιρο ανδρών, στην κολύμβηση και στις καταδύσεις, στην αντισφαίριση ανδρών και γυναικών, στον στίβο, στην πετοσφαίριση γυναικών και στην υδατοσφαίριση ανδρών και γυναικών[63] Η μασκότ του Καλτέκ είναι ο κάστορας, ως φόρος τιμής στον μηχανικό της φύσεως[64]. Εκτός από την ξιφασκία, όλες οι άλλες ομάδες αγωνίζονται στον σύνδεσμο πανεπιστημιακών πρωταθλημάτων της Νότιας Καλιφόρνια (Southern California Intercollegiate Athletic Conference), τον οποίο το Καλτέκ συνίδρυσε το 1915.[65] Η ομάδα της ξιφασκίας[66] αγωνίζεται στο NCAA (Division I).

Οι ομάδες της καλαθοσφαιρίσεως είναι παραδοσιακά αδύναμες: Στις 6 Ιανουαρίου 2007 η ανδρική ομάδα έσπασε μία σειρά από 207 συνεχείς ήττες, νικώντας το Κολέγιο Μπαρντ με 81–52. Αυτή ήταν η πρώτη τους νίκη στην Γ΄ Κατηγορία από το 1996.[67] Επίσης, στις 13 Ιανουαρίου 2007, η ομάδα των γυναικών έσπασε μία σειρά από 50 συνεχείς ήττες, νικώντας το Κολέγιο Pomona–Pitzer με 55–53. Στον πάγκο τους, ως επίτιμος προπονητής εκείνη τη βραδιά, ήταν ο δρ. Ρόμπερτ Γκραμπς, τιμημένος με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας του 2005.[68]

Παρόμοια, στις 2 Φεβρουαρίου 2013 η ομάδα μπέιζμπολ του Καλτέκ έσπασε μία σειρά από 228 συνεχείς ήττες, σημειώνοντας την πρώτη της νίκη μετά από σχεδόν 10 χρόνια[69]

Μέχρι το 1976 το ίδρυμα είχε και ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου, που είχε ως μερική έδρα της το Ρόουζ Μπόουλ, το 11ο μεγαλύτερο στάδιο των ΗΠΑ ή, όπως έλεγαν οι φοιτητές του Καλτέκ, «με τον μεγαλύτερο αριθμό άδειων θέσεων στη χώρα».

Υπάρχει επίσης ομάδα στη γυναικεία επιτραπέζια αντισφαίριση, αλλά σε μορφή συλλόγου, που αγωνίσθηκε στο εθνικό πρωτάθλημα τα έτη 2007, 2008 και 2009.

Τέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μικτή ορχήστρα των Καλτέκ/Κολεγίου Occidental είναι μία πλήρης ορχήστρα 70 οργάνων, με μέλη φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό του Καλτέκ και του Occidental. Δίνει τρία ζεύγη συναυλιών ετησίως, μοιρασμένες στα δύο ιδρύματα. Υπάρχουν επίσης δύο ορχήστρες τζαζ στο Καλτέκ. Για τη φωνητική μουσική, το Καλτέκ έχει μία μικτή χορωδία μικρών συνθέσεων και μία ομάδα Τραγουδιστών Δωματίου.[70]

Φοιτητικές παραδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Beckman Auditorium

Ετήσια γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε Χαλοουίν ο κοιτώνας Dabney House διεξάγει το διαβόητο «Πείραμα της κολοκύθας του Μίλικαν», που ρίχνεται από την κορυφή της Βιβλιοθήκης Μίλικαν, του υψηλότερου κτίσματος στην πανεπιστημιόπολη. Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε κάποιος ισχυρίστηκε ότι ο θρυμματισμός μιας κολοκύθας που έχει καταψυχθεί σε υγρό άζωτο ρίχνεται από αρκετά μεγάλο ύψος θα παρήγαγε σπινθήρες τριβοφωταύγειας. Αυτό το ετήσιο γεγονός λοιπόν ελκύει πολλούς παρατηρητές που προσπαθούν να διακρίνουν τον ή τους σπινθήρες. Η επωνυμία του πειράματος στην αγγλική βεβαίως είναι μία έμμεση αναφορά στο διάσημο πείραμα σταγόνων λαδιού του Μίλικαν, δια του οποίου μετρήθηκε το στοιχειώδες ηλεκτρικό φορτίο e («Millikan oil-drop experiment» έναντι «Millikan pumpkin-drop experiment»).

