Εδέμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
"Ο Κήπος της Εδέμ", υπό του Λ. Cranach, 16ος αιώνας.

Βιβλικός κήπος που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη στο πρώτο βιβλίο Γένεση (2:8). Η ονομασία Εδέμ είναι η ελληνική απόδοση του Εβραϊκού έντεν (עֵדֶן - ευχαρίστηση, απόλαυση), το οποίο, με τη σειρά του, προέρχεται από Ακκαδικό edinnu - πεδιάδα, ή από Αραμαϊκό επίθετο που σημαίνει "καρποφόρος", "καλά ενυδατωμένος"[1].

Προσδιορίζεται ως επίγειος τόπος που παραχώρησε ο Θεός Ιεχωβά (Γιαχβέ) στους Πρωτόπλαστους Αδάμ και Εύα, στη Μεσοποταμία, όπου και συνέβη η πρώτη Θεοδικία. Ο δε γεωγραφικός προσδιορισμός στη Μεσοποταμία οφείλεται εκ της αναφοράς τεσσάρων ποταμών που πλαισίωναν αυτό, ο Τίγρης ποταμός, ο Ευφράτης και δύο άλλων αγνώστων ακόμα σήμερα, ο Πισών και ο Γιών. Ο Ιώσηπος Φλάβιος ταύτιζε αυτούς με τον Νείλο και τον Γάγγη αντίστοιχα, ενώ νεότεροι μελετητές της Π.Δ. τοποθετούν τον κήπο της Εδέμ στο σημερινό αραβικό εμιράτο του Μπαχρέιν. Τέλος οι Μορμόνοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Κήπος της Εδέμ ήταν στη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα στη περιφέρεια Τζάκσον της Πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ.

Χαρακτηρίσθηκε δε από τις Μονοθεϊστικές θρησκείες, τις λεγόμενες και αβρααμικές, ως "λίκνο της ανθρωπότητας". Παρά ταύτα μετά την ανακάλυψη του αρχανθρώπου των Πετραλώνων που ανάγεται στο 500.000 χρόνια π.Χ., από τον Άρη Πουλιανό καθώς και άλλων ευρημάτων, ο "Κήπος της Εδέμ" έχει χάσει κάθε ιστορική σημασία.

Άλλες περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώνεται επίσης ότι με την ονομασία Εδέμ φέρεται ομοίως στη Παλαιά Διαθήκη χώρα των Ασσυρίων, που κατά νεότερες ανασκαφές εντοπίστηκε παρά τον Ευφράτη, η οποία αναφέρεται από τους απεσταλμένους του Σενναχειρείμ προς τον, Βασιλέα του Ιούδα, Εζεκία.

Επίσης με το αυτό όνομα φερόταν το θέρετρο των Βασιλέων της Δαμασκού σε μια υπέροχη τοποθεσία του Λιβάνου, γεγονός που έστρεψε πολλούς ερευνητές να θεωρήσουν αυτή την περιοχή ως Κήπο της Εδέμ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.6ος, σελ.364.
  • David and Patt Alexander "Το εκπληκτικό Εγχειρίδιο της Βίβλου" , Εκδόσεις Πέργαμος, Αθήνα 1993, σελ.671.