Θρακική μουσική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μουσική της Θράκης ή αλλιώς Θρακική μουσική είναι η μουσική της Θράκης, μιας περιοχής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που απλώνεται στη νότια Βουλγαρία (Βόρεια Θράκη), στη βορειοανατολική Ελλάδα (Δυτική Θράκη) και στην Ευρωπαϊκή Τουρκία (Ανατολική Θράκη).

Η μουσική της Θράκης περιέχει μια γραπτή ιστορία που εκτείνεται από την αρχαιότητα, όταν ο Ορφέας έγινε θρυλικός μουσικός και έζησε κοντά στον Όλυμπο . [1] [2] Αν και ο Θρακικός λαός τελικά αφομοιώθηκε από τις γύρω βαλκανικές ομάδες, στοιχεία της θρακικής δημοτικής μουσικής συνεχίζονται με την Αρχαία Ελλάδα.

Οι παραδοσιακοί θρακιώτικοι χοροί είναι συνήθως γρήγοροι σε ρυθμό και είναι κυρίως κυκλικοί χοροί στους οποίους οι άνδρες χορεύουν στο μπροστινό μέρος της γραμμής. [3] [4] Η γκάιντα, ένα είδος άσκαυλου, είναι το πιο χαρακτηριστικό όργανο, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης κλαρίνα και τουμπελέκια. Η θρακιώτικη γκάιντα, που ονομάζεται και αυλός, είναι διαφορετική από τη Μακεδονική ή την Βουλγαρική γκάιντα. Είναι πιο ψιλή από τη Μακεδονική γκάιντα, αλλά βαρύτερη από τη βουλγαρική γκάιντα (ή Ντούρα). Η θρακική γκάιντα χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε όλη τη Θράκη στη βορειοανατολική Ελλάδα. [5]

Ακούστε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Orpheus and Greek Religion (Mythos Books) by William Keith Guthrie and L. Alderlink, 1993), (ISBN 0-691-02499-5), page 61, "... is a city Dion. Neadr it is a village called Pimpleia. It was there they say that Orpheus the Kikonian lived ...
  2. Φεσσά, Αλεξία. «Θράκη: Η Μουσική στη γη του Ορφέα και του Δημόκριτου». www.gnoristetinellada.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. «Οι χοροί της Θράκης – Πατρίδα μου». Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2022. 
  4. «Οι Ελληνικοί χοροί κατά περιοχές - Θράκη - Γενικά». paroutsas.jmc.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2022. 
  5. «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ». ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗΣ. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2022.