Κατά την «Ημέρα της Κοπάνας» (Ditch Day) οι τελειόφοιτοι εγκαταλείπουν τη σχολή, αφήνοντας πίσω τους περίτεχνα σχεδιασμένες παγίδες στις πόρτες των δωματίων τους ώστε να αποτρέψουν τους νεότερους φοιτητές να μπουν. Με την πάροδο των ετών αυτό εξελίχθηκε τόσο, ώστε πολλοί τελειόφοιτοι σχεδιάζουν επί μήνες μηχανικά, ηλεκτρικά και... λογισμικά εμπόδια για να μπερδέψουν τους νεότερους. Συνήθως μία ομάδα τελειοφοίτων κατασκευάζει ένα σύνολο προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν από 4-5 «νέους». το διδακτικό προσωπικό έχει προσαρμοσθεί και αυτό στο έθιμο και πλέον αναβάλλει όλα τα μαθήματα εκείνης της μέρας, έτσι ώστε οι φοιτητές να μπορέσουν να συμμετάσχουν.

Μία ακόμα παράδοση είναι το παίξιμο του «Καλπασμού των Βαλκυριών» από την ομώνυμη όπερα του Βάγκνερ στις 7 κάθε πρωί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των τελικών εξετάσεων, με τα ισχυρότερα διαθέσιμα ηχεία. Το παίξιμο αυτού του κομματιού απαγορεύεται οποτεδήποτε άλλοτε στην πανεπιστημιόπολη (εκτός αν κάποιος ακούει ολόκληρη την όπερα). Και αυτή είναι αρκετά ισχυρή παράδοση, ώστε η μουσική αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής Απόλλων 17 στη Σελήνη για να ξυπνήσει τον αστροναύτη Χάρισον Σμιτ, πτυχιούχου γεωλογίας του Καλτέκ.

Φάρσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κανόνι του Fleming House

Οι φοιτητές του Καλτέκ είναι γνωστοί για τις πολλές φάρσες τους (γνωστές συντομογραφικά ως «RFs»)[71].

Οι δύο γνωστότερες στην πρόσφατη ιστορία είναι η αλλαγή της Επιγραφής του Hollywood στον λόφο έτσι ώστε να διαβάζεται «Caltech», καλύπτοντας με ευφυή τρόπο ορισμένα μέρη των γραμμάτων της, και η αλλαγή του πίνακα του σκορ στον πρωτοχρονιάτικο ποδοσφαιρικό αγώνα του Ρόουζ Μπόουλ του 1984 ώστε να γράφει «Καλτέκ 38 - MIT 9». Αλλά η γνωστότερη όλων των εποχών έγινε στον αντίστοιχο αγώνα του 1961, οπότε φοιτητές του Καλτέκ άλλαξαν τις κάρτες που ύψωναν οι θεατές ώστε να σχηματίζουν τη λέξη «Caltech» και άλλα «μη σκοπούμενα» μηνύματα.

Οι φάρσες του Καλτέκ έχουν καταγραφεί σε τρία βιβλία με γενικό τίτλο Legends of Caltech, με τον τελευταίο τόμο, σε επιμέλεια των αποφοίτων Autumn Looijen και Mason A. Porter, να κυκλοφορεί το 2007.

Αντιπαλότητα με το MIT[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005 μία ομάδα φοιτητών του Καλτέκ έκανε μία σειρά απο φάρσες κατά το Σαββατοκύριακο γνωριμίας των νέων φοιτητών του MIT με το κάμπους: Π.χ. κάλυψαν τη λέξη «Μασαχουσέτης» στην επιγραφή «Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης» στο κεντρικό κτίριο με ένα μπάνερ ώστε να διαβάζεται: «αυτό το άλλο Τεχνολογικό Ινστιτούτο». Μία ομάδα του MIT απάντησε αλλοιώνοντας το μπάνερ ώστε να διαβάζεται «Το μόνο Τεχνολογικό Ινστιτούτο». Επίσης, οι φοιτητές του Καλτέκ μοίρασαν T-shirts στους νέους πρωτοετείς του MIT που έγραφαν «MIT» στην μπροστινή πλευρά και «... επειδή δεν μπορούν να πάνε όλοι στο Καλτέκ» στην πίσω πλευρά τους.

Το MIT ανταπέδωσε τον Απρίλιο του 2006, όταν φοιτητές υποδυόμενοι εργάτες εταιρείας μετακομίσεων έκλεψαν το ηλικίας 130 ετών και βάρους 1700 κιλων κανόνι του Fleming House, και το μετέφεραν στη δική τους πανεπιστημιόπολη, πάνω από 5000 χιλιόμετρα μακριά, για το Σαββατοκύριακο γνωριμίας του 2006. Τριάντα μέλη του κοιτώνα Fleming House ταξίδεψαν στο MIT και πήραν το κανόνι τους λίγες ημέρες αργότερα.

