Ποταμός Τζαλντάκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Τζαλντάκα
Ο ποταμός Τζαλντάκα στην επαρχία Καλιμπόνγκ
ΕκβολέςΒραχμαπούτρας
ΧώραΙνδία και Μπανγκλαντές
Μήκος186 χλμ

Ο Ποταμό; Τζαλντάκα (βεγγαλικά: জলঢাকা নদী‎‎), επίσης γνωστός ως ποταμός Ντίτσου σε παλαιότερες περιόδους,[1] είναι διασυνοριακός ποταμός μήκους 192 χλμ που προέρχεται από τη λίμνη Κουπούπ ή Μπιτάνγκ στο νοτιοανατολικό Σικίμ στα ανατολικά Ιμαλάια και ρέει μέσα από το Μπουτάν και τις επαρχίες Καλιμπόνγκ, Τζαλπαϊγκούρι και Κουτς Μπιχάρ της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία. Σε αυτό το σημείο το ποτάμι εισέρχεται στο Μπαγκλαντές μέσω της επαρχίας Λαλμονιρχάτ και, στη συνέχεια ενώνεται με το ποταμό Ντάρλα μέχρι την εκροή του Ντάρλα στον Ποταμό Βραχμαπούτρα κοντά στην επαρχία Κουριγκράμ. Καθώς ο ποταμός περνά διάφορα διεθνή σύνορα, μόνο ένα μικρό μήκος του ποταμού βρίσκεται στο Μπαγκλαντές.[2]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ποταμός Τζαλντάκα σχηματίζεται από το συνδυασμό των τριών ρευμάτων στο Μπίντου, το τελικό σημείο του Αστυνομικού τμήματος της Τζαλντάκα στην επαρχία Καλιμπόνγκ στη Δυτική Βεγγάλη. Τα τρία ρεύματα είναι γνωστά ως Μπίντου Χόλα, Ντουντ Πόχρι και Τζαλντάκα που πηγάζει από τη λίμνη Κουπούπ, μια μικρή παγετώδη λίμνη σε Σικίμ. Τα συνδυασμένα ρεύματα συναντιούνται σε Μπίντου για να σχηματίσουν τον ποταμό Τζαλντάκα σχηματίζοντας έτσι παραποτάμιο σύνορο με την Ινδία και το Μπουτάν, στην αριστερή όχθη. Οι κύριοι παραπόταμοι που εντάσσονται στον ποταμό στη δεξιά όχθη είναι οι Μούρτι, Νακσάλ Χόλα, Σουτούνγκα και Γιάρντα. Η Ντιάνα, Ρέχτι-Ντουντούγια και Μούτζναϊ είναι οι κύριοι παραπόταμοι που εντάσσονται στην αριστερή όχθη του ποταμού. 

Ο ποταμός ρέει μέσα από τις τρεις επαρχίες της Βόρειας Βεγγάλης, τις Καλιμπόνγκ, Τζαλπαϊγκούρι και Κουτς Μπιχάρ. Ολόκληρη η λεκάνη απορροής είναι η πιο εύφορη γεωργική ζώνη, μαζί με την Λεκάνη Τίστα. Η ανώτερη διαδρομή είναι διάσημη για καλλιέργειες όπως φαρμακευτικά βότανα και φρούτα, συμπεριλαμβανομένων του πορτοκαλιού και του ροδιού. Η μέση διαδρομή που περιλαμβάνει την επαρχία Τζαλπαϊγκούρι και καλύπτεται από καλλιέργειες τσαγιού και καλαμποκιού, ενώ η κάτω διαδρομή κυριαρχείται από καλλιέργειες ρυζιού, γιούτας και καπνού. Οι γαίες που σχηματίζονται από τον ποταμό περιέχουν καλλιέργειες όπως το μπαμπού. Στην κάτω λεκάνη, τα εδάφη του ποταμού που καλλιεργούνται με μπανάνα.

Το ποτάμι μπαίνει το Μπαγκλαντές στην επαρχία Γκοκσαντάνγκα για να συναντήσει τον Βραχμαπούτρα ή Τζαμούνα όπως είναι γνωστός εκεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sharma, Suresh Kant; Sharma, Usha (2005), Discovery of North-East India: Geography, History, Culture, Religion, Politics, Sociology, Science, Education and Economy. Assam. Volume three, Mittal Publications, σελ. 141, ISBN 978-81-8324-037-6, https://books.google.com/books?id=0PpMFndsXKQC&pg=PA141 
  2. Murshed, Md Mahbub (2012). «Jaldhaka River». Στο: Islam, Sirajul. Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Second έκδοση). Asiatic Society of Bangladesh. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]