Θέμης Ανδρεάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέμης Ανδρεάδης
Γέννηση31 Δεκεμβρίου 1949 (1949-12-31) (74 ετών)
Καλλιθέα Αττικής
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής
Εν ενεργεία1967–σήμερα
Όργαναφωνή

Ο Θέμης Ανδρεάδης (Καλλιθέα, 31 Δεκεμβρίου 1949[1]) είναι Έλληνας τραγουδιστής και τραγουδοποιός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Καλλιθέα στις 31 Δεκεμβρίου 1949. Το 1965 άρχισε να ασχολείται με την μουσική, μαθαίνοντας κλασσική κιθάρα με δάσκαλο τον Νότη Μαυρουδή.

Ο Μαυρουδής του γνώρισε τις μπουάτ του Νέου Κύματος. Επηρεαζόμενος από αυτό το κλίμα, άρχισε το 1966 να μελοποιεί ποιήματα από Ποιητικές Ανθολογίες παράλληλα με στίχους φίλων και δικούς του και να τραγουδά συνθέσεις του στις μπουάτ, μαζί με τραγούδια γνωστών συνθετών.

Το 1971 ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος τον επιλέγει και τραγουδά για δύο χρόνια στη ιστορική μπουάτ 'Λήδρα' στην Πλάκα, μαζί με το Νίκο Ξυλούρη, συμμετέχοντας και σε πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες του συνθέτη.

Το 1972 μπαίνει στη δισκογραφία, ερμηνεύοντας τα πρώτα τραγούδια του σε μουσική Μαρκόπουλου όπως 'Του άντρα του πολλά βαρύ' στίχοι Ε. Θαλασσινού , " ο Ταρζάν" σε στίχους του συνθέτη, 'Όχι δεν πρέπει'' σε στίχους του ποιητή Γιώργου Χρονά και ''Που πάτε λοιπόν'' σε στίχους Γιώργου Σκούρτη.

Το 1973 γνωρίζεται με τον στιχουργό και γελοιογράφο Γιάννη Λογοθέτη γνωστό και ως ΛοΓο και σε συνεργασία με τον συνθέτη Γιάννη Κιουρκτσόγλου, γράφοντας και ο ίδιος τις μουσικές, ξεκινούν δισκογραφικά ένα είδος τραγουδιού που έμελλε, σε συνδυασμό και με την σκηνική του παρουσία, να έχει τεράστια επιτυχία και να ονομαστεί - καταγραφεί ως Σατιρικό τραγούδι.

Ακολούθησε μεγάλη δισκογραφία με σατιρικά άλμπουμς στις δισκογραφικές εταιρείες Columbia & Minos έως το 1981. Ακολούθως έκανε στροφή στην καριέρα του με ανεξάρτητες παραγωγές και έντεχνα ακούσματα, γράφοντας ο ίδιος μουσικές, συνεργαζόμενος με στιχουργούς όπως τον Μάνο Ελευθερίου, τον Λάζαρο Μπίκα, τον Μίνω Αμαριώτη (ψευδώνυμο του ποιητή Μαν. Αναγνωστάκη) και τον ποιητή Γιάννη Ευθυμιάδη.

Έχει συνεργαστεί σε μπουάτ, συναυλίες και νυχτερινά κέντρα, απο το 1966 έως το 1992 με τους εξής καλλιτέχνες: Καίτη Χωματά, Μιχάλη Βιολάρη, Αρλέτα, Γιώργο Μαρίνο, Μανώλη Μητσιά, Δήμητρα Γαλάνη, Βίκυ Μοσχολιού, Νίκο Ξυλούρη, Νινή Ζαχά, Σπεράντζα Βρανά, Τόλη Βοσκόπουλο, Σταμάτη Κόκοτα, Τάνια Τσανακλίδου, Λιζέτα Νικολάου, Λίτσα Διαμάντη, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννη Καλατζή, Δημήτρη Μητροπάνο, Μαρία Δημητριάδη, Ρίτα Σακελλαρίου, Γιώργο Ζαμπέτα, Πόλυ Πάνου, Φίλιππο Νικολάου, Μιχάλη Μενιδιάτη, Κατερίνα Στανίση, Γιάννη Πάριο, Γιάννη Βογιατζή, Σωτηρία Μπέλλου, Δημήτρη Γκόγκο Μπαγιαντέρα, Στέλιο Κυρομήτη, Δούκισσα.

Με τους συνθέτες: Γιάννη Μαρκόπουλο, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Χριστόδουλο Χάλαρη, Βασίλη Δημητρίου, Γιάννη Κιουρκτσόγλου, Λυκούργο Μαρκέα, Χρήστο Κυριαζή, Νίκο Καρβέλα, Γιάννη Καραλή, Χρύσανθο Μουζακίτη και άλλους.

Έχει δώσει πολλές συναυλίες και παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1992 ακολουθεί το δρόμο της σιωπής έως το 2012 που επανέρχεται με έναν ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να ηχογραφεί-δισκογραφεί καινούργια Άλμπουμ και να εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία, σε μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι παντρεμένος από τον Σεπτέμβρη του 1977 με τη γλύπτρια Άννα Ανδρεάδη. Έχουν αποκτήσει δύο γιούς τον Ανδρέα, ηθοποιό, και τον Δημήτρη, ζωγράφο. Είναι παππούς δύο εγγονών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Θέμης Ανδρεάδης - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2024. 
 Δισκογραφία:

