Δυτικά Μίντλαντς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Να μην συγχέεται με Δυτικά Μίντλαντς (κομητεία).
Δυτικά Μίντλαντς
West Midlands


ΧώραΑγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Μεγαλύτερη πόληΜπέρμινγχαμ
Έκταση (km2)12.998 τ.χλμ.
Πληθυσμός6.018.107
Επίσημος ιστότοπος

Τα Δυτικά Μίντλαντς (αγγλικά: West Midlands) είναι μία από τις εννέα επίσημες περιφέρειες της Αγγλίας. Όπως και οι υπόλοιπες περιφέρειες, έτσι και τα Δυτικά Μίντλαντς, δημιουργήθηκαν (ως περιφέρεια) το 1994 και υιοθετήθηκε για στατιστικούς σκοπούς από το 1999. Αποτελεί τμήμα της ιστορικής περιοχής των Μίντλαντς. Η συνολική έκταση των Δυτικών Μίντλαντς, ανέρχεται σε 12.998 τ.χλμ. Ο πληθυσμός της περιφέρειας, ανέρχεται σε 6.01 εκατομμύρια κατοίκους (σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2022[1]). Η σημαντικότερη και η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη των Δυτικών Μίντλαντς, είναι το Μπέρμινγχαμ.

Τα Δυτικά Μίντλαντς, περιλαμβάνουν τις κομητείες του Γουόρστερσαϊρ, Γουόρικσαϊρ, των Δυτικών Μίντλαντς, του Σρόπσαϊρ, του Στάφορντσαϊρ και του Χέρεφορντσαϊρ.[2]

Σημαντικές πόλεις (εκτός από το Μπέρμινγχαμ), είναι το Γουλβερχάμπτον, το Γουόρστερ, το Κόβεντρι, το Λίτσφιλντ, Στόουκ ον Τρεντ, το Χέρεφορντ, το Ντάντλεϊ, το Σριούσμπερι, και το Στράτφορντ-απόν-Έιβον.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης των Δυτικών Μίντλαντς.

Τα Δυτικά Μίντλαντς, βρίσκονται στο κεντρο-δυτικό μέρος της Αγγλίας. Στα δυτικά, συνορεύουν με την Ουαλία, στα ανατολικά με τα Ανατολικά Μίντλαντς, στα βόρεια, με την Βορειοανατολική Αγγλία, και στα νότια, με την Νοτιοδυτική Αγγλία και την Νοτιοανατολική Αγγλία. Η περιφέρεια των Δυτικών Μίντλαντς, αποτελεί έναν συνδυασμό της αστικής και της επαρχιακής-αγροτικής Αγγλίας.[3] Είναι η μοναδική περιφέρεια της Αγγλίας (εκτός από το Μείζον Λονδίνο), που δεν βρέχεται από θάλασσα.

Το υψηλότερο σημείο των Δυτικών Μίντλαντς, είναι στην κομητεία του Χέρεφορντσαϊρ, περί τα 703 μέτρα.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφέρεια των Δυτικών Μίντλαντς, έχουν εύκρατο ωκεάνιο κλίμα με θερμά καλοκαίρια (σπανιότερα ζεστά) και δροσερούς έως και κρύους χειμώνες. Οι βροχοπτώσεις είναι σύνηθες φαινόμενο καθ' όλη την διάρκεια του έτους. Ο Ιούλιος είναι ο ξηρότερος μήνας, και ο Δεκέμβριος, ο πιο υγρός.[4]

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Δυτικά Μίντλαντς, παρότι τείνει να έχει μια πολιτική υπεροχή υπέρ του Συντηρητικού Κόμματος, στην ευρύτερη περιοχή του Μπέρμινγχαμ υπάρχει αξιόλογη επιρροή και αυξανόμενη τάση του Εργατικού Κόμματος. Η περιφέρεια των Δυτικών Μίντλαντς, διαθέτει 59 εκλογικές περιφέρειες για την Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επί του παρόντου (ύστερα από τις εκλογές του 2019), η περιφέρεια έχει: 42 βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα (Tories), 15 βουλευτές από το Εργατικό Κόμμα (Labour), 1 βουλευτή από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (Lib Dems) και 1 ανεξάρτητο βουλευτή.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The West Midlands Population 2022». Varbes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  2. «West Midlands (region) – Travel guide at Wikivoyage». en.wikivoyage.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. «West Midlands | region, England, United Kingdom | Britannica». www.britannica.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  4. «West Midlands Weather & Climate | When to Visit West Midlands» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  5. https://members.parliament.uk/region/region/West%20Midlands