Διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ
Spitzer space telescope.jpg
Πύραυλος φορέαςDelta II
Ημερομηνία εκτόξευσης25  Αυγούστου 2003
Τόπος εκτόξευσηςΣυγκρότημα εκτοξεύσεων 17
Κώδικας NSSDC2003-038A 2003-038A

Commons page [[commons:category:Spitzer Space Telescope|Σχετικά πολυμέσα]] στα Κοινά

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ (Spitzer Space Telescope ή SST), παλιότερα γνωστό ως διαστημική εγκατάσταση υπέρυθρου τηλεσκοπίου (Space Infrared Telescope Facility ή SIRTF), είναι ένα διαστημικό παρατηρητήριο υπέρυθρης ακτινοβολίας το οποίο εκτοξεύθηκε το 2003. Είναι το τέταρτο και τελευταίο τηλεσκόπιο του προγράμματος της ΝΑΣΑ Μεγάλα Παρατηρητήρια.

Πριν το τηλεσκόπιο εκτοξευθεί, η αποστολή του αναμενόταν να διαρκέσει 2,5 χρόνια, με την πρόβλεψη ότι η διάρκεια της αποστολής μπορεί να μεγάλωνε σε 5 ή λίγο περισσότερα χρόνια, μέχρι το υγρό ήλιο να εξατμιστεί. Αυτό συνέβη στις 15 Μαΐου 2009. Το υγρό ήλιο έψυχε το τηλεσκόπιο στη θερμοκρασία που είναι απαραίτητη για λειτουργήσουν τα περισσότερα όργανα. Πλέον στο παρατηρητήριο λειτουργεί το φάσμα μικρότερου μήκους κύματος της κάμερας IRAC, καθώς η λειτουργία της δεν επηρεάζεται από την παρουσία του ψυκτικού υγρού. Αυτή η κάμερα χρησιμοποιείται στην αποστολή Spitzer Warm Mission.

Σύμφωνα με την παράδοση της ΝΑΣΑ, το τηλεσκόπιο μετονομάστηκε μετά την επιτυχημένη εκτόξευση και δοκιμή του. Το όνομα διαλέχτηκε μετά από ψηφοφορία στην οποία έλαβε μέρος το ευρύτερο κοινό. Το όνομα που διαλέχτηκε ήταν του Λίμαν Σπίτζερ, ενός από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες του 20ου αιώνα. Είναι γνωστός καθώς παρουσίασε τα πλεονεκτήματα ενός διαστημικού παρατηρητηρίου το 1946.

Το τηλεσκόπιο εκτοξεύθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 25 Αυγούστου 2003. Η κατασκευή του κόστισε 800 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής. Η διάμετρος του κύριου φακού είναι 85 εκατοστά και η κάμερα διατηρούταν σε θερμοκρασία 5 Κ. Το διαστημικό παρατηρητήριο έχει τρία όργανα παρατήρησης, την κάμερα IRAC, μια κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολία, το IRC, ένα φασματόμετρο υπέρυθρης ακτινοβολίας, και το ΜΙΡS, ένα φωτόμετρο τριών μηκών κύματος. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ έχει κάπως ασυνήθιστη τροχιά, αφού είναι ηλιοκεντρική και όχι γεωκεντρική, και περιοδικά πλησιάζει ή απομακρύνεται από τη Γη κατά 0,1 ΑΜ.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Spitzer Space Telescope της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).