Δήμος Άνω Σύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δήμος Άνω Σύρου
Πόλη
Η Άνω Σύρος όπως φαίνεται από την Ερμούπολη
Dimos Ano Syrou.png
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Έκταση 50,5 τ.χλμ
Πληθυσμός 3.376 (2001)
Ταχυδρομικός κώδικας 84100
Τηλεφωνικός κωδικός 22810
Η θέα από την Άνω Σύρο

Ο Δήμος Άνω Σύρου ήταν ένας από τρεις δήμους στους οποίους χωριζόταν διοικητικά η Σύρος την περίοδο που ίσχυσε το σχέδιο Καποδίστριας. Καταργήθηκε το 2011 με το σχέδιο Καλλικράτης και ενταχθηκε στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης. Καταλάμβανε το βόρειο και δυτικό τμήμα του νησιού καθώς και το νησί Γυάρος γεγονός που καθιστούσε τον Δήμο, τον μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του δήμου της Άνω Σύρου είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του είναι Χριστιανοί καθολικοί. Ο δήμος είχε πληθυσμό 3.376 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και έκταση 50,5 Km2. Έδρα του δήμου ήταν η Άνω Σύρος, η οποία είναι ο παλαιότερος οικισμός της Σύρου και πλέον είναι ιστορική έδρα του νέου ενιαίου δήμου του νησιού.

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος περιλάμβανε τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς:

Δ.δ. Άνω Σύρου [ 1.953 ]
Δ.δ. Γαλησσά [ 458 ]
Δ.δ. Πάγου [ 745 ]
Δ.δ. Χρούσων -- τα Χρούσα [ 220 ]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος συστάθηκε το 1948 και προήλθε από αναγνώριση της μέχρι τότε κοινότητας Άνω Σύρου σε δήμο. Περιλάμβανε τμήμα της βόρειας Σύρου και το νησί Γυάρος. Με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστριας, το 1999, διευρύνθηκε με την προσάρτηση των κοινοτήτων Πάγου, Χρουσών και Γαλησσά.[1] Καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον δήμο Σύρου - Ερμούπολης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]