Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Capricho Νο.43: El sueño de la razón produce monstruos (Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα), Φρανθίσκο Γκόγια, 21,3 x 15,1 εκ. (εικόνα)/ 30,6 x 20,1 εκ. (χαρτί), περ. 1797-98. Το διασημότερο έργο της σειράς Τα Καπρίτσια

Το έργο Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα (Ισπανικά: El sueño de la razón produce monstruos) είναι ένα χαρακτικό του Ισπανού ζωγράφου και χαράκτη Φρανσίσκο Γκόγια που χρονολογείται περίπου στα έτη 1797-1799.[1] Είναι το τεσσαρακοστό τρίτο (43ο) από τα 80 έργα που αποτελούν τη σειρά χαρακτικών Los Caprichos (Τα Καπρίτσια) και αρχικά επρόκειτο να βρίσκεται στην πρώτη σελίδα.[2]

Αποτελείται από ένα σκίτσο που αναπαριστά τον ίδιο τον καλλιτέχνη, να ακουμπάει το κεφάλι του σε ένα τραπέζι, καθώς κουκουβάγιες και νυχτερίδες τον περικυκλώνουν ενώ καλύπτει το κεφάλι με τα χέρια του.[3] Οι κουκουβάγιες (που συμβολίζουν την ανοησία) και οι νυχτερίδες (που συμβολίζουν την αμάθεια) είναι έτοιμες να του επιτεθούν.

Αυτή η εικόνα μπορεί να θεωρηθεί ως μία απεικόνιση των επιπτώσεων της καταπίεσης της λογικής και, επομένως, σαν υιοθέτηση από τον καλλιτέχνη διαφωτιστικών ιδεών. Ωστόσο, μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως συνεισφορά του Γκόγια στη δημιουργική διαδικασία και το Ρομαντικό πνεύμα-την απελευθέρωση της φαντασίας, των συναισθημάτων ακόμα και των εφιαλτών. Αναμφισβήτητα το πιο διάσημο έργο της σειράς, που έχει γίνει είδωλο, και ο τίτλος του συχνά αναφέρεται ως γνωμικό του Γκόγια.

Προσχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Goya - The Sleep of Reason». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  2. Handbook:The Sleep of Reason Produces Monsters
  3. The Metropolitan Museum of Art. «Francisco de Goya y Lucientes: The Sleep of Reason Produces Monsters: Plate 43 of The Caprices (Los Caprichos)». Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]