Προφήτης Ηλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ηλίας (βιβλικός προφήτης))
Προφήτης Ηλίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
אליהו (Εβραϊκά)
Γέννηση904 π.Χ. (πιθανώς)[1]
Θίσβη
Θάνατος850 π.Χ. (πιθανώς)[1]
Ιεριχώ
ΕθνικότηταΔώδεκα φυλές του Ισραήλ
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο του Ισραήλ
ΘρησκείαΓιαχβισμός[2]
Eορτασμός αγίου20 Ιουλίου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΒιβλικά Εβραίκά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθαυματουργός
προφήτης
Περίοδος ακμής9ος αιώνας π.Χ.[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπροφήτης (Ιουδαϊσμός, Ισλάμ και Χριστιανισμός)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο προφήτης Ηλίας.

Ο Προφήτης Ηλίας ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού. Ήταν γιος του Σάβωκ και καταγόταν από ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Γαλαάδ που ονομαζόταν Θέσβη. Κατοικούσε στη γη Γαλαάδ και έδρασε στα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ, κατά τον 9ο-10ο αιώνα π.Χ.. [4]Το όνομα Ηλίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού (אליהו‎), το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι Ο Γιαχβέ».[5]

Η φυγή στην έρημο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άγγελος Κυρίου ξυπνά τον προφήτη Ηλία προσφέροντας του τροφή, πριν αναχωρήσει για την έρημο κυνηγημένος από τη βασίλισσα Ιεζάβελ. Εικόνα δια χειρός Φίκου.

Ο Αχαάβ βασιλιάς του Ισραήλ, κατά τη βασιλεία του οποίου έζησε ο Προφήτης Ηλίας, καταδίωξε την πατρώα θρησκεία. Ο Προφήτης Ηλίας ήταν πιστός στο Θεό, και μάλιστα έδειχνε τέτοιο ζήλο, που θανάτωσε και όλους τους ιερείς του δαίμονα βάαλ, χωρίς να δείξει έλεος, γι΄αυτό και η γυναίκα του Αχαάβ, Ιεζάβελ, ήθελε να τον σκοτώσει. Ο Προφήτης Ηλίας επειδή φοβήθηκε την Ιεζάβελ, έφυγε με τα πόδια μέσα στην έρημο από το όρος Κάρμηλος, και έφτασε μέχρι το όρος Χωρήβ στη χερσόνησο του Σινά. Εκεί κρύφτηκε σε ένα σπήλαιο.[6]

Τα θαύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον προφήτη Ηλία, αποδίδονται ορισμένα θαύματα. Κατά την Παλαιά Διαθήκη κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό (Βασιλειών Γ ιη' 39)[7]. Κατά το ίδιο βιβλίο, ο προφήτης Ηλίας με τον λόγο του εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε ο ουρανός για τριάμισυ χρόνια. Επίσης του αποδίδεται η ανάσταση του νεκρού γιου της Σαραφθίας χήρας. Αναφέρεται ότι στο όρος Χωρήβ είδε τον Θεό.[6]

Η ιστορία αναφέρει πως ο προφήτης Ηλίας δεν έχει πεθάνει, αλλά αναλήφθηκε με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφού άφησε συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισαίο. Τέλος, στη Μεταμόρφωση του Ιησού, στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωυσή[8].

Τοιχογραφία του Προφήτη Ηλία

Η ανάληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Ιουλίου, κατά την ορθόδοξη παράδοση, εορτάζεται η μνήμη του προφήτη. Οι ορθόδοξοι δεν εορτάζουν την κοίμηση του, αλλά την ανάληψή του. Από την άλλη, ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Ιησούς στον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ο προφήτης Ηλίας ζει στη γη με φθαρτό σώμα, εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα. Έτσι εμφανίστηκε με το υλικό του σώμα ως εκπρόσωπος των ζώντων, στη Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ [8](Ματθ. 17,3) και, όπως αναφέρει ο προφήτης Μαλαχίας και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη, αναμένεται να εμφανιστεί και να καταδείξει τον Αντίχριστο μαζί με τον Ενώχ αλλά θα ηττηθούν και θα σκοτωθούν[9], πριν από τη Δευτέρα Παρουσία.

Υμνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απολυτίκιο (Ἦχος δ') Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς,
ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ,
Ἠλίας ὁ ἔνδοξος,
ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν,
νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει,
διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 timeline.biblehistory.com/event/elijah.
  2. bibleinterp.arizona.edu/articles/2008/12/isb288001.
  3. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. jn20000700479. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουνίου 2022.
  4. «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019. 
  5. «Τι σημαίνει το όνομα Ηλίας και γιατί τα εκκλησάκια του Προφήτη βρίσκονται σε υψόμετρο». orthodoxia.online. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  6. 6,0 6,1 «ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ». users.sch.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]
  7. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Γ'». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019. 
  8. 8,0 8,1 «ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 - Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019. 
  9. «ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΙΩΑΝΝΟΥ- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 - ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΕΣ». users.sch.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]