Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Θέμα (σκάκι)»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Ρομπότ: Αυτόματη αντικατάσταση κειμένου (-πχ. +π.χ.)
μ (Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας)
μ (Ρομπότ: Αυτόματη αντικατάσταση κειμένου (-πχ. +π.χ.))
* υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με το κλειδί,
* υπάρχουν θέματα που παρουσιάζονται στην φάση μετά το κλειδί, και είναι κλεισίματα γραμμών, ανοίγματα γραμμών, ειδικές παρατάξεις πεσσών, ειδικά τετράγωνα (οι ''διατομές'') όπου τέμνονται οι γραμμές επίδρασης των κομματιών και δημιουργούνται παρεμβολές, κλπ.,
* άλλα θέματα επεκτείνονται σε διάφορες φάσεις του προβλήματος και παρακολουθούν τον τρόπο που αλλάζουν οι άμυνες των μαύρων (πχπ.χ. a b) και τα ματ των λευκών (πχπ.χ. X Y) από την μια φάση στην επόμενη (πχπ.χ. 1η φάση εικονικό παιγνίδι μετά από μία δοκιμή a-X b-Y, 2η φάση πραγματικό παιγνίδι μετά το κλειδί b-X, a-Y).
 
Όταν ο λύτης αποπειράται να λύσει ένα πρόβλημα, ουσιαστικά επιδιώκει να ανακαλύψει την ιδέα που έχει κρύψει ο συνθέτης μέσα στο πρόβλημα, και να εκτιμήσει πόσο όμορφα και οικονομικά πέτυχε ο δημιουργός τον στόχο του. Πρέπει να εξετάσει το παιγνίδι σε κάθε ''φάση'' του προβλήματος και να διαπιστώσει τις αλλαγές των ματ από την μια φάση στην επόμενη. Δεν πρέπει να παραπλανηθεί ο λύτης από τις ''δοκιμές'' (προσπάθειες των λευκών που αποκρούονται με μοναδική κίνηση των μαύρων), και πρέπει να βρει το μοναδικό ''κλειδί'' και τις βαριάντες που ακολουθούν το κλειδί.
4.127

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης