Άρμα Βοιωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°21′06″N 23°29′11″E / 38.351619°N 23.486366°E / 38.351619; 23.486366

Άρμα
Πόλη
Άποψη του Άρματος.
Άρμα βρίσκεται στο τόπο Greece
Άρμα
Άρμα
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Στερεά Ελλάδα
Δήμος Τανάγρας
Πληθυσμός 1.093 (2011)
Ταχυδρομικός κώδικας 32200
Τηλεφωνικός κωδικός 22620

Το Άρμα είναι χωριό της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Τανάγρας του Νομού Βοιωτίας.

Ο πληθυσμός του Άρματος ανέρχεται σε 1.093 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 245μ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πήρε το όνομα του από το σημείο όπου πιστεύοταν ότι βούλιαξε το άρμα του Αργείου στρατηγού Αμφιάραου, ο οποίος πήρε μέρος στην εκστρατεία των Επτά επί θήβας, υπό τον Πολυνείκη, αδερφό του Ετεοκλή και γιο του Οιδίποδα. Κατά την υποχώρησή του από τη Θήβα, ο Αμφιάραος καταδιωκόταν από το Θηβαίο στρατηγό Πολυκλύμενο. Όμως, ο Δίας, έριξε κεραυνό που άνοιξε χάσμα στη γη και κατάπιε το άρμα του Αμφιάραου.

Κοντά στο χωριό υπάρχει χαμηλός πέτρι­νος λόφος στην κορυφή του οποίου υπάρχει μεσαιωνικός πύργος και με­σαιωνικό τείχος. Σώζονται ακόμη λείψανα του αρχαίου οχυρωματικού περιβόλου που ανήκε στην αρχαία πόλη, την ονομαζόμενη από το Στράβωνα Ελέ­ων και από τον Πλούταρχο Ελεών. Στα ριζά του πέτρινου αυτού λόφου είναι ακόμη και σήμερα, η πηγή Ακίδουσα όπως αναφέρεται από τον Πλούταρχο (Ελληνικών κεφαλαίων καταγραφή 41).

Ο L. Ross ερευνώντας και μελετώντας την περιοχή του Άρματος και τα αρχαία λείψανά του, διατύπωσε με δική του επιχειρηματολογία, τη γνώμη, ότι στο χωριό Δρίτσα (ή Ντρίτσα) περίπου ήταν άλλοτε το αρχαίο Άρμα. Η μετονομασία του χωριού από Δρίτσα σε Άρμα έγινε σύμφωνα με αυτή την άπο­ψη. Από τις πολίχνες της «τανα­γρικής τετρακωμίας» του Στράβωνα, ο Παυσανίας αναφέρει μόνο δύο, το Άρμα και την Μυκαλησσό.

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού προέρχονται από τη φυλή των Αρβανιτών, ενώ υπάρχει και ομάδα κατοίκων με καταγωγή από την Ευρυτανία, απόγονοι εσωτερικών μεταναστών των μεταπολεμικών δεκαετιών.

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα μυκηναϊκής οχύρωσης, βόρεια του Άρματος.

Το χωριό βρίσκεται στην ευθεία μεταξύ Θήβας και Χαλκίδας, σε απόσταση 19χμ. από την πρώτη και 25χμ. από τη δεύτερη, ενώ απέχει 4χμ. από τις Εθνικές οδούς 1 (ΑθήναΛαμία) και 44 (Θήβα—Χαλκίδα).

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία του χωριού στηρίζεται κυρίως στη γεωργία. Παράγονται εκλεκτά κρασιά από λευκά σταφύλια (σαββατιανά, ασύρτικα) και κόκκινα (καμπερνέ, σιράκ). Σημαντικό μέρος των κατοίκων απασχολείται και στη βιομηχανική ζώνη της νοτιοανατολικής Βοιωτίας, μεταξύ Θήβας, Σχηματαρίου και Οινοφύτων.

Τοπικές Εορτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]