Διασυνοριακός ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένας διασυνοριακός ποταμός είναι ο ποταμός που διασχίζει τουλάχιστον ένα πολιτικό σύνορο, είτε μέσα σε ένα έθνος ή ένα διεθνές σύνορο. Το Μπαγκλαντές έχει το μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων ποταμών, όπου σχεδόν όλοι από αυτούς διασχίζουν διεθνή σύνορα.

Μεγαλύτεροι διασυνοριακοί ποταμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποταμός
Μήκος (σε τ.χλμ.)
Χώρες
Βραχμαπούτρας 2.900 Ινδία
Μπανγκλαντές
Κίνα
Μπουτάν
Κολοράντο 2.333 Ηνωμένες Πολιτείες
Μεξικό
Δούναβης 2.860 Γερμανία
Αυστρία
Σλοβακία
Ουγγαρία
Κροατία
Σερβία
Ρουμανία
Βουλγαρία
Μολδαβία
Ουκρανία
Γάγγης 2.525 Ινδία
Μπανγκλαντές
Μεκόνγκ 4.350 Κίνα
Μιανμάρ
Λάος
Ταϊλάνδη
Καμπότζη
Βιετνάμ
Νείλος 6.853 Ρουάντα
Μπουρούντι
Ουγκάντα
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Τανζανία
Κένυα
Αιθιοπία
Ερυθραία
Νότιο Σουδάν
Σουδάν
Αίγυπτος
Ρήνος 1.230 Γερμανία
Αυστρία
Ελβετία
Γαλλία
Ολλανδία
Λίχτενσταϊν

Διασυνοριακοί ποταμοί του Μπανγκλαντές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπαγκλαντές έχει τουλάχιστον 58 μεγάλους ποταμούς που εισέρχονται στο έθνος από την Ινδία ή τη Μιανμάρ. Οι υδρολογικές και πολιτικές επιπτώσεις των ποταμών που διασχίζουν σημαντικά όρια είναι τεράστια. Τα ποτάμια έχουν θετικά αποτελέσματα στο ότι μεταφέρουν σημαντική ποσότητα ιζήματος, το οποίο βοηθά στην οικοδόμηση της γης σε περιοχές εκβολών. Ωστόσο, αυτό το ίζημα αυξάνει το ύψος των κοιτών των ποταμών, με αποτέλεσμα να προκαλούν πλημμύρες. Οι διεθνείς συμβάσεις που διέπουν την ανταλλαγή υδάτων έχουν οδηγήσει σε πολύπλοκες πολιτικές διαφορές.[1]

Η Ινδία και το Μπαγκλαντές μοιράζονται 54 κοινά ποτάμια. Έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ανταλλαγή των υδάτων μόνο για τον Γάγγη. Η Συνθήκη Ινδία-Μπαγκλαντές Συνθήκη για την Ανταλλαγή των Υδάτων του Γάγγη υπεγράφη στις 12 Δεκεμβρίου του 1996 και βασίζεται σε ένα τύπο κατανομής των ροών που μετράται σε Φαράκκα, κατά τη διάρκεια της άπαχης εποχής κάθε χρόνο, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31η Μαΐου. Η τριανταετής συνθήκη μπορεί να ανανεωθεί με αμοιβαία συγκατάθεση.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Maxwell, Daniel M (28 October 2012). «Exchanging Power: Prospects of Nepal-India Cooperation for Hydropower Development». Keck Journal of Foreign Affairs, Forthcoming. 
  2. «India-Bangladesh Political Relations» (PDF). Sharing of River Waters. Ministry of External Affairs, Government of India, February 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]