Προσωπικοί LP/CD/Digital

1973 ο Ταρζάν & Οχι δεν πρέπει Single 45στροφών - EMIAL Columbia

1973 Γελοιογραφίες LP EMIAL/Columbia

1974 Κάτι άλλο μου θυμίζει LP EMIAL/Columbia

1975 Ο πρωταθλητής LP/CD MINOS

1976 Ο Θ.Ανδρεάδης τραγουδά Λογοθέτη LP MINOS

1977 Θεμιτά κι΄ Αθέμιτα LP MINOS

1978 Ο Θέμης που πάει παντού LP MINOS

1980 Ως Εξής LP MINOS

1982 Σαν Ξαφνικό Ταξίδι LP Ανεξάρτητη Παραγωγή/Δ.Σ.Κ

1986 Βάλε το Ράδιο στη Διαπασών LP Παραγωγή Θεμ. Ανδρεάδης/Αφοι Φαληρέα

2003 Σαν Ξαφνικό Ταξίδι CD επανέκδοση Θεμ. Ανδρεάδης/Protasis Music

2012 Το Σώμα Ξέρει CD Αννα Ανδρεάδη/Anthemionart

2023 Έτσι...κι΄ Αλλιώς 7 τραγούδια θα σου πώ Digital- Youtube/Spotify/ Μουσικές Πλατφόρμες

2023 Του Έρωτα και του Χαμού Digital - Youtube/Spotify Μουσικές Πλατφόρμες

Singles: 45 στροφών & Digital

SINGLES 45 στροφών

1972 Που πάτε λοιπόν Γ.Μαρκόπουλου-Γ.Σκούρτη Columbia

1972 Του άντρα του πολλά βαρύ Γ.Μαρκόπουλου-Ερ.Θαλασσινού Columbia

1973 Ο Ταρζάν / ΄Οχι δεν πρέπει Γ.Μαρκόπουλου-Γ.Χρονά Columbia

1974 Ο Καραγκιόζης / Όπως πάν τα πράγματα Γ. Κιουρκτσόγλου- Γ. Λογοθέτη Columbia

1975 Δεν τη μπορώ τη δυναστεία / ο Σερ Θ. Ανδρεάδη - Γ.Λογοθέτη Columbia

1975 Καλέ κυρα Μαρία/ Σε παρακαλώ Γ. Κιουρκτσόγλου - Γ. Λογοθέτη Columbia

1976 Η πεθερά μου / ΄Οταν τύχει να γκρεμίσουνε τα τείχη Γ.Λογοθέτη Minos

1977 ΄Ελα πιό κοντά μαζί Άινα Μαουρερ Νινή Ζαχά Minos

1978 Η Λούλα / Είμαι πολύ ωραίος Γ. Λογοθέτη & Λυκ. Μαρκέα Minos

1978 Η Χαβούζα / Το σύστημα Τ. Παναγόπουλου Minos

1978 Ο Νονός / Το δαφνί Τ. Παναγόπουλου Minos

DIGITAL

2020: Τι περιμένω Θέμης Ανδρεάδης (Χρήστου Κυριαζή) Single -YouTube

2023: Δώσε-Πάρε Θέμης Ανδρεάδης (Στ. Τζανετή) Single -YouTube

2023: Η Αννούλα της Καρδιάς Θέμης Ανδρεάδης (Στ. Τζανετή) Single -YouTube

2023: Αν είχα λίγα μετρητά' Θέμης Ανδρεάδης (Στ. Τζανετή) Single -YouTube

2023: Toi jamais/Τουά ζαμέ Θέμης Ανδρεάδης & Φοίβος Δεληβοριάς (Θ.Ανδρεάδη) Single -YouTube

2023: Η Αριθμητική της Αγάπης Θέμης & Άννα Ανδρεάδη (Θ. Ανδρεάδη) Single -YouTube

2023: Τα μετρητάρ του Κατάρ Θέμης Ανδρεάδης (Θεμ. Ανδρεάδη) Single Youtube

2023: Ο καινούργιος Θέμης Ανδρεάδης (Χρήστου Βιδινιώτη) Single YouTube

2023: Έρχονται πάλι εκλογές Θέμης Ανδρεάδης Single Youtube

2023: Η φτώχεια θέλει καλοπέραση Θ. Ανδρεάδης Single Youtube

2023: Δούναι λαβείν Β. Ικαρη (Θ. Ανδρεάδη) Single / Youtube

2023 Ανοιξη για δύο Θέμ. Ανδρεάδης & Βιολέτα Ίκαρη (Θ. Ανδρεάδη) Single/ Youtube

Συμμετοχές στους δίσκους: LP, CD

1972 Διάλειμμα Γιάννη Μαρκόπουλου με Ν. Ξυλούρη/M. Σπυράτου/Δ.Ζούνη - Columbia/EMIAL

1973 Διαδρομή του Γ.Χατζηνάσιου μαζί μe Δ.Γαλάνη/Μ.Μητσιά και Στ.Κόκοτα - Columbia / EMIAL

1974 Σταθμός μηδέν του Μ.Πλέσσα, μαζί με Δ.Γαλάνη Columbia / EMIAL

1974 Χρυσός Δίσκος με νέους συνθέτες και στιχουργούς Columbia / EMIAL Συμμετοχή

1974 Τα παιδικά του Χρ.Χάλαρη μαζί με Δ.Γαλάνη και Χρύσανθο Columbia - EMIAL

1976 Το Πανόραμα των Μ.Πλέσσα- Κ.Βίρβου MINOS

1978 Η χαβούζα του Τάκη Παναγόπουλου MINOS

1982 Δε δουλεύω του Γ. Λογοθέτη MASTER SOUND

1980 Μάγια η μέλισσα το τραγούδι των τίτλων MINOS

1989 η Παρεούλα των Χρ. Μουζακίτη-Θ. Βερύκιου MINOS

2016 ο Δίσκος έχει 13 του Κώστα Μήτσιου

2016 Λαικά 1,90 του Χρήστου Βιδινιώτη

2021 Εις τον Έρωτα Άγγ. Ανδρεάτου Heaven Music