Ακόμα πιο προσβλητικά, τον Δεκέμβριο του 2009 φοιτητές του Καλτέκ διέδωσαν ότι το MIT είχε πωληθεί στο Καλτέκ και θα γινόταν το «Ανατολικό Κάμπους» του. Μία επιγραφή «επωλήθη» κρεμάστηκε μπροστά από τη θόλο του MIT και ένα μπάνερ που έγραφε «Καλώς ήλθατε στο Caltech East: Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου», πάνω από την είσοδο της Λεωφ. Μασαχουσέτης. Εφημερίδες και T-shirts με ανάλογα μηνύματα διανεμήθηκαν και κολλήθηκαν επιγραφές στις πόρτες στον «άπειρο διάδρομο» σε συμφωνία με την «αλλαγή προγράμματος»[72][73].

Τον Απρίλιο του 2014, πάλι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου γνωριμίας του MIT, ομάδα φοιτητών του Καλτέκ μοίρασαν κούπες με το σήμα του MIT μπροστά και τη φράση «το Τεχνολογικό Ινστιτούτο» πίσω. Αλλά όταν ζεσταίνονταν, οι κούπες γίνονταν πορτοκαλί, εμφάνιζαν ένα φοινικόδεντρο και την επιγραφή «Καλτέκ, το πιο καυτό Τεχνολογικό Ινστιτούτο». Οι ίδιες κούπες συνεχίζουν να πωλούνται από το κατάστημα στο κάμπους του Καλτέκ[74].

Κώδικας τιμής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΚΩΔΙΞ ΤΙΜΗΣ

Ουδέν μέλος της κοινότητος του Καλτέκ θα εκμεταλλευθεί κατά άδικο τρόπο οιοδήποτε άλλο μέλος της κοινότητος.

Η ζωή στην κοινότητα του Καλτέκ κυβερνάται από τον ακαδημαϊκό «κώδικα τιμής» (honor code), που αναφέρει ότι κανένα μέλος της κοινότητας δεν θα εκμεταλλευθεί κατά άδικο τρόπο οποιοδήποτε άλλο μέλος της κοινότητας. Ο κώδικας επιβάλλεται από ένα Συμβούλιο Ελέγχου (Board of Control) αποτελούμενο από προπτυχιακούς φοιτητές[75] και από ένα παρόμοιο σώμα στο μεταπτυχιακό επίπεδο, το «Μεταπτυχιακό Συμβούλιιο Τιμής (Graduate Honor Council)[76].

Ο κώδικας τιμής αποσκοπεί στην προαγωγή μιας ατμόσφαιρας αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. που επιτρέπει στους φοιτητές του ιδρύματος να απολαμβάνουν κάποια προνόμια. Για παράδειγμα, επιτρέπει στους καθηγητές να αφήνουν τους φοιτητές να παίρνουν τα γραπτά των περισσότερων εξετάσεων και να τα τελειώνουν κατ' οίκον.

Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η μοναδική εξαίρεση στον κώδικα αφορούσε την πολιτική για τη σεξουαλική παρενόχληση. Σήμερα όμως υπάρχουν πάμπολλες εξαιρέσεις, με τη μορφή νέων πολιτικών του ιδρύματος, όπως για την ασφάλεια πυρκαγιάς και για την κατανάλωση αλκοόλ. Παρουσιάζονται όλες στο «Εγχειρίδιο Συστήματος Τιμής» (Honor System Handbook) που διανέμεται στους νέους φοιτητές και διδάσκοντες.

Εξέχουσες προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 2015 το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια μετρούσε 34 βραβευμένες με Νόμπελ προσωπικότητες που συνδέονται με το ίδρυμα με κάποιο τρόπο. Συγκεκριμένα, 20 αποφοίτους, 14 μη αποφοίτους του καθηγητές και 4 καθηγητές του που υπήρξαν επίσης και απόφοιτοί του (οι Καρλ Ντέιβιντ Άντερσον, Λάινους Πόλινγκ, Γουίλιαμ Α. Φόουλερ και Έντουαρντ Μπατς Λιούις). Το σύνολο των Νόμπελ είναι 35, καθώς ο Πόλινγκ τιμήθηκε τόσο με το Νόμπελ Χημείας, οσο και με το Νόμπελ Ειρήνης. Εξάλλου, 58 καθηγητές ή απόφοιτοι του Καλτέκ έχουν τιμηθεί με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστήμης των ΗΠΑ και 13 με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας Μόνο ένας απόφοιτος μέχρι στιγμής, ο Στανισλάβ Σμιρνόφ, έχει κερδίσει το Μετάλλιο Φιλντς (το «Νόμπελ των μαθηματικών»), το 2010. Υπάρχουν όμως και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες και κάτοχοι Νόμπελ, που διετέλεσαν μεταδιδάκτορες ερευνητές ή επισκέπτες καθηγητές στο Καλτέκ. Ανάμεσα στους ερευνητές ήταν και οι Μπάρμπαρα Μακκλίντοκ, Τζέιμς Γουάτσον, Σέλντον Γκλάσοου και Τζων Γκέρντον, ενώ επισκέπτες καθηγητές υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Άλμπερτ Αϊνστάιν, Στήβεν Χώκινγκ και Έντουαρντ Γουίτεν.

