Μείζον Λονδίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μείζoν Λονδίνο
Περιφέρεια του Λονδίνου
Greater London UK locator map 2010.svg
Γεωγραφία
Καθεστώς Διοικητική ζώνη
Κομητεία
Περιφέρεια Λονδίνο
Έκταση
- Συνολική

1.572 χλμ²
Διοικ. ΈδραΣίτι Χολ, Σάδορκ, Λονδίνο
Κώδικας ONS H
NUTS 3 UKI
Δημογραφία
Πληθυσμός
- Συνολικός (2010)
- Πυκνότητα
Κατάταξη 1η
8.173.194
5.206 /χλμ²
Πολιτική
Greater London Authority logo.svg
Αρχή Μείζoνος Λονδίνου
Εκτελεστικό
Μέλη του Κοινοβουλίου Κατάλογος κοινοβουλευτικών εκλογικών περιφερειών στο Λονδίνο
Επαρχίες
London-boroughs.svg

1. Σίτι
2. Ουέστμινστερ
3. Κένσιγκτον και Τσέλσι
4. Χάμερσμιθ και Φούλαμ
5. Ουόντσγουερθ
6. Λάμπεθ
7. Σάδορκ
8. Τάουερ Χάμλετς
9. Χάκνει
10. Ίσλιγκτον
11. Κάμντεν
12. Μπρεντ
13. Ίλιγκ
14. Χάουνσλοου
15. Ρίτσμοντ
16. Κίγκστον
17. Μέρτον
18. Σάτον
19. Κρόιντον
20. Μπρόμλεϊ
21. Λιούισαμ
22. Γκρίνουιτς
23. Μπέξλεϊ
24. Χέιβεριγκ
25. Μπάρκιγκ και Ντάγκεγχαμ
26. Ρέντμπριτζ
27. Νιούχαμ
28. Ουόλθαμ Φόρεστ
29. Χάριγκεϊ
30. Ένφιλντ
31. Μπάρνετ
32. Χάροου
33. Χίλιγκντον

Το Σίτι Χαλ, έδρα της Αρχής Μείζoνος Λονδίνου

Το Μείζον Λονδίνο (αγγλικά: Greater London) ή Μείζων Περιοχή του Λονδίνου, είναι η υψηλότερη διοικητική υποδιαίρεση που καλύπτει την περιοχή του Λονδίνου. Αποτελεί διοικητική ζώνη και τελετουργική κομητεία. Συγκροτεί επίσης και την περιφέρεια του Λονδίνου. Η διοικητική ζώνη, που δημιουργήθηκε το 1965, περιλαμβάνει την Πόλη του Λονδίνου (City of London) και 32 προάστια (boroughs).[1] Η τελετουργική κομητεία που δημιουργήθηκε ταυτόχρονα και διοικείται από τον Λόρδο Υπολοχαγό του Μείζονος Λονδίνου (Lord Lieutenant of Greater London), δεν περιλαμβάνει την Πόλη του Λονδίνου (City of London).[2] Η Αρχή Μείζονος Λονδίνου (Greater London Authority), που αποτελείται από τον Δήμαρχο του Λονδίνου και το Συμβούλιο του Λονδίνου, με έδρα το Σίτι Χολ (City Hall), είναι υπεύθυνη για τη στρατηγική της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2000.

Η Μείζων Περιοχή του Λονδίνου καλύπτει μια έκταση 1579 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ εκτιμάται ότι κατοικείται από περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Συνορεύει με τις κομητείες των Χέρτφορντσαϊρ, Μπάκιγχαμσαϊρ, Σάρρεϋ και Κεντ.

Διακυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μείζoν Λονδίνο δεν είναι μια πόλη, με την έννοια που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, που να υπόκειται στο καθεστώς της πόλης το οποίο παρέχεται από το Στέμμα. Το Ουέστμινστερ[3] και το Σίτι του Λονδίνου είναι πόλεις, γεγονός το οποίο δημιουργεί μια κατάσταση συγκεχυμένη.[4] Παρά το γεγονός αυτό, τo Μείζoν Λονδίνο θεωρείται ως μία πόλη με την έννοια του δήμου. Ένας Λόρδος Υπολοχαγός του Μείζονος Λονδίνου (Lord Lieutenant of Greater London) διορίζεται για την περιοχή εκτός του Σίτι του Λονδίνου, και βάση του νόμου των Υπολοχαγών του 1997 (Lieutenancies Act 1997), η περιοχή ορίζεται ως κομητεία.[5]

