Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενώχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ενώχ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
חֲנוֹך‎ (Εβραϊκά)
Τόπος ταφήςMount Ebal
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΙράντ[1]
ΓονείςΚάιν[2] και Άουαν

Στο βιβλίο της Γένεσης συναντάμε δυο πρόσωπα με το όνομα Ενώχ στο 4:17,18 και στο 5:18, που είναι μεταξύ τους τελείως διαφορετικά:

  • Ο πρώτος ειναι ο πρώτος γιος του Κάιν του αδελφοκτόνου που απέκτησε μετά τον θάνατο του Άβελ και που προς τιμήν του οποίου "έκτισεν πόλιν και κάλεσεν κατά το όνομα αυτού" (4:17)
  • Ο δεύτερος είναι ο γιος του Ιάρεδ ο εκλεκτός του Θεού, Ενώχ, που "δεν είχε εδώ πόλιν μένουσαν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούσε" (Εβρ. 11:13-14)[3] στην οποία και τόσο ένδοξα μετέβη.

Ενώχ, ο γιος του Ιάρεδ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια μορφή που δεσπόζει για την αγιότητα της ζωής του, κατά τα λεγόμενα της Αγίας Γραφής, είναι ο Ενώχ. Γιος ενός άσημου για την ιστορία ανθρώπου, του Ιάρεδ, απογόνου του τρίτου γιου του Αδάμ, Σηθ, άθελά του "καθιερώθηκε" απ' τον Θεό όπως βεβαιώνει κι η σημασία του ονόματός του, να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο θείο σχέδιο για τη σωτηρία του κόσμου. Γέννησε το Μαθουσάλα, τον μακροβιότερο άνθρωπο που ποτέ έζησε στη γη, παρ' όλο που η δική του ζωή διήρκεσε τόσο λίγο, τριακόσια εξήντα πέντε χρόνια. Έζησε ζωή άμεμπτης αγνότητας σε περίοδο που ούτε ο Νόμος του Θεού είχε δοθεί, ούτε, φυσικά, κι η μεταγενέστερη του Νόμου Χάρη είχε επιτελεστεί. Οραματίστηκε την τελική Κρίση που ο Θεός θα κάνει στα τέλη των αιώνων και με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η "μετάθεσή" του, μίλησε στις επόμενες γενιές για την μετά το θάνατο Ανάσταση του Μεσσία που θα 'ρχόταν και για την τελική Ανάσταση των "κεκοιμημένων αγίων", "ίνα καταποθή το θνητόν υπό της ζωής". (Β΄ Κορ. 10:4)

Ο Λόγος του Θεού μας λέει ότι ο Ενώχ "περιεπάτησεν μετά του Θεού"[4] (Γέν. 5:24), όχι ενώπιον του Θεού. Το μυστικό του περπατήματος του Ενώχ μετά του Θεού ήταν η πίστη του στον Θεό, της οποίας συνέπεια ήταν το ότι "ευηρέστησεν τον Θεόν" και ότι δε γεύτηκε θάνατο "διότι μετέθεσεν αυτόν ο Θεός" (Γεν. 5:22-24).[4] Ο Μαθουσάλας είχε εγγονό τον Νώε και αυτός απόγονο τον Αβραάμ, έτσι ο δίκαιος Ενώχ έγινε προπάτορας του Ιησού Χριστού. Όμοια μετατέθηκαν ο προφήτης Ηλίας και ο Άγ. Ιωάννης ο Θεολόγος.

Η προφητεία του Ενώχ για την Δευτέρα Παρουσία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλλά ο Ενώχ δεν προφήτεψε μόνο με τη ζωή του μελλοντικές αλήθειες, αλλά και με το στόμα του προφήτεψε περί της Κρίσης, την οποίαν στα τέλη των αιώνων ο Κύριος μαζί με τους αγίους Του θα κάνει για κάθε ασεβή άνθρωπο: "... δια να ελέγξη πάντας τους ασεβείς..."

Στην καθολική επιστολή του Ιούδα διαβάζουμε: "Προεφήτευσε δε περί τούτων και ο Ενώχ, έβδομος από Αδάμ, λέγων· Ιδού, ήλθεν ο Κύριος με μυριάδας αγίων αυτού, δια να κάμη κρίσιν κατά πάντων και να ελέγξη πάντας τους ασεβείς εξ αυτών δια πάντα τα έργα της ασεβείας αυτών, τα οποία έπραξαν και δια πάντα τα σκληρά, τα οποία ελάλησαν κατ' αυτού αμαρτωλοί ασεβείς".[5]

Ο Ενώχ στην Καινή Διαθήκη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ενώχ αναφέρεται μια μόνο φορά στην Καινή Διαθήκη, ως προφήτης.[6]Αναφέρεται στην επιστολή του Ιούδα, εδάφια 14,15[7].

Το απόκρυφο βιβλίο του Ενώχ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το όνομα "Βιβλίο Ενώχ" σώζεται απόκρυφο σύγγραμμα που γράφτηκε περί τα 110 π.Χ., περιέχει προφητείες περί της συντέλειας του κόσμου, και είναι σε αιθιοπική μετάφραση. Δεν αποκλείεται η παραπομπή στο βιβλίο του Ιούδα να είναι παρμένη απ' αυτό. Όμως το βιβλίο αυτό το απέρριψαν ως "μη κανονικό" τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Πατέρες της Εκκλησίας.[8]

  1. «Genesis» (Βιβλικά Εβραίκά)
  2. 2,0 2,1 «Genesis» (Βιβλικά Εβραίκά)
  3. «ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ». www.imgap.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019. 
  4. 4,0 4,1 «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΕΦ. 1-5». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019. 
  5. «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΟΥΔΑ». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019. 
  6. «ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Β' ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ- ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019. 
  7. Στέργιος Σάκκος. Υπόμνημα εις την επιστολή του Ιούδα. Στέργιος Σάκκος. 
  8. «Α' ΕΝΩΧ». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019.