Ιδαίο Άντρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το σπήλαιο στον Ψηλορείτη. Για το σπήλαιο στο οροπέδιο Λασιθίου, δείτε: Δικταίο Άντρο.

Συντεταγμένες: 35°12′30.1″N 24°49′44.2″E / 35.208361°N 24.828944°E / 35.208361; 24.828944

Ιδαίο άντρο
Χάρτης
Είδοςσπήλαιο
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°12′30″N 24°49′44″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ανωγείων
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα
Το Ιδαίο Άντρο

Το Ιδαίο Άντρο (αρχ. Ἰδαῖον Ἄντρον) ή Αρσένιο είναι σπήλαιο σε οροπέδιο στο όρος Ίδη (Ψηλορείτης) της Κρήτης, στο οποίο κατά την ελληνική μυθολογία ανατράφηκε ο Δίας, εξ ου λεγόμενος και «Κρηταγενής», από τη βρεφική του ηλικία. Την είσοδό του φύλαγαν οι Κουρήτες, μυθικές φιγούρες, και κάθε φορά που ο μικρός Δίας έκλαιγε, χτύπαγαν τα σπαθιά τους πάνω στις ασπίδες που κρατούσαν για να μην ακούσει το κλάμα του ο Κρόνος. Κατά μια άλλη εκδοχή, οι Κουρήτες χόρευαν ένα χορό πολύ έντονο και γρήγορο, που έκανε τη βαριά πανοπλία τους να χτυπάει δυνατά και να σκεπάζει το κλάμα του βρεφικού Δία.

Σήμερα το σπήλαιο αυτό που ονομάζεται και «Σπηλιάρα» ή «Σπήλιος της βοσκοπούλας» είναι αρχαιολογικός χώρος στον οποίο έχουν διενεργηθεί ανασκαφές από το 1884 και έχουν ανακαλυφθεί αντικείμενα ακόμα και από τη μινωική εποχή, όπως αρχαϊκά αγαλμάτια, φιάλες, χάλκινες ασπίδες, κ.ά. που φυλάσσονται στο Μουσείο Ηρακλείου. Στη διαδρομή από την Κνωσσό προς το Ιδαίον Άντρον υπάρχει και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζωμίνθου, όπου ανακαλύφθηκε μία σημαντική (σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες) μινωική εγκατάσταση.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.9ος, σ.799

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σακελλαράκης, Γ. - Σαπουνά-Σακελλαράκη, Έ. 2013. Το Ιδαίο Άντρο: Ιερό και μαντείο, τ. 1-3, Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας 279-281, Αθήνα: Αρχαιολογική Εταιρεία.
  • Σακελλαράκης, Γ. - Σαπουνά-Σακελλαράκη, Έ. 2011. Ιδαίο Άντρο: Το σπήλαιο του Δία και οι θησαυροί του, Αθήνα: Μίλητος.