Η 3η Μαΐου 1808 (Γκόγια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η 3η Μαΐου 1808
El Tres de Mayo, by Francisco de Goya, from Prado thin black margin.jpg
Φρανθίσκο Γκόγια, 1814
Ελαιογραφία σε μουσαμά
268 εκ.× 347 εκ.
Μουσείο του Πράδο, Μαδρίτη

Η 3η Μαΐου 1808 (Ισπανικά: El tres de mayo de 1808 το έργο είναι γνωστό και ως El tres de mayo de 1808 en Madrid, ή Los fusilamientos de la montaña del Príncipe Pío,[1] ή Los fusilamientos del tres de mayo[2]) είναι ένας πίνακας που δημιούργησε ο Ισπανός καλλιτέχνης Φρανθίσκο Γκόγια. Το έργο, που ολοκληρώθηκε το έτος 1814, βρίσκεται στο Μουσείο του Πράδο, στη Μαδρίτη. Με αυτό το έργο, ο Γκόγια θέλησε να τιμήσει τη μνήμη της Ισπανικής αντίστασης στο στρατό στου Ναπολέοντα κατά τη διάρκεια της κατοχής του 1808 κατά τον πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Μαζί με το "ταίρι" του που έχει το ίδιο μέγεθος, τον πίνακα Η 2α Μαΐου 1808, έγινε κατόπιν παραγγελίας της προσωρινής κυβέρνησης της Ισπανίας μετά από πρόταση του Γκόγια.

Το περιεχόμενο του πίνακα, η απεικόνιση και η συναισθηματική δύναμη του εξασφαλίζουν τον τίτλο της πρωτοποριακής, αρχέτυπης εικόνας της φρίκης του πολέμου. Αν και αντλεί στοιχεία από την υψηλή αλλά και τη λαϊκή τέχνη, Η 3η Μαΐου 1808, είναι ξεκάθαρο πως σπάει τα δεσμά της συμβατικότητας. Αποκλίνοντας από τις παραδόσεις της Χριστιανικής τέχνης και τις παραδοσιακές απεικονίσεις του πολέμου, δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο έργο - πρόγονο, και αναγνωρίζεται ως ένας από τους πρώτους πίνακες της σύγχρονης εποχής.[3] Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Κένεθ Κλαρκ, Η 3η Μαΐου 1808 είναι ο πρώτος μεγάλος πίνακας που μπορεί να χαρακτηριστεί επαναστατικός με κάθε έννοια της λέξης, στο ύφος, το αντικείμενο, και την πρόθεση.[4]

Η Τρίτη Μαΐου 1808 έχει εμπνεύσει μια σειρά από άλλους σημαντικούς πίνακες, όπως μια σειρά έργων του Εντουάρ Μανέ, και τους πίνακες του Πάμπλο Πικάσο Η Σφαγή στην Κορέα και Γκερνίκα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Prado, p. 141. "The third of May 1808 in Madrid; the shootings on the Prince Pio Hill". See Príncipe Pío for the location.
  2. The Museo del Prado entitles the work El 3 de mayo de 1808 en Madrid: los fusilamientos en la montaña del Príncipe Pío
  3. Licht, pp. 116–127.
  4. Clark, p. 130.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα The Third of May 1808 της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).