Σερούχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σερούχ
Serug.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
שְׂרוּג‏‎ (Εβραϊκά)
Γέννηση1942 π.Χ.[1]
Ur Kaśdim
Θάνατος1712 π.Χ.[2]
Οικογένεια
ΤέκναΝαχώρ του Σερούχ[3]
ΓονείςΡαγαύ[4]

Ο Σερούχ (Εβραϊκά: שְׂרוּג , S'rugh) είναι πρόσωπο που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και συγκεκριμένα στο βιβλίο Γένεσης (Γέν. 11:20-23), καθώς και στη Καινή Διαθήκη στο Ευαγγέλιο κατά Λουκά (κεφ:Γ΄:35).

Ήταν γιος του Ραγαύ και της Όρα, σύζυγος της Μίλκα, πατέρας του Ναχώρ και κατ΄ επέκταση προπάππος του Αβραάμ και της Σάρας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φημισμένη πόλη Ουρ, νότια της Βαγδάτης, στη Μεσοποταμία, που την κατοικούσαν τότε οι Χαλδαίοι. Κατά το Μασοριτικό κείμενο που θεωρείται από τους θεολόγους ως πρώτη πηγή της Βίβλου, ο Σερούχ ήταν 30 ετών όταν γεννήθηκε ο γιος του Ναχώρ, από της γέννησης του οποίου φέρεται να έζησε άλλα 200 χρόνια, φθάνοντας έτσι σε ηλικία 230 ετών κατά τον θάνατό του.

Σύμφωνα με εβραϊκές παραδόσεις το αρχικό όνομά του ήταν Σερώχ, αλλά από το όνομα του τόπου γέννησης την Ουρ, έγινε Σερούχ. Άξιο προσοχής είναι ότι η ηλικία θανάτου εκ γήρατος από τους απογόνους του Νώε μειώνονται δραματικά σε σχέση με τους παλαιότερους πολυ-αιωνόβιους. Αυτό ερμηνεύεται στις αλλαγές που πρέπει να συνέβησαν στον τρόπο μέτρησης του έτους.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανακήρυξε τον Σερούχ Άγιο, τη μνήμη του οποίου εορτάζει την Κυριακή των Προπατόρων, πριν από τα Χριστούγεννα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • David and Patt Alexander "Το εκπληκτικό Εγχειρίδιο της Βίβλου" , Εκδόσεις Πέργαμος, Αθήνα 1993, σελ.135.