Πορτραίτο της Δόνα Ισαβέλλα ντε Πορσέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πορτραίτο της Δόνα Ισαβέλλα ντε Πορσέλ
ΟνομασίαΠορτραίτο της Δόνα Ισαβέλλα ντε Πορσέλ
ΔημιουργόςQ5432
Έτος δημιουργίαςπερ. 1805
ΕίδοςEλαιογραφία σε καμβά
Ύψος82 εκ
Πλάτος54.6 εκ.
ΠόληΛονδίνο
ΜουσείοΕθνική Πινακοθήκη Λονδίνου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το Πορτραίτο της Δόνα Ισαβέλλα ντε Πορσέλ είναι μια ελαιογραφία σε καμβά που ζωγράφισε ο Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης Φρανθίσκο Γκόγια περί το 1805. Το πορτραίτο απεικονίζει την Ισαβέλλα Λόμπο Βελάσκο ντε Πορσέλ, η οποία γεννήθηκε στη Ρόντα γύρω στο 1780 και ήταν η δεύτερη σύζυγος του Αντώνιο Πορσέλ (ενός φιλελεύθερου, πορτραίτο του οποίου είχε ζωγραφίσει ο Γκόγια το 1806, ωστόσο, το έργο καταστράφηκε από μια πυρκαγιά). Ο σύζυγος της Ισαβέλλα ήταν 25 χρόνια μεγαλύτερός της, και γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 20 χρονών. Ο Αντόνιο Πορσέλ ήταν φίλος του Γκασπάρ Μελχιόρ ντε Γιοβελάνος, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τον Γκόγια, που έμενε κοντά στην οικία του ζευγαριού. Ανήκει στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

Το πορτραίτο απεικονίζει μια νεαρή γυναίκα ντυμένη με τυπική Ισπανική ενδυμασία, με λευκό πουκάμισο και μαύρη μαντήλα. Παρότι είναι ντυμένη σαν μάχα, τα πλούσια υφάσματα και η ευγενής εμφάνισή της δίνουν στην εικόνα μία αριστοκρατική κομψότητα. Σε κάποιες χρονικές περιόδους, τα ρούχα που φορούσαν άτομα που ανήκαν στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις της Ισπανικής κοινωνίας, ήταν απομιμήσεις λαϊκών ενδυμάτων.

Η αποφασιστική στάση των χεριών της (γνωστή ως ακίμπο) και η αυτοπεποίθησή της ξεχωρίζουν. Τα μάτια της έχουν χρώμα ανοιχτό καστανό, το δέρμα της είναι ανοιχτόχρωμο, και το σώμα της είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα αριστερά, ενώ το κεφάλι της εξισορροπεί το σύνολο καθώς είναι στραμμένο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο Γκόγια πετυχαίνει ρεαλισμό και βάθος, δίχως να προσθέσει δευτερεύοντα αντικείμενα στη σύνθεση. Μία από τις ιδιαιτερότητες αυτού του πίνακα είναι πως η γυναίκα κοιτάζει προς τα αριστερά του θεατή του έργου και όχι απευθείας προς αυτόν, χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των έργων του Γκόγια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bozal, Valeriano. Francisco Goya, vida y obra, (2 vols.) Madrid, Tf., 2005. ISBN 84-96209-39-3.
  • Glendinning, Nigel. Francisco de Goya, Madrid, Cuadernos de Historia 16 (col. «El arte y sus creadores», nº 30), 1993, σ. 139

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]