Επιχείρηση εκκένωσης αμάχων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόσφυγες του Νότιου Βιετνάμ φθάνουν σε πλοίο του Ναυτικού των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Frequent Wind το 1975

Η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων είναι μία επιχείρηση που εκτελείται για να εκκενώσει πολίτες από άλλη χώρα, γενικά λόγω μιας επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας.

Γερμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιρλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την Κοινή Δημοσίευση 3-68 του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, Μη μάχιμες Επιχειρήσης Εκκένωσης:

«Οι επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων (ΕΕΑ) διεξάγονται για να βοηθήσουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκκενώνει μη μάχιμο, μη αναγκαίο στρατιωτικό προσωπικό, επιλεγμένους πολίτες από έθνη υποδοχής και υπηκόους τρίτων χωρών, οι ζωές των οποίων κινδυνεύουν από τοποθεσίες σε φιλοξενούμενο ξένο έθνος σε ένα κατάλληλο ασφαλές καταφύγιο ή/και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ΕΕΑ συνήθως περιλαμβάνουν γρήγορες εισαγωγές δυνάμεων, προσωρινή κατοχή ενός στόχου και προγραμματισμένη απόσυρση μετά την ολοκλήρωση της αποστολής.
Κατά τη διάρκεια των ΕΕΑ, ο Πρέσβης των ΗΠΑ είναι ανώτερος υπεύθυνος για την εκκένωση και είναι τελικά υπεύθυνος για την επιτυχή ολοκλήρωση της ΕΕΑ και την ασφάλεια των απομακρυνόμενων. Ο Πρέσβης μιλάει με την εξουσία του Προέδρου και υπηρετεί ως άμεσος εκπρόσωπος στην περιοχή.»

Αυτό σημαίνει ότι κατά καιρούς Αμερικανοί πολίτες μπορεί να κινδυνεύσουν σε τοποθεσίες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό συνήθως οφείλεται σε εμφύλια αναταραχή ή πόλεμο. Ωστόσο, μπορεί επίσης να οφείλεται σε φυσική καταστροφή. Ο Αμερικανός Πρέσβης έχει την ευθύνη, σύμφωνα με το νόμο, να ζητήσει μία ΕΕΑ. Μόλις το κάνει, η κυβέρνηση θα καθορίσει κατά πόσον ή όχι η εκκένωση θα πρέπει να γίνει με πολιτικά μέσα, όπως το Civil Reserve Air Fleet (CRAF), ή με στρατιωτικές δυνάμεις. Ακόμη και αν οι στρατιωτικές δυνάμεις διεξάγουν την εκκένωση, ο Πρέσβης παραμένει υπεύθυνος για την εκκένωση.

Η μέθοδος εκκένωσης θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μεταφορά από θαλάσσης, την αερομεταφορά ή ακόμη και την οδική μεταφορά.

Προηγούμενες επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2015-03 - εκκένωσή της Υεμένης - εκκένωση Κινέζων πολιτών, κατά τη διάρκεια της κατάληψης των Χούθι στην Υεμένη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]