Κάστορας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κάστορας
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Late Miocene–Recent Ύστερο Μειόκαινο - σήμερα
Ευρωπαϊκός κάστορας
Ευρωπαϊκός κάστορας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Τρωκτικά (Rodentia)
Οικογένεια: Καστορίδες (Castoridae)
Γένος: Κάστορ (Castor)
Linnaeus, 1758
European beaver map.PNG
Κατανομή του ευρασιατικού κάστορα
Κατανομή του Αμερικανικού κάστορα
Κατανομή του Αμερικανικού κάστορα
Απολιθώματα του κάστορα της Καλιφόρνιας
Απολιθώματα του κάστορα της Καλιφόρνιας
Είδη

C. fiber
C. canadensis
C. californicus

Ο κάστορας είναι μεγάλο νυκτόβιο τρωκτικό που ζει κυρίως στο νερό. Περιλαμβάνει δύο είδη, τον Βόρειο-Αμερικανικό κάστορα (Castor canadensis) και τον Ευρασιατικό κάστορα (Castor fiber). Οι κάστορες είναι γνωστοί για την κατασκευή φραγμάτων, καναλιών και των φωλιών τους. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τρωκτικό μετά το capybara. Ο πληθυσμός του Βορειοαμερικανικού κάστορα κυμαινόταν στα 60 εκατομμύρια αλλά από το 1988 κυμαίνεται στα 6-12 εκατομμύρια. Αυτή η μείωση του πληθυσμού οφείλεται στο εκτεταμένο κυνήγι τους για την γούνα του, το καστορέλαιο και γιατί η συνήθειά τους να κόβουν δέντρα θα δυσκόλευε άλλες εργασίες στα δάση. Ανήκει στην οικογένεια Καστορίδες.

Ονοματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη Κάστορας (λατιν. Castor) είναι ελληνική. Είναι γνωστό ότι ένας από τους δύο αδελφούς της ωραίας Ελένης λεγόταν Κάστορας. Μαζί με τον αδελφό του Πολυδεύκη, οι θεοί τους έκαναν αστέρια που στολίζουν τον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο είδη κάστορα επιβιώνουν μέχρι σήμερα: ο Αμερικανικός κάστορας (Castor canadensis) και ο Ευρασιατικός κάστορας (Castor fiber). Το άλλο είδος, ο Κάστορας της Καλιφόρνιας (Castor californicus) είναι εξαφανισμένο είδος.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάστορες έχουν δυνατούς κοπτήρες, με τους οποίους κόβουν κλαδιά και κορμούς δέντρων και τα χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν τη φωλιά τους. Φτιάχνουν ακόμα και φράγματα σε ποταμούς, για να δημιουργήσουν μικρές τεχνητές λίμνες, στις οποίες χτίζουν τη φωλιά τους. Ένας ενήλικος κάστορας έχει μήκος πάνω από 40 εκ. και ζυγίζει περίπου 25 κιλά. Η μέση διάρκεια ζωής τους είναι τα 20-24 χρόνια.

Λόγω της γούνας τους, η οποία χρησιμοποιείται για γούνες, ο πληθυσμός τους μειώνεται παγκοσμίως.