Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θάρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Θάρα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
תרח (Εβραϊκά)
Γέννηση1883 π.Χ.[1]
Θάνατος1678 π.Χ.[2]
Χαρράν
ΚατοικίαΟυρ
Χαρράν
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑμσαλάι
ΤέκναΑβραάμ[3]
Αράν[3]
Ναχόρ[3]
ΓονείςΝαχώρ του Σερούχ[4]

Ο Θάρα ή Τάρα (Εβραϊκά: תֶּרַח / תָּרַח ), είναι πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης που αναφέρεται τόσο στο βιβλίο της Γένεσης, (κεφ.11:24 κ.ε. - 28), φερόμενος ως ο πατέρας του Αβραάμ και απόγονος του Σημ, όσο και στη Καινή Διαθήκη, στο Ευαγγέλιο κατά Λουκά (κεφ Γ΄:34) στις Πράξεις των Αποστόλων. Στη τιβεριανή γλώσσα το όνομα αυτό σημαίνει αγρίμι ή και αργόσχολος.

Σύμφωνα με τη βιβλική γραφή ο Θάρα ήταν γιος του Ναχώρ και εγγονός του Σερούχ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φημισμένη πόλη Ουρ, νότια της Βαγδάτης, στη Μεσοποταμία, που την κατοικούσαν τότε οι Χαλδαίοι. Πολυθεϊστής ο ίδιος, επάγγελμά του ήταν η κατασκευή ξόανων και ειδώλων. Ο Θάρα είχε αποκτήσει τρεις γιους τον Άβραμ, μετέπειτα Αβραάμ, τον Άρραν (πατέρα του Λωτ) και τον Ναχώρ τον νεότερο, καθώς και μία κόρη τη Σεράη την οποία έλαβε σύζυγό του αργότερα ο αδελφός της Αβραάμ, ως Σάρα και μετέπειτα, κατ΄ εντολή του Γιαχβέ, Σάρρα, ευλογώντας έτσι την αιμομιξία τους.

Όταν κάποτε πέθανε ο γιος του Αρράν, αφήνοντας ορφανό τον γιο του Λωτ, χωρίς ν΄ αναφέρεται η αιτία θανάτου του, ο Θάρα αποφάσισε να εγκαταλείψει οικογενειακά την Ουρ και να μετοικίσει στη Χαναάν. Το σημείο αυτό είναι αρκετά σκοτεινό για τους ερευνητές στην ανεύρεση των λόγων που οδήγησαν τον Θάρα να πάρει αυτή την απόφαση της μετοικεσίας.

Τελικά αφού έλαβε όλη την οικογένειά του, δηλαδή τους δύο γιους του, τη στείρα κόρη του αλλά και συγχρόνως νύμφη του Σάρα και τον εγγονό του Λωτ, μετακινούμενοι δυτικά έφθασαν στην ενδιάμεση πόλη Χαρράν στα βόρεια της Συριακής ερήμου όπου και εγκαταστάθηκε. Υπόψη ότι η πόλη Χαρράν αποδίδεται στη Π.Δ. ως πόλη κατατρεγμένων του ανθρώπινου γένους αφού σ΄ αυτήν είχαν καταφύγει οι πρωτόπλαστοι, ο Αδάμ και η Εύα μετά τον διωγμό τους από τον Παράδεισο.

Τελικά ο Θάρα παρέμεινε σε αυτή την πόλη όπου και πέθανε σε ηλικία 205 ετών. Πριν τον θάνατό του όμως, ο Αβραάμ παίρνοντας μαζί του την γυναίκα του και τον ανιψιό του, τον Λωτ, τον εγκατέλειψαν συνεχίζοντας εκείνοι το ταξίδι προς την Χαναάν.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανακήρυξε τον Θάρα Άγιο, τη μνήμη του οποίου εορτάζει την Κυριακή των Προπατόρων, πριν από τα Χριστούγεννα.

  • David and Patt Alexander «Το εκπληκτικό Εγχειρίδιο της Βίβλου», Εκδόσεις Πέργαμος, Αθήνα 1993, σελ.665.