Ιξός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιξός
Ιξός πάνω σε κορμό δέντρου
Ιξός πάνω σε κορμό δέντρου
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Σανδαλιώδη (Santalales)
Οικογένεια: Ιξοειδή (Viscaceae)
Γένος: Ιξός (Viscum)
Είδος: V. album
Διώνυμο
Ιξός ο λευκός
Βίσκον το λευκόν
(Viscum album)

L.

Ο ιξός (Viscum album), γνωστός και ως γκι ή γκυ (από το γαλλικό gui), ανήκει στην οικογένεια LORANTHACEAE (Λωρανθίδες) και είναι αειθαλές παράσιτο δέντρων, κυρίως των ελάτων, αλλά και των καστανιών. Το φυτό παράγει έναν λευκό σφαιρικό καρπό από τον οποίο εξάγεται μία κολλητική ύλη. Είναι φυτά που προτιμούν τα κρύα ή δροσερά μέρη. Μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε σκιερά μέρη ή ημισκιερές τοποθεσίες, καθώς και σε υγρά, καλά στραγγιζόμενα, γόνιμα εδάφη.

Στην αρχαιότητα θεωρούταν φαρμακευτικό βότανο, ενώ για τους Κέλτες δρυΐδες ήταν ιερό φυτό. Στις αγγλοσαξονικές χώρες στόλιζαν με αυτό τα σπίτια την περίοδο των Χριστουγέννων. Θεωρείται καλότυχο φυτό και είναι σύμβολο της αγάπης, της ειρήνης και της ευημερίας, για αυτό και επιλέγεται για στολισμό στα σπίτια. Στην Ελλάδα συνήθως το κρεμάμε στις πόρτες για να φέρει καλοτυχία και να διώχνει τη γρουσουζιά τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.

Ιξός εννοιολογικά σημαίνει κόλλα, κολλητική ύλη, ιξεύω: πιάνω πουλιά με τη ξόβεργα και ιξευτής: ο ορνιθήρας. Η επάλειψη μιας βέργας με το πυκνόρρευστο χυμό της ανθοφορούσας ειδικά γαλατσίδας μάς δίνει μια άριστη ξόβεργα. Στη βοτανική το είδος του ιξού Viscum album (Ιξός ο λευκός, Βίσκον το λευκόν) παρασιτεί κυρίως στα έλατα.

Αξιοσημείωτες αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λουκιανός τη φτώχεια την παριστάνει ως ιξώδη και ευκολόπιαστη:

«Η πενία δ' έμπαλιν ιξώδης τε και ευλαβής (που πιάνεται εύκολα) και μυρία τά άγκιστρα εκπεφυκότα εξ άπαντος του σώματος έχουσα, ως πλησιάσαντας ευθύς έχεσθαι και μή έχειν ραδίως απολυθήναι». [1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]