Ο όρος «Λονδίνο» (London) αναφέρεται συνήθως στο Μείζoν Λονδίνο ή στο αστικό κέντρο, αλλά όχι τόσο συχνά στο αρχαίο και περιορισμένο σε έκταση, Σίτι του Λονδίνου. Αυτή η μικρή έκταση, η οποία συχνά αναφέρεται ως «Σίτι» ή «Τετραγωνικό Μίλι» (Square Mile), αποτελεί την κύρια οικονομική περιοχή. Αρχικά, η αστική περιοχή του Λονδίνου ήταν γνωστή ως η «Μητρόπολη» (Metropolis). Γενικά, οι όροι «Λονδίνο» και «Μείζoν Λονδίνο» συνήθως χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Επίσημα διαιρείται, για συγκεκριμένους σκοπούς, με διαφορετικούς ορισμούς, σε «Εσωτερικό» (Inner London) και «Εξωτερικό» Λονδίνο (Outer London). Σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό, η περιοχή χωρίζεται σε πέντε επιμέρους τμήματα.

Στρατηγική τοπικής αυτοδιοίκησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μείζoν Λονδίνο τελεί υπό τη στρατηγική της τοπικής αυτοδιοίκησης της Αρχής του Μείζoνος Λονδίνου (Greater London Authority - GLA), η οποία αποτελείται από ένα εκλεγμένο συμβούλιο, το Συμβούλιο του Λονδίνου, και ένα εκτελεστικό διευθυντή, το Δήμαρχο του Λονδίνου.

Ο Δήμαρχος (δεν πρέπει να συγχέεται με τον Λόρδο Δήμαρχο του Λονδίνου) τελεί υπό τον έλεγχο του εκλεγμένου Συμβουλίου του Λονδίνου, το οποίο μπορεί να τροποποιήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του (με πλειοψηφία των δύο τρίτων), αλλά κατά τα άλλα δεν έχει τη δύναμη να μπλοκάρει τις αποφάσεις του. Η έδρα του GLA είναι στο Δημαρχείο του Southwark. Ο Δήμαρχος είναι υπεύθυνος για τον στρατηγικό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ένα έγγραφο Σχεδίου του Λονδίνου (London Plan).

Τοπική Αυτοδιοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μείζoν Λονδίνο διαιρείται σε 32 προάστια, που το καθένα διοικείται από ένα Προαστιακό συμβούλιο Λονδίνου, ενώ το Σίτι του Λονδίνου έχει ξεχωριστή διοίκηση που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Όλα τα Προαστιακά συμβούλια του Λονδίνου ανήκουν στην Ομοσπονδία Συμβουλίων Λονδίνου. Τρια προάστια του Λονδίνου φέρουν τον τιμητικό τίτλο του «Βασιλικού Προαστίου» (Royal Borough): το Κένσινγκτον και Τσέλσι, το Κίνγκστον και το Γκρίνουιτς. Στο Σίτι του Λονδίνου εμπεριέχονται οι ελευθερίες των Εσωτερικού (Middle Temple) και Εξωτερικού Ναού (Inner Temple).

1. Σίτι
2. Ουέστμινστερ
3. Κένσιγκτον και Τσέλσι
4. Χάμερσμιθ και Φούλαμ
5. Ουόντσγουερθ
6. Λάμπεθ
7. Σάουθγουορκ
8. Τάουερ Χάμλετς
9. Χάκνει
10. Ίσλιγκτον
11. Κάμντεν
12. Μπρεντ
13. Ίλιγκ
14. Χάουνσλοου
15. Ρίτσμοντ
16. Κίγκστον
17. Μέρτον

London-boroughs.svg

18. Σάτον
19. Κρόιντον
20. Μπρόμλεϊ
21. Λιούισαμ
22. Γκρίνουιτς
23. Μπέξλεϊ
24. Χέιβεριγκ
25. Μπάρκιγκ και Ντάγκεγχαμ
26. Ρέντμπριτζ
27. Νιούχαμ
28. Ουόλθαμ Φόρεστ
29. Χάριγκεϊτ
30. Ένφιλντ
31. Μπάρνετ
32. Χάροου
33. Χίλιγκντον

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. London Government Act 1963
  2. Administration of Justice Act 1964
  3. Westminster City Council — Μια πόλη - Εισαγωγή | westminster.gov.uk Αρχειοθετήθηκε 2005-12-15 στο Wayback Machine.
  4. Croydon and Southwark have made several failed applications for city status in the United Kingdom
  5. HMSO, Lieutenancies Act 1997, (1997)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]