Ζώπυρος ο Συρακούσιος (3ος αιώνας π.Χ.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για για τον ολυμπιονίκη του 5ου αιώνα π.Χ. από τις Συρακούσες με το ίδιο όνομα, δείτε: Ζώπυρος ο Συρακούσιος (5ος αιώνας π.Χ.).
Ζώπυρος ο Συρακούσιος (3ος αιώνας π.Χ.)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 3ος αιώνας π.Χ.
αρχαία ιστορία των Συρακουσών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα δρομέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου (200 π.Χ.)
Δραχμή της Ολυμπίας, χρονολογούμενη μεταξύ 134ης (244 π.Χ.) και 143ης (208 π.Χ.) διοργάνωσης των αγώνων

Ο Ζώπυρος ο Συρακούσιος (3ος αιώνας π.Χ.), ήταν αρχαίος Έλληνας αθλητής με καταγωγή από την αποικία των Συρακουσών στη Μεγάλη Ελλάδα, ο οποίος αναφέρεται από τον Ευσέβιο της Καισαρείας στο σύγγραμμά του με τίτλο Παντοδαπή ιστορία πως στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου κατά τους 140ους (220 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Moretti, Luigi (2014) (στα Ιταλικά). Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai. Testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C.). AM; 7 - Arbor Sapientiae Editore S.r.l.. ISBN 978-88-97805-32-8.  (καταχώριση 579)
  2. (Αγγλικά) Ευσέβιος της Καισαρείας. «Παντοδαπή Ιστορία». attalus.org. σελ. 205.  (δεν διασώζεται το ελληνικό κείμενο, και οι πληροφορίες του Ευσέβιου για τους ολυμπιονίκες προέρχονται από τον Ιούλιο Αφρικανό)