Καθηγητές και ερευνητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Βιολογικών Επιστημών Broad

Ο γνωστότερος ίσως φυσικός που δίδαξε ως μόνιμος καθηγητής στο Καλτέκ υπήρξε ο Ρίτσαρντ Φίλλιπς Φάινμαν, που έγινε διάσημος για την προαγωγή της φυσικής. Ο Μάρεϋ Γκελ-Μαν (Νόμπελ Φυσικής 1969) εισήγαγε την ταξινόμηση των αδρονίων και προέβλεψε την ύπαρξη των κουάρκ. Ο επί μακρόν πρόεδρος του ιδρύματος Ρόμπερτ Άντριους Μίλικαν υπήρξε ο πρώτος που υπολόγισε το φορτίο του ηλεκτρονίου με το γνωστό πείραμα των σταγονιδίων λαδιού, ενώ ο Ρίτσαρντ Τόλμαν έγινε γνωστός για τη συνεισφορά του στην κοσμολογία και τη στατιστική μηχανική. Σύγχρονοι καθηγητές στο ίδρυμα είναι ο κάτοχος Νόμπελ Φυσικής (2004) Χιου Ντέιβιντ Πόλιτζερ και ο αστροφυσικός και συγγραφέας Κιπ Θορν. Ο Λάινους Πόλινγκ, πρωτοπόρος στην κβαντική χημεία και στη μοριακή βιολογία ανεκάλυψε τη φύση του χημικού δεσμού το 1939. Ο σεισμολόγος Τσαρλς Ρίχτερ, που ήταν και απόφοιτος του Καλτέκ, επινόησε την κλίμακα μεγέθους των σεισμών που φέρει το όνομά του. Ο εκ των ιδρυτών του τμήματος Γεωχημείας του ιδρύματος Κλαιρ Πάτερσον υπήρξε ο πρώτος που προσδιόρισε με ακρίβεια την ηλικία της Γης, μετρώντας τον λόγο μολύβδου προς ουράνιο στους μετεωρίτες. Στη μηχανική, ο Τέοντορ φον Κάρμαν συνεισέφερε σημαντικά στην αεροδυναμική, ιδίως στον χαρακτηρισμό της υπερηχητικής ροής αέρα. Πιο πρόσφατα, ο πλανητικός αστρονόμος Μάικλ Ε. Μπράουν ανεκάλυψε πολλά υπερποσειδώνια αντικείμενα, ιδίως τον νάνο πλανήτη `Εριδα, που επέφερε την τροποποίηση του ορισμού του πλανήτη.

Οι βιολόγοι Ντέιβιντ Μπάλτιμορ και `Αλις Χουάνγκ έχουν διατελέσει πρόεδροι της Αμερικανικής Ενώσεως για την Πρόοδο της Επιστήμης.[77]

Το ένα τρίτο των καθηγητών είναι μέλη είτε της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, είτε της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών, είτε εταίροι της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο αντίστοιχο ποσοστό για οποιοδήποτε σώμα καθηγητών στις ΗΠΑ, με την εξαίρεση του μεταπτυχιακού Πανεπιστημίου Ροκφέλερ.[78]

Απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροφωτογραφία του Καλτέκ στην Πασαντίνα (Καλιφόρνια)

Υπάρχουν σήμερα περίπου 22.930 απόφοιτοι του Καλτέκ εν ζωή σε όλο τον κόσμο.[79]

