Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ιξώδες»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
105 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 3 μήνες
viscosity και viscum
(→‎Αναφορές και παρατηρήσεις: Μεταφορά σε "Σημειώσεις ιστορικού")
(viscosity και viscum)
 
Ένα ρευστό που δεν αντιστέκεται καθόλου στην τάση διάτμησής του ονομάζεται «''ιδανικό''» ή «ιδεατό» υγρό. Το μηδενικό ιξώδες, όμως, παρατηρείται μόνο σε [[Κρυογονική|πολύ χαμηλές θερμοκρασίες]] στα [[Υπερρευστότητα|υπερρευστά]]. Διαφορετικά, τεχνικά όλα τα ρευστά έχουν θετικό ιξώδες. Στην καθομιλουμένη, η έννοια του «ιξώδους», δηλαδή της πηκτότητας, αναφέρεται ειδικότερα σε υγρά και συνήθως σε σύγκριση με την αντίστοιχη ιδιότητα του νερού. Ένα ρευστό με σχετικά υψηλό ιξώδες, όπως η [[πίσσα]], μπορεί να παρουσιάζεται σαν [[στερεό]], και τότε συχνά χαρακτηρίζεται ως «ημίρευστο».
 
Η [[λέξη]] '''ιξώδες''' προέρχεται από τη λέξη «''ἰξός»'' (τη γνωστή κολλώδη ουσία που περιβάλλει κάποιους καρπούς) και σημαίνει το «κολλώδες».
 
Η ιδιότητα του ιξώδους για τα υγρά εξετάζεται ιδιαίτερα από την [[Υδροδυναμική]].
 
Το ιξώδες μετριέται με ειδικό όργανο που λέγεται '''ιξωδόμετρο'''. Η μέτρηση γίνεται σε βαθμούς, που σήμερα σε χρήση είναι οι "βαθμοί Engler", ή "βαθμοί Redwood", ή "βαθμοί Saybolt", κ.λπ, που παρέχονται από το εγχειρίδιο του, κατά περίπτωση χρήσης τύπου, ομώνυμου οργάνου.
==Ετυμολογία==
{{βικιλεξικό}}
Η [[λέξη]] '''«ιξώδες» (διεθνής όρος: ''viscosity'') προέρχεται από τη λέξη «''ἰξός»''» (τη γνωστή κολλώδη ουσία που περιβάλλει κάποιουςτους καρπούς του [[ιξός|ιξού]] (''Viscum album'') ) και σημαίνει το «κολλώδες».
 
<u>Σημείωση</u>: Αντίθετος όρος του ιξώδους, κατ΄ έννοια και κατά μέτρο είναι η [[ρευστότητα]], έτσι ένα υγρό που παρουσιάζει μεγάλο ιξώδες έχει μικρή ρευστότητα, και αντίστροφα. Τα μόνα υγρά που παρουσιάζουν μεταβλητό ιξώδες είναι τα [[ρευστό|θιξότροπα]] μετά την ανάδευσή τους.
 
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
 
{{βικιλεξικό}}
 
== Αναφορές και παρατηρήσεις ==
8.872

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης