Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πατριάρχης Βουκουρεστίου Θεόκτιστος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Ρομπότ: Διόρθωση ανακατευθύνσεων
μ (Ρομπότ: Διόρθωση ανακατευθύνσεων)
Το [[1947]] η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας του αφαίρεσε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη, λόγω των φιλοκομμουνιστικών του απόψεων<ref>Επίσημη Εφημερίδα της Εκκλησίας της Ρουμανίας «''Biserica Ortodoxă Română''», τεύχος 1-3, Ιανουάριος-Μάρτιος [[1947]].</ref>. Όταν η χώρα πέρασε στο κομμουνιστικό στρατόπεδο και οι νέες αρχές αντικατέστησαν τον Πατριάρχη Ειρηναίο (Irineu Mihălcescu) με τον Ιουστινιανό (Justinian Marina), επίσης φιλοκομμουνιστή κληρικό, ο Θεόκτιστος έγινε βοηθός του Πατριάρχη, γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και Πρόεδρος του Θεολογικού Ινστιτούτου Βουκουρεστίου μεταξύ [[1950]] και [[1954]].
 
Το [[1962]] έγινε επίσκοπος Arad. Το [[1963]], μια απόπειρα να γίνει επικεφαλής της Ρουμανικής Εκκλησίας στις [[Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής|ΗΠΑ]] απέτυχε, καθώς δεν του χορηγήθηκε βίζα εισόδου. Το [[1973]] έγινε Αρχιεπίσκοπος Κραϊόβας και το [[1977]] Μητροπολίτης Μολδαβίας. Το [[1981]] δημιουργήθηκε σκάνδαλο, καθώς χρησιμοποίησε χρήματα της Εκκλησίας για να χρηματοδοτήσει την ποδοσφαιρική ομάδα του Πολυτεχνίου του Ιασίου.
 
Το [[1986]] έγινε Πατριάρχης Βουκουρεστίου και πάσης Ρουμανίας. Με το κομμουνιστικό καθεστώς είχε σχέσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν αγαστές, καθώς συναίνεσε στην καταστροφή 26 ιστορικών ναών και αντάλλασσε επισκέψεις και δώρα με τον [[Νικολάε Τσαουσέσκου]].
 
== Κατηγορίες ==
Κατόπιν των φημολογούμενων σχέσεών του με το κομμουνιστικό καθεστώς, είχε δεχτεί κατά καιρούς επιθέσεις από το ρουμάνικο τύπο, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ήταν πράκτορας της [[Σεκουριτάτε]], της μυστικής υπηρεσίας του κομμουνιστικού καθεστώτος, [[ομοφυλόφιλος]], μέλος νεοναζιστικής ομάδας που κατέστρεψε [[συναγωγή]] του Βουκουρεστίου, κ.ά. Ο τύπος στήριζε τις κατηγορίες επικαλούμενος αρχεία της [[Σεκουριτάτε]], ενώ η πάγια απάντηση της Εκκλησίας ήταν ότι πρόκειται για συκοφαντίες κατασκευασμένες από τους [[Σοβιετική Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών|Σοβιετικούς]], με σκοπό να καταστρέψουν την Εκκλησία της Ρουμανίας.
 
Τον Φεβρουάριο του 2000, ο Πατριάρχης Θεόκτιστος ζήτησε συγγνώμη<ref>[http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/643898.stm BBC News]</ref> από το ρουμανικό λαό για όσα αυτός υπέφερε κατά τα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Στις ίδιες του δηλώσεις επεσήμανε ότι υπήρξε πράγματι έλλειψη σθένους από την πλευρά του για την προάσπιση της Εκκλησίας και του ποιμνίου του, κάτι που είχε ερμηνευτεί από το ρουμανικό λαό ως συνεργασία της Εκκλησίας με το καθεστώς.
3.524

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης