Ευστάθιος της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευστάθιος της Φλάνδρας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος1216
Οικογένεια
ΓονείςΒαλδουίνος Ε΄ του Αινώ και Μαργαρίτα Α΄ της Φλάνδρας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας (Λατινική Αυτοκρατορία)

Ο Ευστάθιος. γαλλ. Eustace (μετά το 1179 - μετά το 1217) από τον Οίκο της Φλάνδρας ήταν αντιβασιλιάς τού βασιλείου της Θεσσαλονίκης (1209-16).

Ο θυρεός τού κόμη της Φλάνδρας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο 4ος γιος τού Βαλδουίνου Ε΄ κόμη τού Αινώ και της Μαργαρίτας Α΄ κόμισσας της Φλάνδρας (από τον Οίκο της Λωρραίνης), κόρης τού Τιερρύ κόμη της Φλάνδρας.

Αδέλφια του ήταν ο Βαλδουίνος ΣΤ΄ κόμης τού Αινώ, Θ΄ της Φλάνδρας και Α΄ Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης, ο Φίλιππος Α΄ κόμης τού Ναμύρ, ο Ερρίκος Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης, η Ισαβέλλα σύζυγος τού Φιλίππου Β΄ της Γαλλίας, η Γιολάντα σύζυγος τού Πέτρου των Κουρτεναί (διάδοχοι τού Ερρίκου) και η Σιβύλλα.

Ο Βαλδουίνος και ο Ερρίκος συμμετείχαν στην Δ΄ Σταυροφορία και έγιναν οι δύο πρώτοι Λατίνοι αυτοκράτορες. Ο Ευστάθιος μάλλον δε συμμετείχε. Εμφανίζεται μεταξύ των ανωτέρων ευγενών της Λατινικής αυτοκρατορίας το 1206. Φαίνεται πως ήταν από τους ευγενείς της Φλάνδρας και της βόρειας Γαλλίας, που κλήθηκαν από τους αδελφούς του να έλθουν στην Κωνσταντινούπολη. Το 1208 εστάλη ως διοικητής φρουράς στα όρη της Ροδόπης, που ανήκαν στον αυτόνομο πρίγκιπα Αλέξιο Σλάβο. Το θέρος τού 1209 ο Ερρίκος κατέστειλε την εξέγερση των Λομβαρδών βαρόνων τού βασιλείου της Θεσσαλονίκης και έφερε το βασίλειο υπό τον αποτελεσματικό του έλεγχο, διορίζοντας τον Ευστάθιο και τον Μπέρτολτ των Κατσενελνμπόγκεν ως de facto αντιβασιλείς εκεί. Τότε ο Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας δεσπότης της Ηπείρου με απεσταλμένους πρότεινε συμμαχία. Ο Ερρίκος, που δυσπιστούσε στην ειλικρίνεια τού δεσπότη, έστειλε πρεσβεία στην Ήπειρο με τους δικούς του όρους, όπως το αναγνωρίσει ο Μιχαήλ Α΄ την επικυριαρχία τού Λατίνου αυτοκράτορα. Ως επισφράγιση της συμφωνίας, ο Ευστάθιος νυμφεύτηκε μία κόρη τού δεσπότη και έλαβε το 1/3 των εδαφών εκείνου ως προίκα.

Ο Ευστάθιος αναφέρεται για τελευταία φορά το 1217, όταν παρέστη στη στέψη τού νέου Λατίνου αυτοκράτορα Πέτρου των Κουρτεναί και της Γιολάντας (αδελφής τού Ευσταθίου). Μάλλον συνόδευσε τον Πέτρο, όταν εκείνος ξεκίνησε το ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη. Στην Ήπειρο όμως συνελήφθησαν από τον Θεόδωρο δεσπότη της Ηπείρου (αδελφό τού Μιχαήλ Α΄) και χάθηκαν στην αιχμαλωσία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε μία Αγγελίνα, κόρη τού Μιχαήλ Α΄ δεσπότη της Ηπείρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bredenkamp, François (1996). The Byzantine Empire of Thessaloniki (1224–1242). Thessaloniki: Thessaloniki History Center. ISBN 9608433177.
  • Longnon, Jean (1978). Les compagnons de Villehardouin: Recherches sur les croisés de la quatrième croisade. Geneva: Librairie Droz.
  • Van Tricht, Filip (2011). The Latin Renovatio of Byzantium: The Empire of Constantinople (1204-1228). Leiden: Brill. ISBN 978-90-04-20323-5.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eustace of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).