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας Έντουιν Μ. ΜακΜίλαν (απεφοίτησε το 1928) συνέθεσε το πρώτο υπερουράνιο στοιχείο της ύλης, ο Τζέιμις Ρέινγουότερ (αποφοίτηση 1939, Νόμπελ 1975) ερεύνησε τα μη σφαιρικά σχήματα των ατομικών πυρήνων, ενώ ο Ντάγκλας Οσερόφ (αποφ. 1967, Νόμπελ 1996) μελέτησε την υπερρευστή φύση του ηλίου-3. Ο Ντόναλντ Κνουθ (διδακτορικό το 1963), ο «πατέρας» της αναλύσεως των αλγορίθμων και συγγραφέας του σημαντικού πολύτομου έργου «Η Τέχνη του Προγραμματισμού Υπολογιστών», δημιούργησε το σύστημα TeX για την απόδοση όλων των συμβόλων σε κείμενα γραμμένα σε υπολογιστή, που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ο Ινδός μαθηματικός Ναρέντρα Καρμαρκάρ είναι γνωστός για τη «μεθοδο του εσωτερικού σημείου» (interior point method), έναν πολυωνυμικό αλγόριθμο γραμμικού προγραμματισμού που είναι γνωστός και ως «αλγόριθμος του Καρμαρκάρ». Ο Έλληνας μαθηματικός Αθανάσιος Φωκάς είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Αμερικανός γεωφυσικός Μάριους Βασιλείου έχει διδακτορικό στην επιστήμη υπολογιστών από το Καλτέκ.

Κάποιοι άλλοι απόφοιτοι του Καλτέκ έφθασαν πραγματικά ψηλά: Ο Γκόρντον Φούλερτον (απόφοιτος του 1957, «μάστερ» το 1958) κυβέρνησε την τρίτη αποστολή Διαστημικού Λεωφορείου. Ο αστροναύτης και μετέπειτα γερουσιαστής Χάρισον Σμιτ (απόφ. 1957) είναι μέχρι σήμερα ο μοναδικός γεωλόγος που περπάτησε ποτέ στην επιφάνεια της Σελήνης ή οποιουδήποτε άλλου ουράνιου σώματος.[80] Ο αστρονόμος και γεωλόγος Γιουτζήν Σουμέικερ (απόφ. 1947, MS 1948), γνωστός από την ανακάλυψη του κομήτη Σουμέηκερ-Λέβυ 9 (που έπεσε πάνω στον πλανήτη Δία), υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία του οποίου η (αποτεφρωμένη) σορός στάλθηκε στη Σελήνη (31 Ιουλίου 1999).

Προπτυχιακώς φοιτήσαντες στο Καλτέκ ίδρυσαν, μόνοι τους ή με συνεταίρους, αρκετές εταιρείες, όπως η Compaq[81] και η MathWorks (δημιουργός του MATLAB)[82], ενώ πρώην μεταπτυχιακοί φοιτητές ίδρυσαν εταιρείες όπως η Intel[83], η TRW[84] και ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός Exploratorium[85]

Ο Άρνολντ Μπέκμαν (PhD 1928) εφεύρε το πεχάμετρο και το εκμεταλλεύθηκε εμπορικά με την ίδρυση της «Beckman Instruments». Η επιτυχία της εταιρείας αυτής του έδωσε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον Γουίλιαμ Σόκλεϋ (απόφοιτο του Καλτέκ το 1932), που είχε συμμετάσχει στην ανακάλυψη του τρανζίστορ και ήθελε να την εκμεταλλευθεί εμπορικά.[86] Ο Σόκλεϋ εργαζόταν προηγουμένως στα Εργαστήρια Bell, των οποίων ο πρώτος πρόεδρος, ο Frank Jewett, ήταν επίσης απόφοιτος του Καλτέκ, τότε ακόμα (1898) «Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Θρουπ». Η απόφαση του Σόκλεϋ να χρησιμοποιήσει το πυρίτιο (αντί του γερμανίου) ως υλικό των ημιαγωγών συνετέλεσε στην ονομασία «Σίλικον Βάλεϊ» (= «Κοιλάδα του πυριτίου») στην Καλιφόρνια[87].

Απόφοιτοι του Καλτέκ ανέλαβαν επίσης δημόσια αξιώματα. Ο Τζέιμς Φλέτσερ (διδακτορικό 1948) έγινε ο 4ος και ο 7ος διοικητής της NASA, ο Ερνταλ Ινονού (διδακτορικό 1951) έγινε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας το 1993 (ήταν αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως από το 1991 ως το 1993), ενώ ο Μοσέ Αρένς διετέλεσε υπουργός Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών του Ισραήλ.

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζέιμς Α. Μπράουν Σέρερ (προεδρία 1908–1920, ο τελευταίος πρόεδρος του Κολεγίου Τεχνολογίας Θρουπ πριν τη μετονομασία του)
  • Ρόμπερτ Άντριους Μίλικαν (1921–1945), πειραματικός φυσικός (Νόμπελ 1923)
  • Λη Α. Ντουμπρίτζ (Lee A. DuBridge) (1946–1969), πειραματικός φυσικός
  • Χάρολντ Μπράουν (1969–1977), φυσικός, μετέπειτα Υπουργός Εθνικής Αμύνης των ΗΠΑ
  • Ρόμπερτ Κρίστυ (1977–1978), αστροφυσικός (προσωρινός πρόεδρος)
  • Μάρβιν Λ. Γκολντμπέργκερ (1978–1987), θεωρητικός φυσικός
  • Τόμας Ε. Έβερχαρτ (Thomas Eugene Everhart) (1987–1997), πειραματικός φυσικός
  • Ντέιβιντ Μπάλτιμορ (1997–2006), μοριακός βιολόγος (Νόμπελ 1975)
  • Ζαν-Λου Σαμώ (Jean-Lou Chameau) (2006–2013), πολιτικός μηχανικός
  • Τόμας Φ. Ρόζενμπάουμ (Thomas Felix Rosenbaum) (2014-), φυσικός της συμπυκνωμένης ύλης

Στον λαϊκό πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καλτέκ έχει εμφανισθεί σε πολλά δημοφιλή έργα (βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες κ.ά.). Καθώς συμβαίνει και με το MIT, η αναφορά στο Καλτέκ χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει το υψηλό επίπεδο ευφυΐας ή το τεχνικό υπόβαθρο ενός προσώπου. Π.χ. στο μυθιστόρημα Επαφή του Καρλ Σέιγκαν, η ηρωίδα Έλινορ Άρογουεϊ έχει διδακτορικό στη ραδιοαστρονομία από εκεί. Στην τηλεόραση, βασικοί ήρωες της κωμικής σειράς The Big Bang Theory εργάζονται στο Καλτέκ. Στον κινηματογράφο, το «Πασίφικ Τεκ» των ταινιών Ο πόλεμος των κόσμων[89] και Real Genius είναι εμπνευσμένο από το Καλτέκ.

Εκτός από τη μυθοπλασία, δύο ντοκιμαντέρ του 2007 εξετάζουν πλευρές του ιδρύματος: το Curious τους ερευνητές του[90][91] και το Quantum Hoops την ομάδα της καλαθοσφαιρίσεως.

Εξαιτίας της τοποθεσίας του κοντά στο Χόλιγουντ, το Καλτέκ φιλοξένησε και φιλοξενεί συχνά στην πανεπιστημιόπολή του σκηνές ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Member Institutions». American Association of Universities. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2010. 
  2. «Early History». NASA Jet Propulsion Laboratory. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2010. 
  3. 3,0 3,1 «Caltech Overview 2010–2011» (PDF). Caltech Office of Marketing and Communications. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2011. 
  4. Fitzpatrick, Laura (8 Σεπτεμβρίου 2008). «The Biggest Pranks in Geek History». Time. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-06-07. https://web.archive.org/web/20100607123415/http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1839579_1839578_1839524,00.html. Ανακτήθηκε στις 2016-06-25. 
  5. «Times Higher Education World University Rankings». Times Higher Education. 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2015. 
  6. 6,0 6,1 «Academic Ranking of World Universities 2014». ShanghaiRanking Consultancy. 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2016. 
  7. «World University Rankings 2015-2016: results announced». ShanghaiRanking Consultancy. 
  8. «Baccalaureate Origins of Earned Doctoral Degrees (2003-2012)» (PDF). 1 Ιουλίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2016. 
  9. Thomas, Grace Powers (1898). Where to educate, 1898-1899. A guide to the best private schools, higher institutions of learning, etc., in the United States. Boston: Brown and Company. σελ. 15. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  10. 10,0 10,1 «Articles of Incorporation». Board of Trustees, California Institute of Technology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2010. 
  11. Goodstein, Judith R. (1991). «Preamble to a Technical School». Millikan's School: A History of the California Institute of Technology. Νέα Υόρκη York: W.W. Norton & Company. σελίδες 51–63. ISBN 0-393-03017-2. 
  12. Starr, Kevin (1997). «Unto the Stars Themselves, Astronomy and the Pasadena Perspective». The Dream Endures: California Enters the 1940s. Oxford: Oxford University Press. σελίδες 74–77. ISBN 0-19-515797-4. 
  13. 13,0 13,1 Goodstein, Judith R. (1991). «The Birth of Caltech». Millikan's School: A History of the California Institute of Technology. Νέα Υόρκη: W.W. Norton & Company. σελίδες 64–75. ISBN 0-393-03017-2. 
  14. Goodstein, Judith R. (1991). «The Birth of Caltech». Millikan's School: A History of the California Institute of Technology. Νέα Υόρκη: W.W. Norton & Company. σελίδες 71–75. ISBN 0-393-03017-2. 
  15. «History of Caltech». Nobelprize.org. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2010. 
  16. «Fast Facts about Caltech History». The Caltech Archives. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2011. 
  17. «Oral History – Allen J. Acosta» (PDF). Pasadena, California: California Institute of Technology. Απρίλιος–Μάιος 1994. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2011. 
  18. «U.S. Naval Activities World War II by State». Patrick Clancey. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2012. 
  19. «The 200-inch Hale Telescope». Caltech Astronomy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2010. 
  20. Gordon, Larry (6 Αυγούστου 2007). «Caltech chemistry improves». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/2007/aug/06/local/me-caltech6. Ανακτήθηκε στις August 12, 2010. 
  21. «Collected Papers of Albert Einstein». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2011. 
  22. «Campaign Summary» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 17 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2011. 
  23. «Joint Center for Artificial Photosynthesis». Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2011. 
  24. «Chameau to step down as president». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2013. 
  25. «Quantum leap: Caltech facility combines astronomy, astrophysics». AllBusiness. 26 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2010. 
  26. «Walter and Leonore Annenberg Center for Information Science and Technology». Caltech. 10 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2010. 
  27. «Caltech Cuts the Ribbon on Schlinger Laboratory». Caltech. 9 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2010. 
  28. «Perpetual Energy Systems Activates 1.1 MW Solar Energy System at California Institute of Technology». Business Wire. 21 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2010. 
  29. 29,0 29,1 «Bylaws». Board of Trustees, California Institute of Technology. 12 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2010. 
  30. 30,0 30,1 «Faculty Handbook». California Institute of Technology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2010. 
  31. «2008 Annual Report» (PDF). Jet Propulsion Laboratory. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2010. 
  32. «Officers of the Corporation Trustees». Board of Trustees, California Institute of Technology. 12 Ιουνίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2010. 
  33. 33,0 33,1 33,2 33,3 «Carnegie Classifications – California Institute of Technology». Carnegie Foundation for the Advancement of Teaching. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2010. 
  34. «Caltech Today Calendary». California Institute of Technology. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2010. 
  35. «Times Higher Education World University Rankings». Times Higher Education. 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2012. 
  36. «Times Higher Education World University Rankings – Top 50 Engineering and Technology Universities». Times Higher Education. 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2012. 
  37. «Times Higher Education World University Rankings – Top 50 Physical Sciences Universities». Times Higher Education. 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2012. 
  38. «QS World University Rankings 2010 – Citations per Faculty». QS World Universities. 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010. 
  39. «U.S. News Best Colleges Rankings». U.S. News & World Report. 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2016. 
  40. «Caltech NAS Rankings». Caltech Graduate Studies Office. 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2010. 
  41. Avery, Christopher (2013). «A Revealed Preference Rankings of U.S. Colleges and Universities». The Quarterly Journal of Economics (Oxford University Press) 128 (1): 425–467. doi:10.1093/qje/qjs043. http://qje.oxfordjournals.org/content/128/1/425.full.pdf+html. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2013. 
  42. Anderson, Nick (3 Απριλίου 2014). «College admission rates for Class of 2018: an imperfect but closely watched metric». WashingtonPost. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2014. 
  43. «Caltech Undergraduate Admissions: Costs». California Institute of Technology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2013. 
  44. 44,0 44,1 «Office of the Registrar Newsletter». Caltech Office of the Registrar. 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2010. 
  45. «Caltech Undergraduate Admissions: Core Curriculum». California Institute of Technology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2010. 
  46. 46,0 46,1 Hall, John D.· Green, Barbara C. (Οκτώβριος 2009). «Information for Freshman Advisors, 2009–2010» (PDF). California Institute of Technology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2010. 
  47. «Caltech Undergraduate Admissions: FAQ». California Institute of Technology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2010. 
  48. «Caltech Undergraduate Admissions: Honor Code». California Institute of Technology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2010. 
  49. «Top US Colleges – Graduate Salary Statistics». PayScale. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2013. 
  50. «Application Instructions – Required Tests» (PDF). Caltech. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 11 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2010. 
  51. «UCLA Caltech Medical Science Training Program». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2016. 
  52. «Research Facilities». Caltech. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2010. 
  53. «Faculty». Caltech. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2010. 
  54. «Financial Support». Caltech. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2010. 
  55. «R&D expenditures at universities and colleges, ranked by FY 2008 R&D expenditures: FY 2001–08» (PDF). National Science Foundation. Απρίλιος 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2010. 
  56. «R&D expenditures at all universities and colleges without a medical school, ranked by all R&D expenditures, by source of funds: FY 2008» (PDF). National Science Foundation. Απρίλιος 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2010. 
  57. «Federally financed R&D expenditures at universities and colleges reporting federal agency detail, ranked by all federal R&D expenditures, by science and engineering field: FY 2008» (PDF). National Science Foundation. Απρίλιος 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2010. 
  58. «Mathematical & Physical Sciences (MPS) Active Awards». National Science Foundation. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2011. 
  59. «SURF Annual Report 2010» (PDF). Caltech. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2011. 
  60. «Home - www.innovation.caltech.edu». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2015. 
  61. «U.S. Colleges and Universities- Utility Patent Grants, Calendar Years 1969–2008». U.S. Patent and Trademark Office. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2011. 
  62. «Caltech Undergraduate Admissions: The Houses». California Institute of Technology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2010. 
  63. Caltech Athletics Αρχειοθετήθηκε 2007-01-10 στο Wayback Machine.. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2007.
  64. «About Caltech». Athletics.caltech.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015. 
  65. Southern California Intercollegiate Athletic Conference Αρχειοθετήθηκε 2007-08-11 στο Wayback Machine..
  66. «Caltech Athletics — Fencing Team». Athletics.caltech.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2009. 
  67. Associated Press (7 Ιανουαρίου 2007). «Caltech crushes Bard College to end 207-game slide». ESPN. http://sports.espn.go.com/ncb/news/story?id=2723039. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2007. 
  68. «Pomona-Pitzer College vs Caltech (01–13–07 at Caltech Braun Center)». 13 Ιανουαρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2007. 
  69. «Caltech baseball team ends 228-game skid». ajc.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2013. 
  70. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2016. 
  71. Hiszpanski, Anna (3 Απριλίου 2006). «Fleming Cannon Gone». The California Tech 107 (21): σελ. 3. http://caltechcampuspubs.library.caltech.edu/1976/1/2006_04_01_107_21.pdf. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2014. 
  72. Caltech Opens Humanities School at MIT Campus Αρχειοθετήθηκε 2009-12-02 στο Wayback Machine., 6 Δεκεμβρίου 2009
  73. Citybeats: Future Tournament of Roses chief vows even better parades, Pasadena Star-News, 6 Δεκεμβρίου 2009
  74. «CatalogProductITems - Caltech Bookstore». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2015. 
  75. «The Honor System Handbook from the Board of Control at Caltech.edu». Donut.caltech.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2009. 
  76. «Graduate Studies Office – The Honor Code». www.gradoffice.caltech.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2013. 
  77. «AAAS Presidents». AAAS. 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2011. 
  78. «Faculty». Caltech. 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2011. 
  79. «Caltech at a Glance». California Institute of Technology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2016. 
  80. Deborah Lee Soltesz. «USGS Astrogeology: Astronaut Harrison H. Schmitt». United States Geological Survey – Astrogeology Program. 
  81. Benjamin Rosen, BS 1954Caltech Alumni Association. «Distinguished Alumni Award – Benjamin M. Rosen». Caltech Alumni Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2016. 
  82. Cleve Moler, BS 1961 «Cleve Moler Elected Next SIAM President». Society for Industrial and Applied Mathematics. 16 Δεκεμβρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2016. 
  83. Gordon Moore, PhD 1954Caltech Alumni Association. «Distinguished Alumni Award – Gordon E. Moore». Caltech Alumni Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2016. 
  84. Simon Ramo, PhD 1936 Caltech Public Relations (24 Φεβρουαρίου 2010). «The Singular Si Ramo». Caltech Today (via California Institute of Technology). 
  85. Frank Oppenheimer, PhD 1939 Caltech Alumni Association. «Frank Oppenheimer». Caltech Alumni Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2016. 
  86. The Nobel Foundation (1956). «William B. Shockley – Biography». The Nobel Prize Committee. 
  87. «Joel Shurnkin: ...He decided he was going to be the first entrepreneur of the electronic age, and indeed he was. With backing from a man named Arnold Beckman, he founded Shockley Semiconductor in Palo Alto and he was going to build – at least at first he was going to build silicon transistors. It was his decision that they use silicon as opposed to germanium, otherwise we'd be talking about Germanium Valley out there instead of Silicon Valley.» Ira Flatow (συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Joel Shurkin (21 Ιουλίου 2006). «Electronics Pioneer William Shockley's Legacy – Transcript». National Public Radio. 
  88. «Distinguished Alumni Award – Frank Capra». California Institute of Technology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2016. 
  89. Cowan, Douglas E. «Intellects vast and cool and unsympathetic: Science, Religion, and The War of the Worlds Αρχειοθετήθηκε 2009-05-17 στο Wayback Machine.» στο Journal of Religion and Film, τόμ. 11, Απρίλιος 2007.
  90. «"CURIOUS" from Thirteen/WNET». Thirteen.org. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2009. 
  91. "Documentary Focuses on Caltech Researchers" Αρχειοθετήθηκε 2007-11-01 στο Wayback Machine. Caltech Press Release, 1 Οκτωβρίου 2007

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]